Spolupráce

Poradíme vám, jak se obléct a obout na podzimní túru

A máme tu kouzelné babí léto, a to je stále ideální období k tomu, aby sportovec opustil tělocvičnu a věnoval se sportování venku – na čerstvém vzduchu. Nádherná podzimní příroda, která je právě plná překrásných barev, které nám podzim vykouzlil, dodává dobrou náladu a motivuje k lepším výkonům.

Pokud jste fanoušky turismu, tak vězte, že i zdánlivě „obyčejná“ chůze dokáže zlepšit kondici, zpevnit svaly a přispět k dobré pohyblivosti kloubů, a tím celkově posílí vaše zdraví. Chůze je skvělá aktivita, která vám pomůže zhubnout, vyplavíte si endorfiny a zbavíte se tak škodlivého stresu, a hned budete mít dobrou náladu. Protože na podzim nám už sluníčko nehřeje tolik jako v létě a teploty podají i pod nulu, tak pokud se rozhodnete pro sportovní aktivitu i v tomto období, je třeba se před chůzí rozcvičit – protáhnout si všechny svaly a zahřát celé tělo.

Před sportovní aktivitou, a to se týká i turistiky je dobré se rozcvičit

Zkušení fyzioterapeuti doporučují rozcvičku před túrou začít natahováním svalů trupu a pokračovat končetinami. Strečink potřebuje zádové svalstvo, ruce, přední i zadní část stehen, které při chůzi hrají nejdůležitější roli. Pokud patříte k začátečníkům, nepodceňte ani ostatní přípravy, a to zejména, pokud se chystáte na vysokohorskou túru, kde začíná ta pravá turistika. Jestliže se rozhodnete se vydat na vysokohorskou túru, tak plánování do nejmenších detailů je přímo nezbytné, nepodceňte ani výběr oblečení a oděvy volte dle aktuálního počasí, které je na horách velmi proměnlivé a může být i velmi nebezpečné. Je velký rozdíl, zda plánujete výstup na skály nebo túru přes les, protože každá túra potřebuje specifické plánování, a to se týká oblečení i celkové výbavy.

Kvalitní sportovní oblečení je pro sportovce zásadní věc

Podzimním období právě ohlásilo svůj příchod, a proto nepodceňte kvalitní vhodné oblečení, a to zejména, pokud vyrazíte do vysokých hor. Ve vašem podzimním sportovním šatníku nesmí chybět hlavně kvalitní sportovní oděvy, které jsou především funkční. Skvělým tipem je značka Salomon, která turistům nabízí teplé, funkční a nepromokavé podzimní oblečení. Rozhodnete-li se vyrazit na túru do vysokých hor, je kvalita svršků velmi důležitá, je jasnou věcí, že v tomto případě se bez funkčního oblečení neobejdete. V podzimním období je důležité nejen prádlo, tričko a mikina, ale také kalhoty a bunda. Ke standardní výbavě podzimního oblečení každého turisty nepochybně patří teplá, ale vzdušná bunda a pohodlné kalhoty. V tomto ročním období nezapomínejte ani na vhodnou pokrývku hlavy, která je zejména na horách velmi důležitá, protože únik tepla přes hlavu člověka tvoří 40 až 50 %, což je vědecky dokázáno.

Ta správná turistická obuv má být nejen pohodlná 

Jedná-li se o sportovní obuv, tak ta má mít nejen správnou velikost, ale také správný tvar. Podzimní turistická obuv musí být pevná a lehká, teplá a pohodlná. Důležitou součástí obuvi je stélka, musí být dostatečně silná, avšak co nejměkčí, a to nejlépe s neklouzavou podrážkou. Každá sportovní obuv má mít vhodný střih, správnou délku, šířku, hmotnost a materiálové složení. Pokud zaznamenáte na nohou oděrky nebo puchýře, tak je samozřejmě jasné, že obuv je na turistiku do hor nevhodná a je čas ji vyměnit. Špičkové Dynafit boty vám zpříjemní i náročnou a dlouhodobou chůzi – zmírňují otřesy i na nerovném povrchu, a díky tomu si chůzi lépe užijete, a navíc se vyhnete i případným zdravotním problémům.

Chůze jako aktivní odpočinek a regenerace

Putování s rekreačním záměrem má v našich končinách bohatou tradici. Turismus je úžasné hobby, které to bere šmahem, a to napříč všemi generacemi. Turistika sebou přináší množství skvělých benefitů, které podporují zdraví. Aktivní pohyb, poznávání krajů a přírodních krás, zlepšení fyzické kondice i psychického zdraví, to všechno turistika přináší. Turistika v překrásné podzimní přírodě úžasně prospívá nejen tělu, ale také mentálnímu zdraví, vyplavuje endorfiny a dodává tak skvělou náladu. Délku a náročnost túry vždy přizpůsobte své kondici a lokalitu i trasu vybírejte promyšleně, a to vzhledem ke svým možnostem a schopnostem.

Nezapomeňte, že štěstí je způsob putování – nikoliv cíl. 

Zdroj náhledového obrázku: Dreamstime

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button