Přírodní léčbaZdravé tipy

10 domácích postupů, které pomohou odstranit popraskané paty – 2.část

Začíná sezóna odhalených rukou, odhalených noh. K tomu samozřejmě nepatří jen trička s krátkým rukávem, kraťasy nebo krátké sukně, ale samozřejmě také boty. Ty měníte a většinou se v létě spokojíte s žabkami nebo sandály. A to znamená, že musíte přinejmenším v tomto období se začít starat o své nohy.

Nohy jako ze škatulky

Máte popraskané paty a cítíte se kvůli tomu špatně? Raději si obouváte plné boty, které nevzhledné paty zakryjí. Lidé obecně věnují pozornost pleti než nohám. Ta jde totiž vidět a i kvůli tomu se více zaměřují právě na tuto oblast těla. Ruku na srdce, také máte doma spoustu přípravků na pleť, ale ani jeden na nohy?

Popraskané paty se mohou objevovat z mnoha důvodů. Můžete například nosit obuv, která není naprosto vhodná. Objevovat se mohou mikrobiální infekce, stárnutí, nedostatek živin a podobně. Bez ohledu na příčinu vzniku popraskaných pat je nutno začít tento problém řešit. Paty nejen, že jsou nevzhledné, ale často jsou také bolestivé. V prvním díle jsme vám přinesli několik rad a tipů. Ve druhém díle je tomu podobně. Vyzkoušejte například skvělou Epsom sůl, gel z Aloe vera nebo vazelínu smíchanou s citronovou šťávou!

Jedlá soda

Jedlá soda je exfoliant, takže napomáhá odstraňovat mrtvé buňky a také má protizánětlivé vlastnosti. Soda také napomáhá neutralizovat zápach nohou. Jak s její pomocí odstranit odumřelé paty?

Co budete potřebovat:

  • 3 polévkové lžíce jedlé sody
  • Miska vlažné vody

Jak postupovat:

Smíchejte jedlou sodu s miskou vlažné vody. Vše dobře promíchejte, dokud se jedlá soda zcela nerozpustí. Následně do této směsi namočte nohy po dobu dvaceti minut. Vytáhněte ze směsi a jemně odstraňte odumřelou pokožku s pomocí pemzy. Následně nohy opláchněte čistou vodou a osušte čistým ručníkem. Opakujte asi dvakrát týdně.

Aloe vera gel

Aloe vera obsahuje vitamíny A, C nebo vitamín E. tyto látky mají antioxidační vlastnosti zatímco cholesterol, campesterol a lupeol obsažené v aloe vera mají protizánětlivé vlastnosti. Lupeol působí také jako antiseptikum a analgetikum. Auxiny a gibereliny přítomné v aloe vera zase pomáhají při hojení ran.

Co budete potřebovat:

  • Gel z aloe vera
  • Bavlněné ponožky

Jak postupovat:

Namočte nohy do teplé vody a s pomocí pemzy odstraňte odumřelou pokožku. Osušte nohy, naneste silnou vrstvu gelu z aloe vera na paty a prsty. Oblékněte bavlněné ponožky a jděte spát. Ráno si umyjte nohy vlažnou vodou. Tento postup opakujte pravidelně noc co noc asi 4 – 5 dní.

Vaselina a citronová šťáva

Vazelína působí jako hydratační činidlo a kyselina citronová v citronové šťávě podporuje odlupování pokožky a regeneraci nových kožních buněk.

Co budete potřebovat:

  • 3 – 4 kapky čerstvě vymačkané šťávy z citronu
  • 1 čajová lžička vazelíny

Jak postupovat:

Na začátku namočte nohy do teplé vody, zhruba na dvacet minut, opláchněte a osušte. Smíchejte citronovou šťávu a vazelínu. Vše pořádně promíchejte a tuto směs aplikujte na paty. Oblékněte si ponožky a nechejte působit přes noc. Ráno umyjte nohy teplou vodou a celý postup opakujte několik dní, dokud praskliny nejsou úplně pryč.

Epsom sůl

Máte-li popraskané paty, pak je nutno začít se o ně starat. Epsom sůl snižuje zánět, zlepšuje cirkulací a zjemňuje pokožku. Sírany v ní pomáhají vyplavovat toxiny a těžké kovy z buněk, zmírňují bolest a napomáhají tělu eliminovat škodlivé látky.

Co budete potřebovat:

  • ½ šálku Epsom soli
  • Lavor teplé vody

Jak postupovat:

Smíchejte Epsom sůl a teplou vodu, namočte nohy do tohoto roztoku a nechejte působit asi deset minut. Odstraňte odumřelou pokožku pemzou a nohy znovu namočte na deset minut. Opakujte 2 – 3 krát týdně.

Při prvním zaregistrování popraskaných pat vyzkoušejte tato přírodní ošetření. Vaše pokožka tak bude měkká a krásně hladká. Udržujte také tělo dostatečně hydratované, pijte spoustu vody, myslete na svou stravu, zařaďte do ní omega-3 mastné kyseliny, zeleninu nebo ovoce.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button