CvičeníJídlo a stravování

Jste neustále ve stresu? Pak se rozlučte s hezkou pletí i štíhlou postavou

O stresu se v dnešní době mluví pouze v negativním smyslu. Stres ublížuje, ničí zdraví a může i zabíjet. Jistě je to všechno pravda, ale stres nevznikl jen proto, aby nám komplikoval život. Naopak, dříve plnil velmi důležitou funkci – pomáhá totiž rychle reagovat v situacích, kdy by nás mohlo něco ohrozit. Je-li tedy člověk v ohrožení života je to právě stres, který mu pomůže přežít. Odtud také pramení všechny ty nadlidské výkony, kterých lidé byli schopni, ocitli-li se v ohrožení života. Jenže všechno má své „ale“. Jste-li pod permanentním tlakem týdny, nebo dokonce měsíce, nemůžete čekat, že vám to přinese něco dobrého. V takovém případě je stres ničivým faktorem, který vám ubírá na kráse pleti a vlasů, ale i na vaší figuře se projeví negativně.

Co lze považovat za „normální“ míru stresu? Takový ukazatel je velice obtížně určitelný, ale za běžné lze jistě považovat například to, že když půjdete v noci sami domů a uslyšíte zvláštní zvuk, zrychlí se vám tep a vy budete schopni rychle reagovat, utéci nebo si zavolat pomoc. Běžné jsou také napětí a obavy před zkouškami nebo důležitými životními momenty. Rozhodně však není normální, pokud v práci každý den zažíváte tlak, strach, nervozitu nebo jiné nelibé pocity. Právě to má nežádoucí vliv na celý organismus a viditelně se to projeví i na tom, jak vypadáte.

Při stresu se tělo nachází v krizovém stavu a veškerou energii musí investovat do toho, aby tuto situaci zvládlo. Je tedy jen logické, že se potřebné živiny nedostávají tam, kde jsou také potřeba – může jít třeba o vaše vlasy a pleť.

Stárnutí, akné, padání vlasů

Tím vším se stres podepíše na vašem vzhledu. Při stresu se zvyšuje množství stresového hormonu kortizolu, což vede i ke zvýšení hladiny cukru v krvi. Tyto molekuly cukru se pak váží na proteiny kolagenových vláken a přispívají k jejich popraskání. Tak vznikají vrásky a povadlá pleť, která vám přidává roky navíc.

Stres vede důležité živiny jako je krev a voda do mozku a jiných životně důležitých orgánů. Tyto životodárné tekutiny se pak nedostávají vaší pleti, která zůstává „na druhé koleji“. Pokožka pak působí povadle, unaveně, je bez barvy a více se tvoří kruhy pod očima. Podobně vás může zastihnout i zhoršení stavu pleti ve formě akné nebo zvýšené produkce mazu. U řady lidí se také objeví lupy, nebo dokonce začnou více padat vlasy. Při skutečně náročném stresovém období může i za relativně krátkou dobu dojít k zešednutí vlasů, a to i u mladých lidí.

Čokoláda za odměnu

Když jsme ve stresu, řada z nás reaguje tak, že si dopřává více nezdravých jídel. Je to tak proto, že je bereme jako odměnu a máme pocit, že v takto napjaté situaci na ni máme nárok. Možná to tak skutečně je, ale potřeba starosti a napětí zajíst ničemu nepomůže a z dlouhodobého hlediska vám může přinést jen další problémy. Zvýšená hladina kortizolu vyvolá větší chuť k jídlu, aby mělo tělo dostatek paliva. A chuťové buňky vás logicky budou pobízet k tomu, abyste sáhli po rychlém zdroji energie – tedy po cukru. Pokud už vás přepadne takzvaný vlčí hlad, zkuste si zobnout pár ořechů, které obsahují zdravé tuky a jsou i skvělým zdrojem bílkovin. Takové jídlo vás skutečně zasytí a dodá vám potřebnou energii.

Tukové polštáře

Odborníci často upozorňují, že u řady chronických dietářů není na vině neschopnost začít cvičit nebo jíst zdravě. Daleko větším problémem je nemožnost vyvarovat se stresu a zlepšit svůj psychický stav. Působení kortizolu má za následek to, že tělo produkuje nadměrné množství glukózy. Ta se však nedokáže spotřebovat a nezbude nic jiného, než ji uložit do tukových zásob. Stresový mechanismus přibírání tedy funguje spolehlivě a může to být důvod, proč ani vy nedokážete s vyšší hmotností zatočit, byť se snažíte ze všech sil.

Stresující dieta

Bohužel nezřídka se stává, že se dostáváme do začarovaného kruhu, kdy právě naše touha po zhubnutí je stresující a neustálá snaha jíst správně a hodně se hýbat nás ve výsledku dostává ještě pod větší tlak. Logicky jsou z tohoto pohledu nejrizikovější právě striktní a velmi přísné diety. Tělo je většinou zatíženo nejen nedostatkem kalorií, ale také nedostatkem některých vitamínů jako je C, D a B a minerálů jako je draslík. Přísná dietní opatření jsou stresující a frustrující úplně pro každého, a proto se v žádném případě nedoporučují jako trvalá a zdravá cesta k hezčí postavě. Vyberte si raději rozumnou dietu nastavenou odborníkem dle vašich skutečných potřeb. Taková dieta se po uplynutí redukční doby může snadno proměnit ve váš nový zdravý životní styl, který je dlouhodobě udržitelný.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button