Péče o těloPřírodní léčba

Psoriáza – jak ji léčit s pomoci přírody?

Psoriáza nebo také lupénka je jedním z nejčastějších kožních onemocnění. Nejde o onemocnění infekční, postihuje pokožku, kromě ní se může objevovat na nehtech nebo kloubech. Ač se to nezná, nemoc postihuje přibližně 2 – 3 procenta populace. Ne vždycky jsou projevy nemoci viditelné a výrazné, někdy proto nebývá správně diagnostikována, o to je následná léčba složitější.

Problémy s lupénkou

Nejčastěji se tato nemoc objevuje mezi 10 až 25 či 35 – 60 rokem života, může se vyskytovat opakovaně. Může být dědičná, ovšem přesné příznaky psoriázy se dodnes neobjevily. Jsou však některé vlivy, které hrají pro vznik psoriázy. Jedním z nich je právě dědičnost. Tato nemoc vzniká tímto způsobem asi u 30% pacientů. Autoimunita je velmi pravděpodobná při vzniku této nemoci. Jedním z dalších vlivů je také vnější prostředí.

Jde o komplexní a opakující se autoimunitní onemocnění, na pokožce se objevují červené šupinky. Bohužel na tuto nemoc neexistuje lék, který by ji zcela vyléčit. Jde však o pár léčebných postupů, které mohou projevy a symptomy zmírnit a dostat pod kontrolu. Vliv na psoriázu mohou mít hormonální změny, životospráva, onemocnění (dna, cukrovka, problémy s játry), obezita, očkování, konzumace některých léků a podobně. Jak mírnit psoriázu s pomoci přírodních přípravků? Přinášíme pár tipů!

Oves

Je považována za jeden z nejlepších přírodních pomocníků pro pokožku. Neexistují žádné vědecké důkazy, které by podpořili použití ovsa pro zmírnění symptomů psoriázy. Ovšem mnoho jedinců s psoriázou má zkušenosti s používáním ovsa. Právě koupel v ovsu může zmírnit svědivou pokožku a zarudnutí.

Olivový olej a mléko

Osvědčenou klasikou je olivový olej a mléko. Smíchejte dvě čajové lžičky olivového oleje s jednou sklenicí mléka a přidejte do koupele. Objevují-li se na pokožce šupinovité skvrnky, můžete je zmírnit trochou teplého olivového oleje. To může pomoci změkčit mrtvou pokožku.

Kajenský pepř

Kapsaicin je látka, kterou najdete v kajenském pepři. Pomáhá zmírnit bolest a svědění tím, že blokuje komunikační systém senzorických nervů. Studie zjistily, že krémy obsahující kapsaicin pomáhají zmírnit svědění a zbavuje se šupinek psoriázy. Trvá přibližně týden, než krém zafunguje. Na začátku se může objevovat krátký pocit pálení.

Sůl z Mrtvého moře nebo Epsom sůl

Sůl z Mrtvého moře nebo Epsom sůl ve vaší teplé koupeli může pomoci odstranit nepříjemné svědění. Může to platit také na pokožku hlavy. Namáčejte své tělo ve vaně přibližně patnáct minut.

Mahonie

Jde o silnou antimikrobiální bylinku, která hraje roli pro vaší imunitu. Studie ukazují, že použití krému s 10% mahonie je účinná pro mírnou a středně závažnou psoriázu.

Aloe Vera

Gel z rostliny Alove vera je znám při léčbě mnoha problémů. Pomáhá také zklidnit pokožku u psoriázy. Pomáhá léčit drobné ranky a popáleniny. Můžete si koupit samostatnou rostlinu a využít gel, který obsahuje, popřípadě si můžete koupit láhev čistého gelu z aloe vera v mnoha lékárnách.

Rybí tuk

Konzumace několika porcí lososa, tuňáka a dalších mastných ryb týdně je určitě dobré. Může to mimo jiné pomoci snížit zánět, což je charakteristický rys pro psoriázu. Můžete také sáhnout pro doplňky rybího oleje, které jsou k dispozici ve forma kapslí a pořídíte je v lékárně.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button