Smrkový med usnadňuje vykašlávání při silném kašli, kataru hltanu, bronchitidě a chřipce, posiluje imunitu a pomáhá při rekonvalescenci. Podáváme 2-3 čajové lžičky denně. Smrkové výhonky trháme na jaře, nejpozději do začátku června a jen do 5 cm dlouhé.
Ingredience
1-1,5 kg smrkových výhonků
1,5 kg cukru (může být i třtinový)
1,5 l vody
2-3 ks citrony
Postup
1. Výhonky zalijeme vodou, přidáme citrony, pořádně umyté octovou vodou a nakrájené na kolečka a vaříme na mírném ohni 20 minut
2. Pak necháme do druhého dne luhovat
3. Přes pláno přecedíme a důkladně vymačkáme
4. Přidáme cukr a vaříme ještě zhruba 1 hodinu do hustoty sirupu, po vychladnutí sirup ještě zhoustne.
6. Ještě horký nalijeme do skleniček, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru, takto ho necháme zcela vychladnout.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.