Nemoci a komplikacePéče o tělo

Trpíte na studené ruce a nohy? Co vám pomůže a kdy je čas jít k lékaři?

Zejména pro ženy není v zimě ničím neobvyklým, pokud mají ruce a nohy promrzlé, a ne a ne je zahřát. Je ale faktem, že mnozí lidé mají sklon k studeným končetinám celoročně a trápí je, i když je vcelku teplo. I když to může být jen jakási zvláštnost nebo náhoda, existují také situace, kdy právě studené končetiny značí zdravotní komplikace.

Jsou studené končetiny normální?

Lidské tělo má skvěle vyvinutou schopnost regulace tělesné teploty. Funguje tak, že pokud je vám zima, krev se přirozeně hromadí především tam, kde je nejvíce potřeba, tedy zejména ve „středu” těla, aby zde tělo dokázalo udržet stabilní teplotu. Kvůli tomu pak dochází ke stažení cév v končetinách a krev zde proudí v nižším množství. Do jisté míry je tedy pocit studených končetin zcela přirozeným jevem a v zimě se s ním setká snad každý.

Jenže některé lidi tento problém trápí víc než ostatní. Mezi významné faktory ovlivňující proces termoregulace může patřit řada věcí. Typické je třeba množství tukové tkáně, která má izolační funkci, a tedy zabraňuje prochladnutí. Obecně se také uvádí, že ženy trpí na studené končetiny přeci jen více než muži.

Je na vině nějaká nemoc?

Potíž však nastává v případě, že máte pocit studených rukou nebo nohou velmi často, a to třeba i v létě. V takovém případě se totiž může jednat o nebezpečné onemocnění, které je na místě řešit.

Onemocnění cévního systému

Cévní systém je odpovědný za rozvod živin a kyslíku do tkání, ze kterých zase naopak odvádí některé odpadní látky. Stejně tak se však podílí také na regulaci tělesné teploty – cévy totiž mohou rozšířením nebo naopak stažením svého průsvitu ovlivňovat tepelné ztráty. Čím je céva více roztažená, tím více tepla vydává.

Jestliže však cévní systém nefunguje spolehlivě, je ohroženo také vedení tepla. Problém tak může spočívat v nedostatečném proudění krve do končetin, například kvůli patologickému zúžení či dokonce uzávěru cév. Někdy bývá na vině také anémie, tedy nedostatek železa nebo vitaminu B12, kdy cévní systém není schopen zajistit optimální cirkulaci a okysličení tkání. 

Hypothyreóza

Jedná se o stav snížené funkce štítné žlázy, který není v dnešní době ničím neobvyklým. Štítná žláza zajišťuje produkci hormonů, které ovlivňují metabolické procesy v těle. Právě nedostatečná činnost této žlázy bývá spojována s pocity chladu a zimomřivostí. Funkce štítné žlázy může být narušena kvůli nějakému autoimunitnímu onemocnění, zánětu nebo nádorovému onemocnění.

Nízký příjem energie

I v průběhu hubnutí může docházet k poklesu tělesné teploty. Pokud je vám tedy často zima, může se jednat o následek příliš nízkého příjmu energie.

Raynaudova choroba

Jedná se také o onemocnění cévního systému, ale souvisí i s nervovým systémem. Kvůli této chorobě dochází na okrajových částech těla k zúžení tepen, což se často projevuje bolestí, běláním, ale také pocitem chladu. Může to být poměrně nepříjemný stav.

Toto onemocnění může být buď primární, kdy se tyto příznaky objevují bez příčiny, křečovité stažení cév trvá jen krátkodobě a poté zase samo odezní. Tato primární forma se může dokonce po několika letech celá samovolně vytratit, takže se obvykle ani nijak neléčí. Existuje však i více problematická sekundární forma, která vychází z jiných přítomných onemocnění a je potřeba se zaměřit na důvod, proč vlastně vzniká.

Jak si od studených končetin pomoci?

Přioblečte se

Pokud je vám zima, prostě přidejte vrstvu navíc. Je to zřejmá rada, ale účinná ochranná bariéra vám pomůže efektivně řešit pocit studených končetin. Nebojte se tedy nosit tlusté ponožky a pokaždé také rukavice – nenechte končetiny promrznout.

Pomůže pravidelný pohyb

Je jasné, že pohyb naše tělo zahřívá. Snadno vám tedy může být chladno, pokud již delší dobu sedíte u počítače nebo na gauči. Zkuste proto alespoň každou hodinu vstát, na chvíli se zvednout, projít se apod. Při pohybu se totiž zvýší průtok krve cévami, takže se vám také lépe prokrví ruce i chodidla.

Pořiďte si nahřívací polštářek

Pokud už máte prsty prokřehlé, můžete si pomoci i nahřívacím polštářkem. Stačí jej na pár minut vložit do dlaní nebo přiložit k chodidlům a uvidíte, že se brzy prohřejí.

Neodkládejte návštěvu odborníka

Tyto body vám pomohou za předpokladu, že vaše potíže nejsou způsobeny přítomností nějaké choroby. Jestliže vám tedy připadá, že je váš stav abnormální, jistě neuděláte chybu, pokud se vypravíte za lékařem. Možná odhalíte skutečnou příčinu vašich potíží.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/cold-feet-and-hands, Aktin.cz
ZDROJ obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button