Jídlo a stravováníNemoci a komplikace

Které doplňky stravy má skutečně smysl užívat?

Existuje spousta vitamínových doplňků stravy, které nám reklamy doslova tlačí a přesvědčují nás, že bez nich nemůžeme žít zdravý životní styl. Jak už to tak ale bývá, pravda je někde uprostřed a zdaleka ne všechny vitamínové doplňky se skutečně vyplatí brát. Oproti tomu jsou však vitamíny a minerály, které v dnešní době postrádá téměř každý – a na tyto je vhodné se zaměřit a pravidelně je doplňovat.

Vitamin D

Pomáhá udržovat silné kosti. Lidé, kteří ho mají zdravou hladinu, mohou mít menší pravděpodobnost, že onemocní některými chorobami. Vaše tělo vytváří vitamin D, když jste na slunci. Je také obsažen v lososu, tuňákovi a obohacených potravinách. Pokud máte málo vitaminu D, může vám lékař doporučit doplněk stravy. Několik rozsáhlých studií však neprokázalo žádný přínos pro jinak zdravé dospělé. Lze však říct, že zejména v zimě má drtivá většina dospělých nedostatek vitamínu D. Může za to nejen nedostatek slunečního záření, ale i fakt, že trávíme většinu času uvnitř budov a nikoliv venku.

Probiotika

Probiotika, kterým se také říká „dobré“ bakterie, se nacházejí ve fermentovaných potravinách, jako je jogurt, kombucha, miso a kysané zelí. Mohou změnit rovnováhu dobrých a špatných bakterií ve vašem těle a mohou pomoci zlepšit trávení, zklidnit podráždění kůže, snížit hladinu cholesterolu, podpořit imunitní systém a další. Zatím však není jasné, zda probiotika v doplňcích stravy pomáhají léčit onemocnění, a většina lidí je nemusí užívat každý den.  

Multivitamíny

Pokud víte, že vaše strava není tak zdravá, může vám multivitamín pomoci doplnit chybějící živiny. Neplatí to však vždy. Mnoho studií zjistilo, že multivitamíny nebojují proti ztrátě paměti, srdečním chorobám ani rakovině. Příliš mnoho živin ve formě tablet může dokonce i škodit. Odborníci obvykle doporučují jako nejlepší zdroj vitaminů a minerálních látek potraviny a s multivitaminovými doplňky spíše šetřit.

Kyselina listová

Toto je vitamin, jehož dostatek byste si rozhodně měla zajistit, pokud jste žena, která plánuje otěhotnět. Dostatek kyseliny listové může pomoci předcházet vrozeným vadám mozku a páteře dítěte. Potřebujete 400 mikrogramů (mcg) denně a doporučuje se užívat toto množství v doplňcích stravy spolu s tím, co získáváte ze stravy. 

Doplňky stravy s vlákninou

Vláknina je obsažena v zelenině, ovoci, celozrnných produktech, semínkách, ořeších a luštěninách, jako jsou fazole. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, kontrolovat hladinu cukru v krvi a zlepšovat trávení. Ženy do 50 let by měly denně přijmout 25 gramů a muži 38 gramů. Těchto hodnot však dosahuje pouze 5-9 % z nás. Užívání doplňků vlákniny je obvykle bezpečné, ale zeptejte se svého lékaře, zejména pokud užíváte léky, jako je aspirin. Začněte pomalu, abyste se vyhnuli plynatosti a nadýmání, a nezapomeňte na dostatek vody.

Rybí tuk

Ryby jako losos a sardinky obsahují zdravé tuky zvané omega-3, které mohou snížit riziko srdečních onemocnění. Pokud ryby nejíte, existují doplňky stravy s rybím olejem s omega-3, jako jsou EPA a DHA, a doplňky stravy na bázi řas. Je však třeba provést další výzkum, protože omega-3 v tabletách mohou působit jinak než ty v rybách.

Vápník

Pokud vám to lékař nedoporučí, pravděpodobně nepotřebujete doplněk vápníku. Některé výzkumy jeho nadměrnou konzumaci spojují s vyšším rizikem srdečních onemocnění a rakoviny prostaty, ale tato souvislost není jednoznačná. Kosti můžete posílit cvičením, jako je chůze, tenis, tanec a posilování. A na talíři si doplňte potraviny bohaté na vápník, jako je jogurt, mandle, tmavá listová zelenina (kvůli vitaminu K) a ryby nebo obohacené potraviny.

Doplňky stravy pro klouby

Glukosamin a chondroitin, dva druhy doplňků stravy při artritidě, patří mezi nejoblíbenější doplňky stravy. Přirozeně se nacházejí v lidské chrupavce. Výzkumy o tom, zda mohou zmírnit bolest při artritidě nebo jí předcházet, se různí. Přesto většina odborníků tvrdí, že není na škodu je vyzkoušet v případě, že patříte mezi lidi, kterým se díky nim uleví. Stejně jako u všech doplňků stravy je nejlepší se nejprve poradit se svým lékařem.

Vitamin C

Vaše tělo si vitamin C nedokáže vyrobit, takže ho musíte získávat z potravy. A je snadné trefit se do doporučeného denního množství. Třeba pomeranč nebo paprika vám jej dodají až dost. Takže pravděpodobně nepotřebujete žádný doplněk stravy. Na trhu jsou populární výrobky s megadávkami vitaminu C, které tvrdí, že zabraňují nachlazení (nebo alespoň zkracují dobu jeho trvání), ale výzkumy o tom nejsou jednoznačné.

Melatonin

Tento hormon hraje roli při spánku. Vyrábí si ho vaše tělo a prodává se ve formě tablet. Protože neexistuje mnoho důkazů o bezpečnosti dlouhodobého užívání melatoninu, je lepší ho vyzkoušet při krátkodobých problémech, jako je například zpoždění při cestování nebo dočasný záchvat nespavosti. Mezi vedlejší účinky může patřit ospalost, bolest hlavy, závratě nebo nevolnost.

Hořčík

Tento minerál podporuje vaše tělo mnoha způsoby. Například vám dodává energii a udržuje zdravé srdce. Ale přestože se nachází v řadě potravin, včetně ořechů, semínek, celozrnných výrobků a zelené zeleniny, většina lidí jej přesto nemá dostatek. Může se tedy vyplatit zařadit jej do své každodenní zdravé rutiny.

Koenzym Q10

Jedná se o antioxidant, který si vaše tělo vytváří samo a můžete ho získat více ve formě tablet. Lidé se snaží koenzym Q10 užívat v boji proti migrénám, k ochraně srdce a ke zlepšení příznaků Parkinsonovy choroby. Výzkumy o tom, zda funguje, jsou však omezené a rozporuplné. Mezi vedlejší účinky patří nespavost a žaludeční nevolnost, ale obvykle jsou velmi mírné.

Vitamin B12

Potřebujete ho k tvorbě červených krvinek a DNA a k udržení zdravého nervového systému. Nachází se v živočišných produktech, jako jsou ryby, maso, vejce a mléko, takže vegetariáni a vegani ho mohou mít nedostatek, stejně jako dospělí nad 50 let a lidé s trávicími problémy, jako je Crohnova choroba. Doplňky stravy B12 se prodávají ve formě tablet nebo injekcí. Injekce B12 se staly módním způsobem, jak se pokusit zvýšit energii a zhubnout, ačkoli žádný výzkum neprokázal, že by fungovaly.

Každý člověk je jiný. Pokud máte konkrétní zdravotní problém, o kterém si myslíte, že by vám doplňky stravy mohly pomoci, zeptejte se nejprve svého lékaře. Lékař může zkontrolovat, co je pro vás bezpečné, informovat vás o možných vedlejších účincích a doplnit doplňky stravy do vaší zdravotní dokumentace. Na rozdíl od léků na předpis neschvaluje doplňky stravy Státní úřad pro kontrolu léčiv. Proto si nejprve udělejte průzkum a nenakupujte bezhlavě cokoliv, co vám doporučí v reklamě.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/try-it-or-toss-it-the-supplements-you-need-and-the-ones-you-can-skip
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-osoba-ruka-bez-tvare-4021817/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button