Jídlo a stravování

15 zdravých stravovacích návyků, které skutečně fungují

Lidé mají problém držet diety, zdravé stravovací návyky nebo cvičení po delší dobu, než několik týdnů. Málokdy se během této doby, projeví výsledky, které by motivovaly k dalším krokům. Pro všechny, kteří jsou zklamání z předchozích diet a snažení, máme připraveno 15 stravovacích návyků, které skutečně fungují. Jejich účinnost je vědecky prokázána a pomohou vám shodit přebytečná kila a zlepšit celkový zdravotní stav.

Vychutnávejte si jídlo

Můžete si myslet, že nejjednodušší způsobit zbavit se přebytečných kil, je vyhýbat se potravinám, které jsou nezdravé. Pokud si však vyberete dietu, která je založena na potravinách, které nemáte rádi, neúspěch je nevyhnutelný. Vybírejte si takovou dietu, která je vám sympatická. Připravené jídlo si vychutnávejte a užívejte si čas, který máte jen pro sebe. Toto nastavení mysli vám pomůže dosáhnout skvělých výsledků.

Velikost porce je rozhodující

Správné porce jídla jsou základem k úspěšné dietě. Jedním z nejčastějších důvodů, proč se vám nepodaří zhubnout, je špatné dávkování jídla. Správná velikost porce vyloučí riziko přejídání a zároveň zamezí hladu.

Uvařte si doma

Vytvořte si vlastní oběd doma a nenavštěvujte restaurace během obědové pauzy. Během několika posledních let, se porce jídla zvětšili o několik procent. To má za následek přejídání a nárůst váhy. Připravte si vlastní oběd doma. Budete mít pod kontrolou celkové složení i velikost porce.

Potraviny bohaté na bílkoviny a vlákninu

Zpracované potraviny, jako jsou sušenky nebo bonbóny, mají nízký obsah vlákniny a bílkovin. Jsou sice snadno vstřebatelné, ale díky tomu máte rychle pocit hladu. Dopřejte si každý den stravu bohatou na bílkoviny a vlákninu. Takto postavená strava vám dodá pocit sytosti na delší dobu, než zpracované potraviny. Navíc získáte energii a potřebné živiny pro náročný den.

Středomořská strava

Středomořská strava je schopna snížit riziko kardiovaskulárních chorob a vzniku onemocnění spojené s pamětí. Krom toho také snižuje riziko vzniku rakoviny prsu. Abyste si dopřáli středomořskou stravu, nepotřebujete žít u moře. Stačí jíst menší porce, častěji a vyhnout se průmyslově zpracovaným potravinám.

Získejte energii z potravin a ne ze sladkých limonád

Sladké limonády jsou zdrojem rychlé energie, která se však hromadí a uchovává na místech, které si nepřejeme. Vyhněte se sladkým limonádám a pijte čistou vodu. Energii získávejte z čistých surovin, ovoce a zeleniny.

Flexibilita

Stravovací plán by měl být dostatečně flexibilní a dopřávat vám prostor pro život. Není nutné držet se plánu pěti jídel v pevně danou hodinu. Diety, které poskytují prostor pro jídlo a stravovací režim, jsou mnohem účinnější a populárnější, než diety s pevným režimem. Pokud to svého snažení zapojíte i pravidelný pohyb, úspěch máte zaručený.

Naslouchejte svému tělu

Mikrobi v našem těle a především v žaludku, jsou velmi důležité pro proces trávení. Navštivte svého lékaře a poproste ho o testy na vyšetření střevní mikroflóry. Výsledky vám pomohou k nastavení té správné diety, která vám pomůže zhubnout a zároveň zlepší vaše zdraví.

Nesmíte se přejídat

Během diety zabraňte přejídání. Na tento problém funguje poměrně jednoduchý trik. Denně vypijte minimálně 2 litry vody. Dostatečná hydratace zásobuje tělo potřebnými živinami, které zabraňují vzniku pocitu hladu a udrží vás déle plní. Navíc budete dostatečně hydratovaní, což se projeví na vaší pleti, energii a celkovém zdraví.

Vyhněte se nakupování, když máte hlad

Nenakupujte, když jste hladoví. V takovém momentě jste totiž hodně blízko k poručení závazku a dopřát si něco nezdravého. Dávejte si dobrý pozor, co nakupujete, když máte hlad.

Dobrý spánek, je lepší než noční běh

Pokud nestíháte a jste unavení, dopřejte si vydatný spánek. Ve stavu vyčerpání se vyhněte pohybu a fyzické aktivitě. Dostatečný spánek vám totiž pomůže zhubnout. Běh není v některých případech vhodný pomocník k vysněné postavě. Při únavě a vyčerpání totiž tělo více ukládá tuky. Pokud není tělo unavené, nezpracovává příliš potraviny a lépe se hubne.

Správná snídaně

Podle nejnovějších informací, snídaně nakopává metabolismus. Snídaně poskytuje důležité živiny, které vám dodají energii na celý den, a zároveň určuje to, jak tělo bude zpracovávat potraviny. Ujistěte se, že vaše snídaně obsahuje bílkoviny, sacharidy a minimum cukru.

Žádná večerní svačina

Vyhněte se večerní svačince po 19 hodině. Získáte tak lepší podmínky pro hubnutí. Nedávná studie prokázala, že mít večerní svačinku, zabraňuje efektivnímu hubnutí.

Vyhněte se dietním nápojům

Pití s umělým sladidlem není zdravé. Navíc zvyšují šanci na vzniku rakoviny. Během dne pijte pouze čistou vodu, která je prospěšná lidskému tělu, a vyhýbejte se sladkým limonádám s umělým sladidlem.

Vyhýbejte se hladovění

Hladovění a řízené hladovky nejsou z dlouhodobého hlediska zdravé. V prvních pár dnech sice zhubnete velké množství váhy, ale následně se dostanete na původní váhu a mnohdy přiberete i pár kil navíc. Takzvaný jojo-efekt si nevybírá a je nemilosrdný. Pravidelně si dopřejte jídlo nebo menší svačinku, která zabrání vzniku pocitu hladu. Dieta bude účinnější a prospěšnější.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button