Jídlo a stravováníKrásaNávodOstatníPéče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Takto vitamín E pomůže vašim vlasům. Zjistěte, zda ho máte dostatek

Padání vlasů může postihnout každého z nás bez ohledu na věk, pohlaví nebo zdravotní stav. Vlasy velice rychle reagují na jakékoliv změny v těle a jakmile je něco jen trochu v nepořádku, bezpečně to poznáte na vaší kštici. Bude bez lesku, mdlá a vlasy mohou začít vypadávat nebo přestanou růst.

Je to hlavně nedostatek vitamínů a minerálů, který vaše vlasy ničí. A zejména pak vitamín E hraje velmi významnou úlohu v tom, jak krásné máme vlasy a pleť. Zjistěte, zda se nedostatek tohoto vitamínu netýká i vás.

Příznaky nedostatku vitamínu E

Jak poznat, že vám vitamín E chybí? Symptomů je celá řada a často se dají spojit i s jinými potížemi. Není tedy lehké nedostatek vitamínu E s jistotou odhalit, ale test u lékaře vám v případě pochybností pomůže. Mezi nejčastější příznaky patří:

  • Svalová slabost: Vitamín E hraje důležitou úlohu v centrálním nervovém systému, a proto se jeho nedostatek projeví i na síle našich svalů.
  • Zhoršená schopnost orientace a pohybu: Nedostatek vitamínu E může vést ke zhoršení schopnosti koordinace pohybu, stabilitě a nefunkčních reflexech.
  • Necitlivost: Poškození nervového systému může zhoršovat schopnost nervových zakončení přenášet podněty. To pak vede ke zmenšené citlivosti.
  • Problémy s viděním: Může způsobovat rozostřené vidění nebo bolest a únavu očí.
  • Slabý imunitní systém: Můžete být náchylnější k infekcím a bakteriálním nákazám.

Účinky vitamínu E na vlasy

Vitamín E je bohatý na antioxidanty, které jsou naprosto nezbytné pro vaše vlasy a pleť. Redukují poškození buněk pleti a podporují růst vlasů. Udržují zdravou pokožku hlavy tím, že udrží normální pH a také redukují produkci mazu. Podporují cirkulaci krve i tvorbu nových vlasových folikulů. Dodává vlasům tu správnou výživu, která jim umožňuje růst, nelámat se a udržovat si zdravý vzhled.

Už žádné padání vlasů

Antioxidanty obsažené ve vitamínu E snižují pravděpodobnost vypadávání vlasů na minimum. Běžné vypadávání je samozřejmě v pořádku, ale už se nemusíte bát chuchvalců vlasů na polštáři.

Vyvážené pH a produkce mazu

Nerovnováha pH a nadměrná produkce mazu jsou dvě z nejdůležitějších příčin vypadávání vlasů. Maz totiž blokuje vlasové folikuly a vede ke svědivosti a vzniku strupů. Vitamín E vlasovou pokožku zvlhčuje a drží produkci mazu na uzdě.

Lepší cirkulace krve

Vitamín E podporuje prokrvení pokožky hlavy. Taková pokožka je pak lépe připravena vyživovat vlasové folikuly, což vede k rychlejšímu růstu.

Krásnější vlasy

Je jen přirozené, že správně vyživené vlasy, které nejsou zatíženy toxiny ani nadměrným mazem vypadají lépe a jsou zdravější a lesklejší. Vitamín E umí udělat s vašimi vlasy hotové zázraky. Už po několika týdnech používání jsou pevnější, pružnější a hebčí.

Vitamín E se vstřebává společně s tuky, proto jej přirozeně najdeme zejména v potravinách, které přírodní tuky obsahují. Jsou jimi například různé druhy oříšků, slunečnicová semínka, máslo, mléko, sója a různé druhy masa. Dospělý člověk by měl denně přijmout alespoň 8-10 mg vitamínu E, což však často není realita. U mnoha lidí tedy vzniká vitamínový deficit.

Lze ho doplnit samozřejmě zvýšenou konzumací výše uvedených potravin, ale také s pomocí doplňků stravy. V dnešní době je výběr skutečně široký a účinnost jednotlivých produktů je poměrně dobrá. Je však nutné mít na paměti, že musíme-li tělu něco dodávat uměle, je pravděpodobně chyba na naší straně. Nejspíš nejíme dostatečně pestrou stravu, která by nám dodala vše potřebné. V první řadě je tedy na místě se zamyslet, co a jak jíte. Vaše tělo je nastaveno tak, aby si vystačilo s látkami, vitamíny a minerály, které přijímá ve stravě, takže pokud to tak není, zvažte změnu životního stylu.

Někdy mohou být na vině i alergie nebo jiná nemoc, ale pokud to není váš případ, upravte svůj jídelníček tak, abyste měli vitamínů dostatek přirozenou cestou. Tak prospějete svému zdraví nejvíc.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button