Péče o těloZdravé tipy

Nepříjemné tiky v oku: Zjistěte příčinu a najděte řešení

Pokud máte s tiky v oku vlastní zkušenosti, jistě dokážete sami nejlépe říct, jak nepříjemné umí být. Dobrou zprávou sice je, že záškuby většinou netrvají dlouho a během pár minut přejdou, ale pokud tento problém nijak neřešíte, možná byste měli začít. Právě takové drobné projevy našeho těla nás mohou upozornit na to, že něco v našem organismu nefunguje optimálně.

Záškuby v oku se většinou dají vydržet, i když je jasné, že nepříjemné to je pořádně. Obvykle se dostaví zcela znenadání. Pokud se ale u vás objevují častěji, je nutné zpozornět. Mohou odkazovat na nějaký další problém a od věci nemusí být ani vyhledat lékaře a o těchto potížích se s ním poradit.

Křeč v oku

Tik v očním víčku je vlastně malá křeč očního svalu. Objevuje se zejména tehdy, pokud jsou tyto svaly přetížené. To může být například při dlouhodobé práci na počítači, koukání do mobilu nebo čtení při nedostatečném světle. Jak si rychle ulevit? Oči zavřete a jemně na víčka poklepávejte prsty. Můžete také lehce promasírovat oční okolí nebo si obličej opláchnout vlažnou vodou.

Jak tikům předcházet?

Jestliže pracujete s počítačem, zařaďte do svého režimu pravidlo 20/20/20. To znamená, že po každých 20 minutách se nejméně na dvacet vteřin zadívejte na bod vzdálený minimálně 20 stop, což odpovídá zhruba šesti metrům. Dále také myslete na to, že i oči potřebují odpočinout a zaměřte se také na dobré osvětlení.

Proč se tiky objevují?

Záškuby v oku mají často svou příčinu v dlouhodobém vyčerpání a stresu. V takovém případě bohužel neexistuje lepší řešení než se snažit zklidnit, více relaxovat a pracovat na technikách zvládání náročných situací.

Na vině může být také nedostatek spánku. V noci si potřebuje vaše tělo odpočinou a pro oční svaly to platí dvojnásob. Jestliže ale noci trávíte sledováním televize nebo surfováním na mobilu, není divu, že si oči neodpočinou. Právě sledováním televize se ještě více namáhají a nemají dostatek prostoru pro relax. Dopřejte si tedy raději pravidelný a dostatečný spánek.

Suché oko

V poslední době se také zvyšuje počet pacientů, které trápí syndrom suchého oka. Ten může být vyvolán nejen dlouhodobou prací s počítačem, ale třeba také pobytem v klimatizovaném prostředí, suchem, horkem, prašným prostředím apod. Tyto vlivy narušují v oku jeho ochranný slzný film, který se za normálních okolností mrkáním rovnoměrně roztírá po celém povrchu oka, rohovky a spojivky a zajišťuje i výživu rohovky a ochranu proti infekci. Pokud je proces tvorby slz narušený, vede to k nepříjemnému pálení, řezání, pocitu písku v očích nebo i k záškubům v oku.

Úlevu vám mohou přinést umělé slzy, které koupíte v lékárně. Můžete je používat i preventivně, doporučují se zejména ženám v období menopauzy, pokud užíváte hormonální antikoncepci nebo léky na cukrovku.

I životní styl hraje roli

Záškuby v oku mohou být vyvolány stimulací svalů. Nechtěnou energii může do svalů přivádět třeba kofein, přemíra cukru nebo alkohol. Proto při těchto potížích vždy nejprve omezte kouření, holdování alkoholu a přílišné dopřávání si kávy nebo dezertů.

S věkem se situace zhoršuje

Svaly se opotřebovávají během celého života a v pozdějším věku už mohou být jednoduše unavené. Zejména u žen nebývá výjimkou, že se tyto potíže objevují s nástupem menopauzy, kdy k problému přispívají hormonální změny, které vedou k vysychání sliznic. Proto rozhodně není chybou konzultovat situaci se svým lékařem. Úlevu mohou přinést kapky do očí, hormonální terapie, různorodé aktivity, při kterých se očí zapojují jinak než při práci na počítači nebo při čtení.

ZDROJ: https://www.webmd.com/eye-health/why-your-eyes-twitch

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button