CvičeníDetoxikaceJídlo a stravování

Adaptogeny: Naučte se používat látky, které vám pomohou zvládat stres

V dnešním uspěchaném a náročném světě se mnoho lidí potýká se stresem a negativními účinky, které stres na naše tělo a mysl může mít. Proto není divu, že zájem o přírodní metody a látky, které by mohly pomoci s lepším zvládáním stresu a zvýšením psychické pohody, stále roste. Jednou z takových látek jsou adaptogeny. Víte o nich něco? Pokud ne, vyplatí se číst dál a zjistit, jak vám mohou pomoci.

Co jsou adaptogeny?

Adaptogeny jsou rostlinné látky, které mají schopnost pomáhat tělu a mysli přizpůsobit se stresovým situacím a obnovovat rovnováhu. Tyto látky mají dlouhou historii v tradičním lékařství, zejména v čínské, indické a ruské medicíně. Přírodní adaptogeny mají obvykle minimální nebo žádné vedlejší účinky ve srovnání s farmaceutickými léky a jsou proto stále více vyhledávány.

Jak adaptogeny fungují?

Adaptogeny působí na různé systémy v těle, včetně hormonálního systému, imunitního systému a nervového systému. Jejich hlavním účelem je zlepšit schopnost těla přizpůsobit se fyzickému, chemickému a psychickému stresu. Pracují tak, že regulují hladinu stresových hormonů, jako je kortizol, a zároveň podporují vitalitu a celkovou pohodu jedince.

Jaké jsou výhody adaptogenů?

Výhody adaptogenů jsou mnohostranné. Pomáhají zlepšit zvládání stresu a vyrovnávat se s únavou a vyčerpáním. Dále také podporují kognitivní funkce, zvyšují odolnost vůči infekcím, zlepšují spánek a regulují hladinu cukru v krvi. Mnoho uživatelů také zaznamenalo zlepšení nálady, snížení úzkosti a zvýšení psychické pohody při pravidelném užívání adaptogenů.

Je důležité si uvědomit, že adaptogeny nejsou žádným zázračným lékem na všechny problémy. Jejich účinky se mohou lišit u každého jednotlivce a je vhodné se poradit se zdravotním odborníkem před zahájením užívání adaptogenů, zejména pokud trpíte nějakým zdravotním stavem nebo užíváte jiné léky.

Vyberte si adaptogeny přesně pro vás

Existuje několik druhů adaptogenů, které se používají pro podporu zvládání stresu a zvýšení psychické pohody. Následující seznam obsahuje některé z nejznámějších adaptogenů a jejich vlastnosti:

  1. Ashwagandha (Withania somnifera): Ashwagandha je jedním z nejvíce používaných adaptogenů v tradiční indické medicíně známé jako ajurvédská medicína. Pomáhá přizpůsobit tělo stresovým situacím a zlepšuje psychickou pohodu. Může být užívána ve formě prášku, tinktury nebo extraktu.
  2. Rhodiola rosea: Rhodiola rosea je adaptogen s povzbuzujícími účinky. Pomáhá zlepšit fyzickou výkonnost a vyrovnávání se se stresem. Rhodiola rosea je k dispozici ve formě prášku, kapslí nebo tinktury.
  3. Ženšen (Panax ginseng): Ženšen je známý svými energetickými vlastnostmi a schopností zvyšovat odolnost proti stresu. Existuje několik druhů ženšenu, včetně korejského ženšenu (Panax ginseng) a amerického ženšenu (Panax quinquefolius). Ženšen se často užívá ve formě extraktu, kapslí nebo prášku.
  4. Eleutherococcus (Eleutherococcus senticosus): Eleutherococcus, také známý jako sibiřský ženšen, je adaptogen s povzbuzujícími účinky. Pomáhá zvýšit energii, vytrvalost a zlepšuje odolnost proti stresu. Je k dispozici ve formě extraktu, kapslí nebo tinktury.
  5. Holy Basil (Ocimum sanctum): Holy Basil, také známý jako svatá bazalka nebo tulsi, je adaptogen s uklidňujícími účinky. Pomáhá snižovat úzkost, zlepšuje spánek a podporuje rovnováhu. Holy Basil je k dispozici ve formě čaje, tinktury nebo kapslí.

Je důležité si přečíst a dodržovat doporučené dávkování u každého adaptogenu, protože se může lišit v závislosti na produktu a konkrétních potřebách jednotlivce. Je vhodné konzultovat užívání adaptogenů s lékařem nebo odborníkem na přírodní medicínu, zejména pokud trpíte nějakým zdravotním stavem nebo užíváte jiné léky. Při jakékoliv nestandardní reakci vašeho těla ihned ukončete dávkování a poraďte se s lékařem.

Velmi důležitá je důslednost. Jejich účinky mohou být pozorovány po pravidelném užívání po delší dobu. Každý adaptogen může mít individuální účinky na jednotlivce, takže je důležité sledovat svou reakci a případně přizpůsobit dávkování. Pamatujte také na to, že adaptogeny by neměly být používány jako náhrada za zdravý životní styl. Zdravá strava, pravidelný pohyb, dostatek spánku a řízení stresu jsou klíčové pro celkovou pohodu a zvládání stresu. Adaptogeny mohou sloužit jako doplněk k těmto zdravým praktikám a podpořit vaše celkové blaho.

ZDROJ: https://www.webmd.com/balance/adaptogens-what-to-know
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: cottonbro studio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/pracovni-stul-skola-bez-tvare-student-4769486/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button