Jídlo a stravováníPéče o tělo

Chelátová vazba minerálů: Co to je a proč byste ji měli hledat

V oblasti výživy hrají minerály zásadní roli při udržování našeho zdraví a pohody. Tyto mikroživiny jsou nezbytné pro řadu fyziologických procesů, od podpory pevnosti kostí až po podporu funkce enzymů. Minerálů je celá řada a naše tělo je potřebuje v různém množství. Získáváme je nejen z jídla, ale často také ve formě doplňků. Ne všechny formy minerálů jsou však stejné – mnohdy doplňujeme minerály ve formě, která není vhodná a naše tělo ji ani pořádně neumí využít. Která forma je tedy obecně nejlepší?

Mezi různými dostupnými formami vynikají chelátové minerály, které nabízejí lepší vstřebatelnost a biologickou dostupnost. V tomto článku se ponoříme do fascinujícího světa minerálů, prozkoumáme různé formy a zjistíme, proč chelátová forma dává šanci na nejlepší výsledky.

Porozumění formám minerálů

Minerály existují v různých chemických formách, z nichž každá má své jedinečné vlastnosti a biologickou dostupnost. Mezi nejběžnější formy patří:

  • Anorganické minerály: Tyto minerály jsou vázány na anorganické sloučeniny a obvykle se nacházejí v půdě a horninách. Příkladem jsou oxidy, sírany a uhličitany. Tyto formy jsou sice hojné, ale často vykazují špatnou rozpustnost a omezenou vstřebatelnost v lidském těle.
  • Organické minerály: Organické minerály jsou minerální sloučeniny vázané na organické molekuly, jako jsou aminokyseliny nebo bílkoviny. Tyto formy se obvykle nacházejí v rostlinných a živočišných zdrojích.
  • Chelátové minerály: Minerály v chelátech jsou minerály, které jsou vázány na organické molekuly procesem zvaným chelatace. Při chelataci je iont minerálu obklopen a vázán více organickými molekulami, které vytvářejí stabilní prstencovitou strukturu známou jako chelát. Takové uspořádání uvnitř minerálu zvyšuje jeho stabilitu a biologickou dostupnost a usnadňuje jeho vstřebávání a využití v těle. Proto obecně bývá tato forma považována za velmi efektivní.

Výhodnost chelátových minerálů

Proč se chelátová forma těší takové oblibě? Existuje hned několik důvodů:

  • Lepší vstřebatelnost: Proces chelatace zvyšuje rozpustnost minerálů, což jim umožňuje zůstat stabilní v kyselém prostředí žaludku a snadno procházet střevní sliznicí a vstřebávat se. Tato zvýšená rozpustnost a stabilita má za následek vyšší míru vstřebávání ve srovnání s jinými formami. U jiných forem bohužel bývají minerály často negativně ovlivněny žaludečními kyselinami a nemají šanci se dostat tam, kde je potřebujeme nejvíce.
  • Zlepšená biologická dostupnost: Chelátované minerály se v těle lépe vstřebávají, což vede k vyšší biologické dostupnosti. To znamená, že větší část přijatého minerálu je využita buňkami a tkáněmi, čímž se maximalizují jeho zdravotní účinky. Navíc také dostanete maximální možnou hodnotu za vaše peníze. To, co si koupíte, dokáže vaše těl reálně využít.
  • Snížení rušivých vlivů: U chelátovaných minerálů je méně pravděpodobné, že budou v trávicím traktu interagovat s jinými sloučeninami, což snižuje riziko potíží při vstřebávání. Tím je zajištěno, že se minerál účinně vstřebá a využije v těle bez rušivých vlivů jiných složek stravy.
  • Minimální vedlejší účinky: Minerály v chelátové formě jsou obecně dobře snášeny a je méně pravděpodobné, že způsobí žaludeční a střevní potíže nebo jiné nežádoucí účinky, které jsou běžně spojovány s minerálními doplňky. Zejména hořčík nebo zinek může být negativně snášen citlivějšími osobami, ale u chelátové formy je toto relativně minimalizováno.
  • Cílené podávání: Chelátové minerály mohou být navrženy tak, aby se zaměřovaly na konkrétní tkáně nebo orgány v těle, což umožňuje přizpůsobení doplňků tak, aby řešily konkrétní výživové potřeby nebo nedostatky.

Při výběru minerálních doplňků je důležité hledat produkty, které obsahují chelátové formy minerálů pro optimální vstřebávání a účinnost. Vždy také zvažte, zda dané doplňky skutečně potřebujete, anebo si dokážete dostatečnou zásobu zajistit z běžné stravy. To je logicky vždy ta lepší varianta, ale ne vždy je to možné.

Závěrem lze říci, že chelátové minerály představují ideálně využitelnou přírodní formu, která nabízí bezkonkurenční výhody pro podporu zdraví a vitality. Využitím síly chelatace můžeme odemknout plný potenciál minerálů a vydláždit cestu k optimálnímu zdraví. Je nutné pamatovat také na to, že v případě doplňků nejde jen o to, co konzumujeme, ale také o to, jak efektivně je naše tělo dokáže využít. A ve světě minerálních forem kralují chelátové minerály.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/chelated-minerals
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Polina Tankilevitch: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-zena-zdravi-leky-3873209/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button