DetoxikaceJídlo a stravování

Bojujte proti podzimnímu splínu správnými potravinami

Existuje mnoho způsobů, jak zvládnout, a dokonce snížit hladinu stresu. Jídlo může být jedním z vašich největších spojenců – ale také nepřátel. Jídlo může snížit nebo zvýšit hladinu stresu, proto je velmi důležité věnovat pozornost tomu, co jíte, když se cítíte vynervovaní. Nemluvě o tom, že podle výzkumů může právě stres zvýšit vaši potřebu některých živin, jako je hořčík, zinek, vápník, železo a niacin.

Jeden článek naznačuje, že množství a kvalita živin, které přijímáte v průběhu času, může ovlivnit nervová propojení těla, která řídí emoce, motivaci a náladu. Kromě toho může být složité definitivně určit příčinnou souvislost mezi stravou a duševními stavy, jako je deprese, ale některé výzkumy naznačují, že strava může ovlivňovat duševní zdraví, zatímco i samotné duševní zdraví může mít vliv na to, jak se stravujeme.

Zároveň platí, že nezdravé stravovací návyky mohou způsobit prudký nárůst hladiny stresu a potenciálně zvýšit riziko zdravotních problémů v budoucnu, pokud je nebudete řešit.

Bylinný čaj pomáhá podpořit pocit tepla a klidu

Někdy pomáhá stres snižovat pocit, který jídlo nebo nápoj vyvolávají, nikoli přímo živiny, které obsahuje. Pití teplého čaje je jedním ze způsobů, jak si navodit pocit většího klidu. Výzkumy naznačují, že držení a popíjení teplého nápoje zvyšuje pocity mezilidského „tepla“ a přátelskosti. Popíjení teplého nápoje má uklidňující účinek bez ohledu na jeho příchuť – ale bylo prokázáno, že některé bylinky, například levandule a heřmánek, mají samy o sobě uvolňující účinek.

Platí tedy, že bylinkový čaj je skvělý na uklidnění, ale třeba i zelený čaj je naprosto v pořádku, když potřebujete malý nášup kofeinu, protože je plný flavonoidů, které podle studií podporují zdraví mozku.

Tmavá čokoláda nabízí požitek bohatý na antioxidanty

Tmavá čokoláda ve stravě může snižovat stres dvěma způsoby – prostřednictvím svého chemického vlivu a svého emocionálního vlivu. Čokoláda působí jako takový požitek, že může být skutečným zlepšením nálady si kousek čokolády prostě vychutnat, a už jen tento pocit může pomoci snížit stres. Ujistěte se však, že si hořkou čokoládu vychutnáváte s mírou, jinak samozřejmě hrozí riziko vzniku nadváhy, či dokonce obezity.

Důležité je také vybírat kvalitní hořkou čokoládu. Skvělé čokolády jsou ty s označením „bean-to-bar“, které se zaměřuje na vysoce kvalitní suroviny a vlastní odpovědnost za každý aspekt procesu výroby čokolády. Na etiketě hledejte pouze dvě nebo tři složky, jako jsou kakaové boby, třtinový cukr a kakaové máslo. Kromě toho je žádoucí také vysoký obsah kakaa.

Celozrnné výrobky jsou způsobem, jak zlepšit náladu bez nadbytku sacharidů

Podle výzkumu mohou sacharidy dočasně zvýšit hladinu serotoninu, hormonu, který zlepšuje náladu a snižuje stres. Jakmile se hladina serotoninu zvýší, lidé ve stresu se lépe soustředí a koncentrují. Jen se ujistěte, že si pro lepší výživu vybíráte zdravé, nerafinované sacharidy, jako jsou sladké brambory a celozrnné výrobky, a omezte jednoduché sacharidy, jako jsou sušenky, koláče a bílé pečivo. Nerafinované sacharidy způsobují rychlý vzestup a pád hladiny cukru v krvi. Složené sacharidy obsahují vitaminy a minerály a také vlákninu, takže se tráví déle a nemají tak okamžitý dopad na hladinu cukru v krvi.

Avokádo nabízí mastné kyseliny omega-3, které působí proti stresu

Avokádo je nejen chutné, ale nabízí také omega-3 mastné kyseliny. Výzkum zjistil, že vysoké dávky těchto esenciálních kyselin mohou snižovat úzkost. Pro celkové zdraví je důležité přijímat ve stravě správné množství omega-3 mastných kyselin. Avokádo dále obsahuje také fytochemikálie, vlákninu a základní živiny, které mohou zlepšit zdraví srdce, funkci mozku, zdraví střev a regulaci hmotnosti.

Ryby mohou posílit zdraví vašeho srdce a zároveň zahnat stres

Bojujte proti stresu a pomáhejte předcházet srdečním onemocněním tím, že na svůj talíř přidáte mořské ryby. Zejména tučné ryby jsou skvělou volbou, protože jsou zdravé pro srdce a jejich omega-3 kyseliny mohou pomoci zmírnit depresi, protože tyto živiny snadno interagují s mozkovými molekulami souvisejícími s náladou.

Nejste příznivci ryb? Existují i další plnohodnotné potraviny, například mořské řasy, chia semínka, lněná semínka, vlašské ořechy a obohacené potraviny, jako jsou některé značky vajec, mléko, sójové mléko a ořechové mléko. Můžete také vyzkoušet doplňky stravy s obsahem omega-3 ve formě rybího oleje.

Teplé mléko vám pomůže dobře se vyspat a zvládnout stres

Popíjení teplého mléka před spaním je staletí starý domácí lék na lepší spánek. Lidem, kteří vyrostli na pití teplého mléka před spaním, může tato rutina například signalizovat, že je čas jít spát. Také samotné popíjení teplého nápoje je bezpochyby vnitřně uvolňující.

Potraviny bohaté na vápník jsou nezbytnou součástí zdravé stravy pro zdraví kostí, ale tato živina může také pomáhat snižovat depresi. Mléko a další mléčné potraviny s vápníkem a přidaným vitaminem D mohou pomoci svalům relaxovat a stabilizovat náladu. Jeden přehled dokonce zjistil, že vápník může pomoci zmírnit příznaky premenstruačního syndromu.

Ořechy jsou skvělou svačinou proti stresu a mají vysoký obsah zdravých tuků

Ořechy jsou plné živin včetně vitaminů skupiny B a zdravých mastných kyselin. Mandle, pistácie a vlašské ořechy mohou dokonce pomoci snížit hladinu krevního tlaku. Bylo například ověřeno, že konzumace vlašských ořechů má možný ochranný účinek proti některým negativním dopadům studijního stresu. Pokud chcete ořechy zařadit do svého jídelníčku, nezapomeňte jen omezit porce na pouhou hrst denně, abyste se vyhnuli nadbytečným kaloriím.

Citrusové plody a jahody obsahují vitamin C, který pomáhá v boji proti stresu

Některé studie zjistily, že vysoké množství vitaminu C může pomoci zmírnit hladinu stresu. Jedna studie uvádí, že vitamin C snížil hladinu stresu u účastníků, kteří ho užívali v dávce alespoň 500 mg denně. Jiný přehled zjistil, že doplňování vitaminu C může zlepšit příznaky poruch souvisejících se stresem, jako jsou úzkost a deprese. Dobrým začátkem je konzumace ovoce, jako jsou pomeranče, grapefruity a jahody.

I s pomocí jídla se můžete cítit snadno lépe. Zvláště na podzim a v zimě je potřeba se na výživu zvlášť zaměřit, protože na naše tělo může působit celá řada negativních vlivů.

ZDROJ: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition-pictures/how-to-reduce-stress-with-diet.aspx

ZDROj obrázku: Autor/ka fotografie: cottonbro studio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/pracovni-stul-skola-bez-tvare-student-4769486/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button