Jídlo a stravováníZdravé tipy

Proč jsou jablka jedním z nejlepších plodů pro každodenní konzumaci?

Jablka má spousta lidí na svých zahrádkách. V podzimních měsících jich je spousta a vy přemýšlíte, jak je zužitkovat. Tvoříte tak jablkové koláče, klasické záviny, štrúdly i kompoty. Věděli jste však, že jablko má opravdu skvělé účinky pro lidské tělo? Přináší spoustu vitamínů, minimum kalorií, vlákninu a podobně.

Jedno jablko denně

Do správné a vyvážené stravy by měl patřit podíl ovoce a zeleniny. Ovoce se doporučuje konzumovat především dopoledne, kdy se tělo lépe vypořádá s cukrem. Ovoce přispívá ke správné funkci těla, dodává spoustu vitamínů. Na trhu je spousta možností, sezónního i celoročního ovoce. Z těch, které jsou k dostání po celý rok, je nejlepší jablko. O něm se říká – jedno jablko denně a nemusíte navštěvovat doktora.

Co všechno obsahuje jedno středně velké jablko se slupkou?

  • Jen 125 kalorií
  • 30g sacharidů
  • 4,9g vlákniny
  • 22g přírodních cukrů
  • 0,6g proteinu
  • 51mg vitamínu E
  • 10,6mg hořčíku
  • 25,44mg fosforu

A spoustu dalších látek, které tělu pomáhají. Co všechno, kromě dobré chuti, může jablko tělu dodat? Například skvěle účinkuje na cukr v krvi, může pomáhat bránit zánětům a podobně. Na některé výhody, které konzumace jednoho jablka denně přináší, se níže podíváme!

Snižuje cholesterol

Prokyanidiny, které v jablkách najdete, mají silnou antioxidační aktivitu a mohou pomáhat snižovat lipidy s nízkou hustotou (LDL nebo také špatný cholesterol). Díky tomu bude cholesterol ve správných hodnotách.

Pomoc pro srdce

Snížením cholesterolu se také pomáhá snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění a chorob. Polyfenoly pomáhají chránit srdce, posilovat jej a celkově jste potom méně náchylní k těmto nemocem.

Pomáhá mysli

Vysoká hladina antioxidantů v jablkách může chránit váš mozek před neurodegenerativními chorobami jako například Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba. Napomáhá také udržovat plnou výkonnost mozku.

Podporuje zdravé trávení

Polyfenoly obsažené v jablkách prospívají vašim střevům. Podobně jako vláknina, které podporuje mikrobiologii ve střevech.

Zásoba jablek se vyplatí

Připravit si doma zásobu jablek se rozhodně vyplatí. Každý den jedno jablko se postará o přísun vitamínů, pomáhá v mnoha zdravotních ohledech, ale také zajistí dopolední svačinky. Můžete využít klasická jablka čerstvá, sušená nebo z nich připravit pyré.

Jaký druh jablek vybrat?

Všechna jablka jsou skvělým zdrojem silných antioxidantů, ovšem specifický obsah polyfenolů podporující zdraví se liší podle druhu jablek (Golden, Delicious, Empire a podobně). Dumáte také nad tím, zda jsou lepší červená nebo zelená jablka? Jablka obsahují zdravé živiny a to bez ohledu na to, jakou mají barvu. Červená jablka však mají víc anthocyaninu, který podporuje zdravé srdce a snižuje hladinu cholesterolu.

Jablka Red Delicious obsahují o trochu víc vlákniny, hořčíku, vápníku, fosforu, draslíku a vitamínu K. A jak je to se slupkou? Slupku můžete odstranit, ovšem obsahuje výrazně víc vitamínů a minerálů, takže je určitě dobré jablko konzumovat také se slupkou.

Jak je na tom jablečný džus?

Máte pocit, že denně jedno jablko se vám za chvíli zprotiví a nebudete mít vůbec chuť už jej jíst? Vyzkoušet můžete určité alternativy. Jako například jablečný džus, který je však jen z jablek (bez cukrů). Ve většině z nich se objevuje cukr (koncentrát z jablečné šťávy). Navíc zpracování jablek do džusu jej zbavuje antioxidantů, protože ty se nacházejí v dužině. Vždycky je lepší konzumovat celé jablko než popíjet tyto džusy.

Sušená jablka jsou také zdrojem vitamínů?

Vláknina se nachází ve všech druzích jablka, klasických čerstvých i těch sušených. Snižuje cholesterol a pomáhá snižovat možná rizika nemoci srdce. Když si budete sušené kousky jablka kupovat, zaměřte se na seznam ingrediencí. Zde je dobré, aby nebyl cukr (často se zde přidává) a co možná nejméně konzervačních látek.

A co takový jablečný ocet?

Vyrábí se z přírodních bakteriálních kultur a kvasinek. Jablečný ocet je sladkokyselý a pomáhá v mnoha ohledech, na mnoho zdravotních problémů a nemocí. Umí pomoci například při hubnutí, pomáhá snižovat cukrovku a mnoho dalšího. Jablečný ocet neobsahuje moc kalorií, takže je ideální pro pacienty, kteří trpí GERD.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button