Jídlo a stravováníNávod

Zabojujte proti podzimní depresi těmito 5 druhy čajů, které vás zahřejí

Když léto přechází v podzim, mnoho lidí se začíná cítit smutně, vyčerpaně e bez energie. Nemusí to tak ale nutně být – na podzimu konec konců není nic špatného. Můžete si klidně užívat svěží podzimní vzduch, podzimní barvy a pomalejší tempo. A samozřejmě s novým ročním obdobím přichází i nová sezónní kuchyně, a hlavně nové čaje, které můžete pít každý den a dopřát si s nimi chvíli klidu a nerušené pohody. Existuje důvod, proč lidé na podzim jedí dýňové, skořicové a teplé zázvorové sušenky: všechny jsou trochu kořeněné. Čaj není výjimkou. Když se na podzim probudíme do chladnějšího a tmavého rána, potřebujeme trochu povzbudit a kořeněné čaje nám to mohou poskytnout.

Některé příchutě jsou jako stvořené pro veselý a chutný podzim, od dýňové přes karamelovou, čokoládovou až po perníkovou. A co víc, některé z nejlepších podzimních potravin mají vysoký obsah antioxidantů, což může pomoci posílit imunitu při přípravě na nadcházející chladné měsíce. Čaj může dokonce pomoci při podzimní depresi tím, že zvyšuje hladinu vitaminu D, který je během krátkých podzimních dnů nezbytný.

Není nad to, když se oblečete do teplého svetru a v rukou držíte hrnek oblíbeného čaje s podzimní příchutí. Seznamte se s širokou nabídkou podzimních čajů, doplňte si zásoby svých oblíbených čajů nebo vyzkoušejte něco nového.

Černý čaj

Tento oblíbený čaj z fermentovaných čajových lístků má nejen nejvyšší obsah kofeinu, takže je ideální pro ranní povzbuzení. Můžete ho pít čistý, s mlékem, cukrem nebo medem; možnosti jsou neomezené. Na podzim si užívejte oblíbený černý čaj Earl Grey a skvělý klasický Chai. K tomuto typu čaje se dostaneme později, ale černý čaj jako takový je skvělý, když začne být trochu sychravo. Lžička teplého medu s vymačkaným citronem do vybraného černého čaje vytvoří lahodný podzimní nápoj.

Masala Chai

Masala Chai je čajový nápoj, který se vyrábí louhováním černého čaje v mléce a vodě s aromatickými bylinkami a kořením. Nápoj, který pochází z Indie, si získal celosvětovou oblibu a dnes ho najdete v mnoha kavárnách a čajovnách. Ačkoli se tradičně vyrábí ze zelených kardamomových lusků, tyčinek skořice, mletého hřebíčku, mletého zázvoru a zrnek černého pepře v odvaru s lístky černého čaje, běžně jej v obchodě můžete sehnat i v nálevových čajových sáčcích.

Slovo „chai“ pochází z hindského slova, které je odvozeno z čínského slova „cha“, což znamená „čaj“. Přestože výraz masala chai v původním jazyce označuje čaj obecně, tento kořeněný nápoj se obecně označuje jako masala chai nebo jen chai v angličtině. Mnoho kaváren označuje svou verzi jako chai latte nebo chai tea latte, protože se vytváří z napařeného mléka, podobně jako caffè latte, ale místo espressa se kombinuje s kořeněným čajovým koncentrátem. Tento čaj je ideální pro podzimní období díky lahodnému koření, které činí teplý nápoj vydatným, plným a aromatickým.

Zelený čaj

Zelený čaj se vyrábí z listů a pupenů Camellia sinensis, které neprošly stejnými procesy vadnutí a oxidace jako oolong a černý čaj. Zelený čaj pochází z Číny, ale nyní se pěstuje a vyrábí v řadě dalších východoasijských zemí.

Má různé chutě v závislosti na použité odrůdě Camellia sinensis, podmínkách pěstování, zahradnických postupech, výrobních procesech a době sklizně. Navzdory rozsáhlému výzkumu potenciálních zdravotních přínosů pravidelného pití zeleného čaje existuje jen málo důkazů o tom, že pití zeleného čaje má nějaký vliv na zdraví. Když do vybraného zeleného čaje přidáte kurkumu, stane se z něj lahodný podzimní nápoj, který vás zahřeje a prospěje zdraví.

Pumpkin spice

Ochucený čaj je jedním z charakteristických znaků podzimního období. Protože si s podzimem samozřejmě spojujeme určité chutě, dýně, karamel a skořice jsou ideálními a lahodnými přídavky k vašemu běžnému čaji. Příchutí, která se k podzimu dokonale hodí, je určitě tzv. pumpkin spice, neboli dýňové koření.

Typicky se jedná o druh černého čaje, který je doplněn příchutí. Má bohatou a plnou chuť s pikantními kořeněnými tóny obklopujícími sladký dýňový střed. Čerstvě upečené dýňové muffiny připomínají čaj s dýňovým kořením. Popíjejte při mlsání tuto hřejivou směs vynikajícího černého čaje a sezónního koření, jako je skořice, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček. Kapka ohřátého mléka promění tento čaj v dýňový koláč v šálku a zažene chlad sychravého podzimního období.

Karamelový čaj

Druhým ochuceným čajem, který musíte vyzkoušet, musí být karamelový čaj. Karamelové směsi jsou sladkým potěšením pro podzimní dny a přibližují sváteční období, ať už v latté nebo v šálku typického horkého čaje s párou. Tento čaj vyžaduje karamelizaci cukru před zahájením procesu vaření. Tím získá chuť speciálního čaje, který v současnosti nabízí mnoho čajoven. Do této lahodné směsi se přidává tyčinka skořice, takže je ideální pro podzimní sychravé počasí.

Vyzkoušejte si některé z těchto lahodných podzimních čajových kombinací. Podzim se tak může stát jedním z vašich nejoblíbenějších ročních období. Přijměte změny, které se kolem vás odehrávají, a užívejte si ducha tohoto ročního období. Podzim přeci v ničem nemusí být horší než jiná období -přináší naopak možnost si bez výčitek dopřát příjemné odpoledne doma na gauči, s hrnkem čaje a oblíbenou knihou.

ZDROJ: https://www.freshcarton.com/blogs/news/to-5-teas-for-the-fall-season

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: eat kubba: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-chutny-fotografie-jidla-chai-11833310/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button