Ostatní

Role, na kterou se těžko připravuje: Jak být dobrým nevlastním rodičem

I přes snahu a tu nejlepší vůli potíže řešit vztahy občas nevyjdou. Stává se to nejen mladým lidem, kteří svého životního partnera ještě hledají, ale bohužel nezřídka se na nepřekonatelné rozpory narazí i během manželství nebo dlouholetého partnerství, ve kterém jsou již děti.

Dříve se kladl velký důraz na zachování rodiny takříkajíc za každou cenu, dnes většina psychologů přistupuje k odloučení rodičů daleko smířlivěji. Děti prý daleko obtížněji nesou hádky a rozpory mezi rodiči než jejich definitivní odloučení při zachování pokud možno přátelských vztahů.

Většina lidí však dříve nebo později zatouží po novém vztahu a vzhledem ke svému věku si často najdou partnera, který již také nějaké děti má. A poté začíná vůbec nejtěžší role v životě – role macechy nebo otčíma. Snad nikdy tento náročný proces seznamování se s cizími dětmi neprobíhá snadno a každý, kdo o této roli uvažuje, by se na ni měl dobře připravit. Vyhnete se dalším bolestivým létům, které už po krachu předchozího vztahu jistě nepotřebujete.

Poučte se ze svých chyb

Sami jste prošli krachem vztahu a možná víte o něco lépe, že všechno začíná a končí na komunikaci. Jakmile se o věcech přestane mluvit, je to první hřebíček do rakve vztahu. Proto tuto stejnou chybu neudělejte ve vztahu ke svým nevlastním dětem. Vše se odvíjí od jejich věku a ochoty s vámi mluvit, ale z vaší strany udělejte maximum, abyste dali najevo dobrou vůli a snahu navázat přátelské vztahy.

Nemusíte se zalíbit za každou cenu

Častou chybou je to, že macecha či otčím touží vyhnout se problémům tak, že jsou ochotni udělat prakticky cokoliv, aby se zalíbili a zavděčili. Nakupují drahé dárky, nebo se je snaží získat svou benevolentností a zdánlivou splachovací povahou, kterou nic nerozhodí. Tyto taktiky ale zřídka vedou ke kýženým výsledkům. Častěji spíše dítě podpoří, aby vám doslova skákalo po hlavě, a ještě se vám vysmívalo. Nesnažte si proto dítě koupit, ale ukažte, že si také zasloužíte autoritu a že se dítěte nebojíte jako případného protivníka, který stojí v cestě vašemu vztahu.

Čas všechno zahojí

Nečekejte, že se vše spraví během pár měsíců. Dítě může prožívat velmi náročné období a ze všeho nejdřív se s tím musí samo vypořádat. Všechno chce čas a velkou trpělivost. Odborníci dokonce tvrdí, že průměrně trvá až 7 let, než se vztahy v rodině s nevlastním rodičem ustálí natolik, aby se dalo říct, že je rodina plně funkční. Zní to možná děsivě, ale pokud se vcítíte do situace dítěte, jistě je pochopitelné, že se mu takovou změnou doslova proměnil svět, ve kterém vyrůstalo. Pokud na toto dlouhé období zmatků, problémů, krizí a podobných situací nejste připraveni, zvažte, zda je pro vás nový partner skutečně ta správná volba.

Stanovte hranice

Při stanovování jasných hranic vám musí pomoci především váš nový partner a rodič dítěte. Někdy se stává, že děti berou příchod nevlastního otce nebo matky velice špatně a dávají jim to značně najevo – mohou být zákeřné, agresivní, zlomyslné… Takové chování by nemělo být za žádných okolností tolerováno, a to nejen z vaší strany, ale především ze strany vašeho partnera. Ten musí dítěti stanovit naprosto jasná pravidla.

Pozor na slova o vlastním rodiči

I když můžete mít na bývalého partnera vašeho přítele či přítelkyně jakýkoliv názor, nikdy se nesnižte k tomu, abyste ho před dětmi pomlouvali. Je to jeho otec či matka a toto by mohlo brát jako přímý útok na sebe. Svůj negativní názor si tedy konzultujte s partnerem, ale nikdy ne před dítětem. Ideální situace je samozřejmě ta, pokud se podaří mít vztahy s expartnery svých protějšků dobré a přátelské. Nebývá to bohužel až tak příliš časté, ale usilovat o harmonii se určitě vyplácí.

Čas se svými rodiči

Velmi častá chyba, kterou nevlastní rodiče dělají, je nerespektování toho, že děti chtějí mít občas svého vlastního rodiče jen samy pro sebe. Je přirozené, že si žádají individuální prostor, kdy mohou prožívat zážitky bez vaší přítomnosti. Pro vás to může být extrémně náročné a můžete se cítit být na druhé koleji, ale zdravý partnerský vztah by to měl unést. Zkuste tak podpořit vztah dětí s vaším partnerem či partnerkou, vyvarujte se žárlení a nesnažte se uzurpovat si partnera jen pro sebe.

Nechte si poradit

Není rozhodně přehnané poradit se o této situaci s psychologem nebo rodinným poradcem. Každé dítě je jedinečné a každá situace si vyžaduje osobitý přístup. Je důležité neudělat hned na začátku hloupé chyby – a právě rada odborníka vám v tom může hodně pomoci. Své obavy také sdílejte se svým partnerem, který by vám měl být maximálně nápomocný a ochotný potíže aktivně řešit.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button