Jídlo a stravováníPéče o tělo

Posilte imunitu pomocí správné stravy. Co jíst, abyste se vyhnuli nemocem?

Není žádným tajemstvím, že jste to, co jíte. Výzkumy v průběhu let prokázaly, že vyvážená strava plná výživných potravin je nejsilnější obranou proti chronickým a nebezpečným onemocněním, jako jsou srdeční choroby, obezita a cukrovka.

Ale věděli jste, že existují potraviny, které také mohou pomoci v boji proti nemocem, jako je chřipka? Existují určité potraviny, které jsou známými posilovači imunitního systému. To znamená, že pomáhají vašemu tělu bojovat s nemocemi a budovat silnější imunitní systém.

Co je to imunitní systém?

Imunitní systém je způsob, jakým se vaše tělo brání hrozbám z vnějšího světa. Tento složitý systém buněk, tkání a orgánů rozpozná, kdy se do vašeho těla něco dostalo, například virus chřipky. Poté spustí automatickou, koordinovanou reakci, která vám pomůže se uzdravit pomocí tzv. bílých krvinek.

Pokud je váš imunitní systém silný, je vaše tělo lépe připraveno na boj s nemocemi. Když je váš imunitní systém slabší, je pravděpodobnější, že onemocníte a bude také trvat déle, než se uzdravíte.

Váš imunitní systém je také klíčem k boji proti nemocem, jako je rakovina. Imunoterapie je vlastně léčba, která spouští vlastní imunitní systém vašeho těla, aby zaútočil na rakovinné buňky. Vzhledem k jeho důležité úloze pro vaše zdraví musíme udělat vše pro to, abychom imunitní systém udrželi silný.

Co jsou superpotraviny?

V posledních letech všichni často slýcháme termín „superpotraviny“, který označuje cokoli od skromných borůvek až po exotické bobule goji. Ve skutečnosti však nic takového jako superpotravina neexistuje. Toto slovo je marketingový termín používaný k označení některých potravin, které jsou „výživově bohaté“, což znamená, že obsahují živiny a minerály, které vaše tělo může využít pro zlepšení zdraví a pohody.

Tyto druhy potravin mohou ovlivnit vaši pohodu a pomoci vašemu tělu být v nejlepší kondici. Je však také důležité si uvědomit, že nemohou léčit nemoci ani jim předcházet.

10 potravin pro posílení imunitního systému

Těchto 10 potravin jsou známými posilovači imunitního systému. Vyzkoušejte některou z nich nebo všechny a začněte využívat výhod, které tyto nutriční posily vašemu tělu nabízejí.

  • Bobule. Díky široké nabídce, ze které si můžete vybírat, neuděláte chybu, když tyto malé sladké pochoutky plné živin zařadíte do svého běžného jídelníčku. Od místních borůvek a ostružin až po dovážené goji nebo açai – bobule jsou plné vitamínů a živin, které vás povzbudí. Vychutnejte si je v jogurtu nebo smoothie nebo jako méně sladkou variantu dezertu.
  • Rybí olej. Ryby s vysokým obsahem omega 3 mastných kyselin, jako je losos, tuňák nebo makrela, zvyšují aktivitu bílých krvinek, které bojují proti infekcím. Tyto zdravé tuky pomáhají vašemu imunitnímu systému a jsou také prospěšné pro vaše srdce a mozek.
  • Listová zelenina. Tmavá zelenina, jako je špenát, kapusta a zelený salát, je známá vysokým obsahem vitaminu C spolu s antioxidanty a beta-karotenem, které pomáhají v boji proti infekci. Jsou také prospěšné pro vaše srdce, mozek a střeva.
  • Ořechy a semena. Ořechy, jako jsou mandle a vlašské ořechy, a také semínka, například slunečnice, obsahují několik vitaminů a minerálů (B-6, hořčík, fosfor nebo selen), které pomáhají regulovat a udržovat váš imunitní systém. Přidávejte je do salátů nebo si jich dejte hrst jako zdravou svačinu dodávající energii.
  • Koření. Česnek, zázvor a kurkuma jsou starodávná koření, která kromě toho, že dodají jídlu šmrnc, mají odedávna vlastnosti posilující imunitu a pomáhají bojovat proti infekcím. Nestyďte se proto svá jídla okořenit.
  • Citrusové plody. Většina citrusových plodů, jako jsou pomeranče, grapefruity, mandarinky, citrony a limetky, obsahuje vysoké množství vitaminu C, o kterém se předpokládá, že pomáhá v boji proti infekci tím, že zvyšuje počet bílých krvinek. Ať už je jíte celé, nebo si šťávu vymačkáte do jídla, nezapomeňte tyto pikantní plody zařadit do svého běžného jídelníčku.
  • Drůbež. Kuřecí polévka je dobrá nejen pro duši. Drůbeží maso má vysoký obsah vitaminu B-6, který může snižovat záněty a je potřebný při tvorbě nových červených krvinek, a zinku, který zvyšuje tvorbu bílých krvinek. Nečekejte tedy, až budete nachlazení, a vychutnejte si teplou misku uklidňující dobroty.
  • Výrazně zbarvená zelenina. Ačkoli si často myslíme, že zdrojem vitaminu C jsou citrusové plody, jasně zbarvená zelenina, jako je červená paprika, má jeho obsah ještě vyšší! Beta-karoten obsažený v mrkvi je také prospěšný pro váš imunitní systém a také pro vaše oči a pokožku.
  • Jogurt. Tato fermentovaná potravina s „živými a aktivními kulturami“ a vitaminem D může stimulovat váš imunitní systém a pomáhat tak v boji proti nemocem. Hledejte značky bez přidaného cukru a pro další povzbuzení je přirozeně oslaďte medem nebo ovocem (například bobulovitými plody).
  • Olivový olej. Olivový olej, který je základem středomořské stravy, je zdravý tuk, který prospívá vašemu srdci a mozku. Díky své schopnosti snižovat záněty v těle také posiluje váš imunitní systém.

Další způsoby přirozeného posílení imunitního systému

Kromě zdravého stravování prospěje vašemu imunitnímu systému také zdravý životní styl:

Pravidelně cvičte. Snažte se cvičit 30 minut denně pětkrát týdně a kombinujte kardio a silový trénink.

Nekuřte. Přestat kouřit je jedna z nejlepších věcí, které můžete pro své tělo udělat. Pokud kouříte, je vám k dispozici podpora, která vám pomůže přestat kouřit.

Zvládejte stres. Každý se v životě potýká se stresem. Pokud se však stres stane chronickým, může oslabit váš imunitní systém. Můžete najít způsoby, jak stres zvládat a cítit se lépe po psychické i fyzické stránce.

Nechte se očkovat doporučenými vakcínami. Máme to štěstí, že máme k dispozici vakcíny, které nám pomáhají bojovat s běžnými nemocemi, jako je chřipka, zápal plic a COVID-19. Ujistěte se, že máte aktuální očkování.

Alkohol pouze s mírou. Je důležité si uvědomit, že alkohol je depresivum, droga, která má dalekosáhlé účinky na váš organismus. Pokud pijete, dělejte to prosím s mírou.

Dopřejte si správný spánek. Spánek je pro zdravý život zásadní a doporučuje se zdravým dospělým lidem sedm až devět hodin spánku denně. Váš spánek a jeho kvalita může mít vliv i na váš imunitní systém. Pokud se pravidelně nevyspíte, existují způsoby, jak spánek zlepšit.

Dodržujte správnou hygienu. Jedním z nejjednodušších a zároveň nejúčinnějších způsobů, jak si udržet zdraví, je důkladné a časté mytí rukou.

ZDROJ: https://aktin.cz/6-zpusobu-jak-posilit-imunitni-system-spravnou-stravou-a-porazit-podzimni-rymicku
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: cottonbro studio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/dum-sejf-apartman-doma-4114020/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button