Jídlo a stravováníNemoci a komplikace

Anémie: Nenápadná hrozba, která postihuje zejména ženy

Anémie je zdravotní stav charakterizovaný nedostatkem počtu nebo kvality červených krvinek (RBC) nebo hemoglobinu, bílkoviny v RBC, která je zodpovědná za přenos kyslíku v těle. Tento nedostatek má za následek sníženou schopnost krve přenášet kyslík, což způsobuje různé příznaky a zdravotní problémy. Anémie není sama o sobě nemocí, ale spíše příznakem jiných základních onemocnění.

Typy anémie

Existuje několik typů anémie, z nichž každý má jiné příčiny a vlastnosti. Mezi hlavní typy patří:

  • Anémie z nedostatku železa: Jedná se o nejčastější typ anémie, který je způsoben nedostatkem železa v těle. Železo je nezbytné pro tvorbu hemoglobinu. Mezi příčiny patří špatná strava, silná menstruace a krvácení ze zažívacího traktu.
  • Anémie z nedostatku vitaminů: Nedostatek vitaminů, jako je B12 a kyselina listová, může vést k anémii. Tyto vitaminy jsou nezbytné pro tvorbu červených krvinek. Perniciózní anémie je typ anémie z nedostatku B12, který je způsoben neschopností organismu vstřebávat B12.
  • Aplastická anémie: Jedná se o vzácný, ale závažný stav, kdy kostní dřeň neprodukuje dostatečné množství červených krvinek. Může být způsobena autoimunitním onemocněním, některými léky, vystavením toxickým chemikáliím nebo infekcemi.
  • Hemolytická anémie: K tomuto typu dochází, když se červené krvinky ničí rychleji, než je kostní dřeň dokáže nahradit. Mezi příčiny patří autoimunitní poruchy, genetické poruchy, infekce a některé léky.
  • Srpkovitá anémie: Při této genetické poruše červené krvinky ztuhnou a mají tvar srpků, což způsobuje ucpávání krevního oběhu a vede k silným bolestem a poškození orgánů.
  • Talasemie: Další genetická porucha, při níž tělo vytváří abnormální formu hemoglobinu, což vede k destrukci velkého množství červených krvinek.

Koho nejvíce ohrožuje chudokrevnost?

Anémie může postihnout lidi všech věkových kategorií, ale některé skupiny jsou ohroženy více:

  • Ženy v plodném věku: Ženy v plodném věku jsou kvůli menstruaci, těhotenství a porodu obzvláště náchylné k anémii z nedostatku železa. Těhotné ženy potřebují další železo, aby podpořily vývoj plodu a zvýšený objem krve.
  • Kojenci a malé děti: Rychlý růst a nedostatečný příjem železa ve stravě mohou způsobit, že děti jsou náchylné k anémii. Kojené děti potřebují přibližně od šesti měsíců další železo z příkrmů.
  • Osoby s chronickými onemocněními: Osoby trpící chronickými onemocněními, jako jsou onemocnění ledvin, rakovina a autoimunitní onemocnění, jsou vystaveny vyššímu riziku kvůli zhoršené schopnosti organismu produkovat dostatečné množství červených krvinek.
  • Starší lidé: Stárnutí je spojeno s vyšším výskytem chronických onemocnění a možných nedostatků ve výživě, takže starší lidé jsou k anémii náchylnější.
  • Lidé s genetickými poruchami: Jedinci s dědičnými chorobami, jako je srpkovitá anémie a talasemie, jsou ohroženi závažnými formami anémie, které vyžadují trvalou lékařskou péči.
  • Podvyživení jedinci: Špatná strava, zejména strava s nízkým obsahem základních živin, jako je železo, B12 a foláty, zvyšuje riziko vzniku anémie. To může převládat u obyvatel s nízkými příjmy a v regionech s omezeným přístupem k různým potravinám.

Jaké jsou typické příznaky chudokrevnosti? 

Příznaky anémie se značně liší dle jednotlivců, ale také dle konkrétního typů anémie. Mnohdy se ale na anémii přijde z důvodů jako je tachykardie, hyperventilace, motání hlavy apod., které člověka postupem času přivedou k lékaři.

Jaké jsou možnosti léčby anémie? 

Terapie chudokrevnosti závisí na příčině jejího vzniku a také vlivu dalších přidružených onemocnění. V případě střevních zánětů, celiakie či jiných chronických onemocnění je především nezbytné řešit primární příčinu problému. Obvykle se pak pacientovi podávají doplňky stravy s obsahem železa. Ve vážných případech mohou být podávána také léčiva určená ke stimulaci produkce červených krvinek v kostní dřeni nebo krevní transfuze. Doporučuje se také upravit jídelníček a zařadit do stravy potraviny na železo bohaté.

Anémie je rozšířený zdravotní problém s různými příčinami a typy, který postihuje miliony lidí na celém světě. Pochopení jejích typů a znalost toho, kdo je nejvíce ohrožen, může pomoci při včasné diagnostice a účinné léčbě. Řešení základních příčin, zajištění správné výživy a zvládání chronických onemocnění jsou klíčem k prevenci a léčbě anémie. Máte-li podezření, že byste mohli trpět anémií, je pro správnou diagnózu a léčbu zásadní vyhledat lékařskou pomoc a nechat si provést příslušná vyšetření.

ZDROJ: https://euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/anemie-priznaky-druhy-a-lecba/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Daniel Dan: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/svetly-lide-leto-zahrada-7542754/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button