KrásaNávod

Šediny jsou v kurzu. Bez péče s nimi ale parádu neuděláte

Dámy ve vyšším věku už nutně nemusí být před mladšími kolegyněmi v nevýhodě. Stárnout s grácií a umem ale není tak snadné, jak byste si možná představovaly. Velkou výhodou je, že současné módní trendy dovolují nosit hrdě šediny a nestydět se za ně, ale není to jen tak a vyžaduje to dodržování některých pravidel.

Proti bílým vlasům můžete bojovat, nebo z nich udělat přednost. A módní stylisté jednoznačně letos sází na přirozenost – nechte vlasy takové jaké jsou a nebojte se ukázat svou přirozenou stránku! Jak se o stříbrnou hřívu starat, ať už je přírodní, nebo vám k ní pomohl kadeřník? A proč je bílý vlas vlastně výhra?

Konec s maskováním

Proč vlastně vlasy šediví? Může za to melanin, tedy pigment, který ve vlasu ubývá. Řada žen, kterým se ve vlasech začínají postupně objevovat první stříbrné nitky, bere do ruky pinzetu a vlas si raději vytrhne. Na to ale zapomeňte. Takovým nešetrným zacházením si poškozujete vlasovou cibulku. Bílý vlas v ní totiž vyroste znovu, jen možná bude oslabený a nehezký. Raději se tedy snažte si zachovat vysokou kvalitu vlasů, i když to znamená, že se tam čas od času objeví šedina.

S šedinami můžete bojovat, ale je to zbytečné. Naučíte-li se je správně nosit, můžete se těšit na celou řadu výhod. Bílý vlas má na povrchu spoustu pórů, je v podstatě dutý, a díky tomu lépe drží tvar. A pokud vám vlny vždycky plihly, šediny vás v tomhle podrží.

Žluté tóny nikdo nechce

Problém ale nastává, pokud vám namísto krásných šedin na hlavě vzniká podivná žlutobílá kombinace. Zachrání vás fialový šampon, který žlutou v šedé neutralizuje a dodá jí stříbrný nádech. Má však tendenci vysušovat pokožku hlavy, a proto se nedoporučuje pro každé mytí. To samé mohou využít i barvené blondýnky, které si chtějí déle udržet svůj oblíbený platinový odstín. Právě barvené blonďaté vlasy také často žloutnou, a to zejména po kontaktu s chlorovanou vodou (například v bazénu).

Ačkoliv přirozeně šedý vlas působí na pohled i dotek pevnější, je náchylnější na mechanické poškození. Je tedy na místě zacházet s nimi ještě opatrněji, požívat vhodné hřebeny a kartáče, a hlavně vlasy chránit před poškozením horkým vzduchem. Chcete-li vlasy tepelně upravovat, použijte vždy ochranný přípravek. Investujte také do výživy v podobě masek, olejíčků a sér.

Šedá od kadeřníka

Možná se tomu budete divit, ale šedá je nyní takový hit, že si ji dobrovolně volí i dámy, které mají k přirozenému šedivění hodně daleko. Musíte si ale uvědomit, že takové zesvětlení je velkým zásahem do vlasů, takže regenerace je namístě. Pokud máte celkově oslabené a řídké vlasy, takový zásah pro vás pravděpodobně nebude vhodný.

Šedý pigment v odbarvených vlasech nedrží moc dobře. Má tendenci se hodně vymývat, proto tomu přizpůsobte péči. Důležité je vlasy nechat po barvení minimálně dva dny odpočinout. To znamená nemýt je, ani je nijak neošetřovat dalšími přípravky nebo je upravovat s pomocí tepla. Aby barva vypadala tak, jak má, co nejdéle, používejte šampon pro barvené vlasy a jednou týdně ho proložte zmíněným fialovým. A nikdy nezapomínejte na kondicionér.

Proto, aby šedé vlasy vypadaly skutečně dobře a pěstěně je právě nutná kvalitní a pravidelná péče. Šedou unosíte jako skutečná dáma jen tehdy, bude-li patrné, že je to váš záměr, a ne jen nedostatek času nebo peněz na pořádně odbarvení. Šedivé vlasy by tedy vždy měly mít dokonalý střih, měly by být upravené a viditelně pěstěné. Různých střihů se bát nemusíte, klidně můžete zvolit i něco jiného než obligátní krátký sestřih či mikádo. S dlouhými šedinami ale bude víc práce, tak s tím dopředu počítejte.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button