Péče o tělo

Jak vyřešit problém studených nohou?

Vzpomínáte si na doby, kdy vás vaši rodiče nutili v chladných dnech chodit navlečené v několika vrstvách, abyste nebyli nachlazení a nemocní? Pokud si vzpomínáte, tak asi víte, že všechno začíná od nohou. S příjemným a teplým pocitem na nohou dokážete zahřát celé tělo. V opačném případě se můžete snažit obléknout do několika vrstev jak chcete, ale stejně se vám se studenými nohami nepodaří zahřát. Volte proto v mrazivých dnech teplé a vysoké ponožky namísto kotníkových.

Pokud máte sedavé zaměstnání a jediným vaším pohybem je ruka na klávesnici a chůze na záchod a zpátky, pak i vás mohou trápit studené nohy. V tomto případě se jedná o důsledek slabší cirkulace krve. Jednoduše řečeno, kde dostatečně neproudí krev, tam není možnost se zahřát.

Jak řešit problémy se studenými nohami

Nejlepším způsobem je cvičení. Možná si říkáte, že na cvičení nemáte čas ani energii, ale podívejte se na to z jiného úhlu. Ráno po probuzení si místo ranní kávy nad novinami dejte chvilku cvičení a protahování. Tím zlepšíte krevní oběh, tím pádem i pocit studených nohou. Po cvičení se můžete osvěžit ranní sprchou. Pokud si ale myslíte, že na to opravdu nemáte čas, pokuste se rozproudit krev jiným způsobem. Nepoužívejte výtahy, ale schody. Místo dojíždění z práce volte procházku, klidně na část trasy a dopřejte tělu alespoň doporučených 30 minut pohybu.

Dalším bodem je odstranění nikotinu a cigaret. Nikotin zužuje krevní cévy a krev do našich chodidel neproudí tak, jak má. Totéž platí s nadměrnou konzumací alkoholu. Pokud si dopřáváte 1 skleničku vína denně, tak tím podporujete své zdraví. Ovšem dvě, tři a více skleniček už vede k problémům. Dbejte také na dostatečný příjem tekutin, ten je pro odstranění studených nohou nezbytností.

Poslední věcí, co můžete udělat, je masáž nohou. Nejen, že vás zbaví studených nohou, ale také dokáže odstranit stres z těla a navodit příjemný pocit uvolnění. Pokud i vás trápí studené nohy, zamyslete se nad svým dnem a pokuste se zařadit nebo omezit alespoň jednu doporučenou věc. Uvidíte, jak vám tělo bude vděčné a na oplátku vám poskytne teplé chodidla.

Pokud si shrneme postup, měli byste dbát na:

  • min. 30 minut aktivního pohybu
  • 2-3 litry tekutin denně
  • omezení nebo skončení s kouřením
  • omezení konzumace alkoholu
  • masáž nohou

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button