OstatníPéče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Tajemství, která znají jenom lékárníci. Mohou vám pomoci zlepšit vaše zdraví

Lékárníci nejsou ani zdaleka obyčejní prodavači v lékárně. Jsou to vysokoškolsky vzdělaní odborníci, kteří o lécích vědí často mnohem více než váš lékař. Je tedy škoda, že jejich odbornosti nevyužíváme více a neptáme se na jejich rady a názor. Navíc se pyšní velkou mírou zkušeností, protože každodenně prodávají léky stovkám lidem, a umí tedy skvěle odhadnout, co funguje nebo nefunguje, a který lék stojí za zkoušku.

Volně prodejné léky nejsou vždy bezpečné

Člověk by si myslel, že léky, které se prodávají bez předpisu jsou zcela bezpečné a prakticky neexistuje riziko, že byste si jimi mohli nějak ublížit. To je ale velký omyl. Lék, je lék za každých okolností a není tedy dobré podceňovat informace uvedené na příbalovém letáku. Vždy se musíte řídit jeho pokyny, stejně jako i pokyny lékaře a lékárníka. Vždy se ujistěte, že znáte složení výrobku a víte, zda nejste na některou složku alergičtí. V případě pochybností se raději zeptejte lékárníka, rád vám poradí.

Berete příliš mnoho léků

Už nám ani nepřijde divné, když ráno spolykáme hned několik pilulek. A nemusí to být ani léky. Řada lidí konzumuje velké množství doplňků stravy a vitamínů a nedochází jim, jak tím své tělo zatěžují. Vždy, než začnete brát nějaký přípravek, raději si dvakrát rozmyslete, zda jej opravdu potřebujete a váš problém nelze řešit jinak. Při nedostatku vitamínů stačí upravit stravu a problém může být snadno vyřešen. I lékaři vám často předepisují zbytečné preparáty jen proto, že je to pro ně nejrychlejší řešení.

Nepodceňujte pomoc lékárníka

S každým problémem nemusíte hned k lékaři. Máte-li podezření na obyčejné nachlazení, není nutné hned běžet do čekárny k vašemu praktikovi. Stačí zajít do lékárny, popsat své symptomy a s největší pravděpodobností dostanete od lékárníka stejné rady jako od lékaře. Předepíše vám kapky na kašel nebo léky na horečku a doporučí klid a horký čaj.

V pochybnostech se raději zeptejte

Řada léků je v kombinaci s jinými preparáty zdraví škodlivá. Lékaři však někdy podceňují to, že pacienti se mohou léčit jinde s jinými problémy a předepisují léky, které se vzájemně ruší nebo mohou mít společně nebezpečné vedlejší účinky. Když si tedy budete v lékárně vyzvedávat recept, raději se lékárníka přeptejte na vše, co vás zajímá. Lékárny obvykle nebývají tak přetížené jako ordinace a lékárník na vás bude mít více času a klidu, aby vás trpělivě vyslechl a poradil vám.

Když dojdou léky, stačí zajít do lékárny

Někdy se může stát, že vám dojdou léky na předpis a vy zrovna nemůžete za lékařem, aby vám napsal nový recept. Určitě není na škodu zajít do lékárny a přeptat se na možnosti. Některé preparáty totiž mají podobné složení jako volně dostupné léky, které jsou třeba jen méně koncentrované. Lékárník vám může doporučit produkt, se kterým si vystačíte pár dní, dokud nebudete mít nový recept. Je škoda nevyužít odborných znalostí, které máte přímo za lékárnickým pultem.

Choďte do jedné lékárny

Budete-li pravidelně navštěvovat jednu lékárnu, existuje menší riziko, že budete brát nevhodnou kombinaci léků nebo nastane jiný problém. V lékárně si většinou pečlivě vedou evidenci receptů přijatých na vaše rodné číslo a pokud máte i zákaznickou kartičku, snadno budou schopni dohledat i to, co si kupujete ve volné prodeji. Lékárník tak bude při vaší návštěvě schopen nahlédnout do historie nákupů a zkontrolovat, zda se tam neobjevuje nějaká potenciálně nebezpečná kombinace léků nebo jiný problém. Vy sami si navíc nemusíte pamatovat, co jste kdy brali, lékárník to bude vědět za vás.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button