OstatníPéče o tělo

10 příznaků, kdy je nutno ihned pít víc vody

Lidské tělo je složeno převážně z vody a musíme vodu doplňovat, aby tělo bylo stále hladké. Váš mozek tvoří 76% vody, krev se skládá z 83/ vody a plíce tvoří 90% vody. Voda se z těla ztrácí ve chvíli, když člověk dýchá, močí, potí se. Je tedy víc než nutné, abyste dodržovali pravidelný pitný režim. Některé studie prokázaly, že průměrný člověk by měl denně vypít 6 až 8 sklenic vody, většina lidí však denně vypije asi 2 sklenice.

Nedostatek doporučeného množství vody může vést k mírné dehydrataci, která se může projevovat díky několika symptomům. Jaké to jsou? Přinášíme následující deset příznaků, kdy je dobré okamžitě vypít víc vody.

Tmavě žlutá moč

Prvním příznakem, kdy nepijete dostatek vody je tmavá moč. Zdravé tělo vylučuje světle žlutou moč. Nebudete-li popíjet dostatek vody, ledviny vylučují odpadní produkty do moči, například toxiny nebo mrtvé krevní buňky. A to je důvod, proč je vaše moč tmavá. Moč však může měnit barvu pomocí ostružin, některých léků nebo vitamínů B. Tudíž se nebojte, když se barva moči změní. Zkuste jednoduše pít víc vody, a jestliže i nadále je moc tmavá, můžou být na vině další zdravotní problémy, jako například hepatitida nebo žlučové kameny. V takovém případě je dobré navštívit lékaře.

Méně časté močení

Většina lidí močí během čtyřiadvaceti hodin šest až sedm krát. Pokud však nepijete dostatek vody, v těle je k dispozici méně tekutin. Pokud močíte méně, než šestkrát denně, pak je nutno zvážit příjem vody a zvýšit jej.

Suchá pokožka a vrásky

Mnoho lidí si pořizuje kvalitní a drahé krémy, díky kterým se snaží tělo udržovat zvláčněné a hladké. Existuje spousta kosmetických procedur, které jsou nákladné a pomáhají k odstranění jemných vrásek. Než budete utrácet vysoké částky, zkuste se zaměřit na příjem vody. Podle Dr. Diany Howardové může dehydratace vést k podrážděné, svědivé a velmi citlivé pokožce. V závažných případech může kůže být až silně zarudlá, s prasklinami a krvácením. Když vaše kůže ztrácí hydrataci, způsobuje to vrásky, které jsou více vidět. Pokožka celkově tak vypadá starší. Pokožku můžete oživit jednoduše, stačí konzumovat víc vody.

Zácpa

Dehydratace je jednou z nejčastějších příčin zácpy a tak toto nepříjemné onemocnění může být vyřešeno jednoduše a to zvýšeným příjmem vody. Jestliže nemáte dostatečně hydratováno tělo, bude se snažit absorbovat vodu, kde jen bude moct a to včetně vašeho tlustého střeva. Dostatečné množství vody v tlustém střevě je nezbytné pro měkkou a snadno procházející stolici. Přirozeně nedostatek vody vede ke stolici tvrdší, která střevem obtížně prochází.

Ujistěte se, že konzumujete dostatečné množství vody a zvyšujte také množství vlákniny. Zácpa může být také vedlejším produktem fyzické neaktivity, hypotyreózy, citlivosti na potraviny a stresových stavů. Pokud pijete dostatečné množství vody a stále trpíte zácpou, pak je problém jinde.

Hlad a přírůstek hmotnosti

Lidské tělo je skvělým a mocným nástrojem, ovšem je tu jedna chyba, lidské tělo neumí rozlišovat hlad a žízeň. Řídí se hypotalamem, ale často se to mění, takže se může stát, že nevíte, zda máte žízeň nebo hlad. Pokud tedy pociťujete žízeň, ale myslíte si, že máte hlad, pak si logicky dáte něco na jídlo. Tím konzumujete víc jídla a může vaše váha narůstat. Z tohoto důvodu, pokud máte hlad, nejprve se napijte vody. Cítíte-li hlad i po patnácti minutách, pak je dobré se najíst.

Žízeň a sucho v ústech

Sucho v ústech a pocit žízně je jasným znamením, že tělo je mírně dehydratováno. Sucho v ústech jde ruku v ruce s žízní, znamená to, že sliznice potřebují hydrataci. Jediný způsob, jak vyřešit sucho v ústech je jednoduše pít vodu pravidelně a to během celého dne.

Bolest kloubů

Voda pro klouby působí jako maziva. Umožňuje, aby klouby klouzaly a tím pádem se vy jednoduše a snadno pohybujete. Když tělo nedostane dostatečné množství vody, kloub trpí nedostatkem živin, což může vést k poškozování buněk chrupavky. Jestliže se u vás objevuje chronická dehydratace, chrupavka bude degenerovat. Jestliže trpíte bolestmi kloubů, pak je nutno zvýšit příjem vody.

Únava

Studie z roku 2011 ukazuje, že mírná dehydratace může způsobovat únavu a málo energie. Jste-li dehydratováni a klesá krevní objem, srdce musí pracovat lépe, aby vytlačilo kyslík a živiny. Ve chvíli, kdy se začnete cítit unavení, nedoporučujeme pít kávu, která dehydratuje. Raději si dejte sklenici vody. Soda, káva, čaj a nápoje, které konzumujete během sportu, nejsou náhradou za vodu.

Bolest hlavy

Některé z možných příznaků, že tělo potřebuje více vody, je bolest hlavy. Pokles hladiny hydratace vašeho těla vede ke snížení množství tekutiny, která obklopuje váš mozek. Jestliže se tekutina sníží, může váš mozek tlačit proti lebce a to působí migrény a bolesti hlavy. Dehydratace navíc také snižuje tok kyslíku a krve do mozku.

Slabý imunitní systém

Dehydratace zvyšuje koncentraci toxinů v krvi. A to může mít za následek oslabení imunitního systému. Optimální hydratace je nezbytnou pomoci při odstranění vedlejších nemocí a pomáhá tak imunitnímu systému předcházet infekcím.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button