Jídlo a stravováníZdravé tipy

Špatné kombinace jídla a nevhodné načasování. I to může rozhodovat o vašem zdraví

Zdravé stravování je jedním z klíčů k celkové pohodě a pevnému zdraví. Pokud vybíráte kvalitní potraviny, máte jistotu, že to bude přispívat k silné imunitě a dobré kondici. Ne vždy to ale stačí – někdy se může stát, že i zdravé potraviny mohou vyvolat trávicí obtíže nebo vám mohou krást energii – to zejména tehdy, pokud se konzumují v nesprávný čas. Možná sami zjišťujete, že vám některé primárně zdravé potraviny nedělají dobře. Nemusíte je hned z jídelníčku vyřazovat, ale spíše je zkuste konzumovat v jinou dobu nebo je jinak zkombinovat.

Snídaně bývá často označována za nejdůležitější jídlo dne. Proto se řada lidí soustředí na její zdravé složení a typicky například volí ovoce a jogurt. Pokud se ale po zbytek dne cítíte nafoukle, možná si říkáte, co děláte špatně. Chyba nemusí být ve vašem trávení, ale v nevhodně zvolené kombinaci potravin.

Rychlé cukry vás po ránu unaví

Po vydatném spánku je naše tělo obvykle hladové a žádá si vysokou dávku kalorií. Po ránu ale není vhodné volit ledajaké potraviny. Nepříliš dobrou volbou mohou být například potraviny bohaté na cukry, zejména ty jednoduché. Je sice pravdou, že vás rychle nastartují, ale způsobí také rychlé kolísání krevního cukru, což má za následek návaly hladu a chutí. Je také možné, že se po chvíli budete cítit opět unavení a bez energie.

Přitom rychlé cukry nenajdete jen v koblihách, závinech nebo croissantech. Obsahuje je i třeba sladké ovoce jako banány, hrušky nebo datle. Pokud si je chcete ke snídani dopřát, je vhodné kombinovat je s potravinami, které dokážou energii uvolňovat postupně. Dopřejte si je společně s jogurtem, tvarohem nebo ořechovým máslem a hned bude energie lépe rozložena do celého dopoledne.

Podrážděný žaludek

Rychlou a oblíbenou snídaní nebo svačinkou může být i ovocné smoothie. Jestliže jej ale připravujete pouze z ovoce, je to skoro stejné, jako byste si dopřáli sklenici limonády plné cukru. Při přípravě smoothie buďte tedy kreativnější a přidejte do něj také jogurt a nejrůznější semínka. V takové snídani jsou pak zastoupeny jak pomalé sacharidy, tak také nezbytné bílkoviny, tuky a vláknina. Ovoce se vyplatí kombinovat také se zeleninou, která nebývá tolik sladká. Myslete však na to, že některé nevhodné kombinace mohou dráždit žaludek. Je to kvůli různé rychlosti a náročnosti jejich trávení. Zkuste, co vám vyhovuje, a toho se držte.

Ovoce a zeleninu bohaté na vlákninu, mezi které patří zejména hrušky, jablka, brokolice, artyčok nebo mrkev, tráví naše tělo nejdéle, proto se nehodí kombinovat je s vodnatými plody. Obezřetní buďte také při kombinování kyselého ovoce (grep, ananas, pomeranč) se zeleninou. Sladké ovoce pak raději nedávejte dohromady s potravinami, které obsahují škrob. Mezi ty se řadí ovesné vločky, dýně nebo mungo klíčky.

Mléko nalačno není vždy nejlepší nápad

Pro lidi s citlivějším trávením není po ránu nic dobrého ani sklenice studeného mléka. Dokáže totiž prázdný žaludek nepříjemně podráždit a přispívá k nadýmání nebo plynatosti. Mléko se obecně hůře tráví, a proto je lepší jej vždy nějak tepelně opracovat a syrové jej spíše nekonzumovat. Jestliže jej máte ale rádi a potíže vám nezpůsobuje, klidně si jej dopřejte – ale spíše večer, před spaním. Pomáhá totiž usnout a navodí příjemný pocit relaxace.

Nevhodná večeře vám může kazit spánek

Večeře by neměla být příliš energeticky vydatná a rozhodně by také neměla obsahovat komponenty, které jsou obtížné na trávení. Namísto těstovin, pečiva nebo brambor volte raději zdroje bílkovin. Pozor si proto dejte na jídla, která jako hlavní složku obsahují právě vysoko sacharidové potraviny. Vyhněte se například sushi, zapékaným bramborám nebo špagetám.

Čím lehčí večeře, tím snadnější spánek

Chcete-li se příjemně vyspat, myslete na to, že plný žaludek vám k tomu rozhodně nepomůže. Určitě byste neměli chodit do postele hladoví, ale spíše se středně naplněným žaludkem, který může v noci také trochu odpočívat. Určitě se vyvarujte pokrmů, které tělo dlouho tráví. Nejlepší možností proto rozhodně není hovězí steak, který se bude trávit dlouhé tři hodiny, nebo vepřové maso, které potřebuje dokonce pět hodin. Jestliže vás těsně před spaním honí mlsná, určitě nesahejte po ořechách, které by vám v žaludku ležely ještě další tři hodiny. Jsou mnohem lepší ke svačině během dne, protože obsahují i hodně energie, kterou večer už nestihnete spotřebovat.

ZDROJ: https://strongherapp.com/blog/8-unhealthy-food-combos-to-avoid

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button