CvičeníKrása

Vydržte u cvičení celoročně. Z nepříjemné povinnosti se může stát váš největší koníček

Začít s cvičením určitě chce hodně odhodlání. Jenže co je ještě daleko důležitější je vytrvat. Řada lidí v lednu začne, přibližně měsíc praskají fitness centra ve švech, ale po pár týdnech nebo měsících motivace zmizí, převáží jiné starosti a zase čekají na další Nový rok.

Přestaňte každoročně opakovat tu samou chybu a konečně u cvičení vydržte celoročně. A nejen kvůli tomu, že chcete zhubnout, ale především proto, že vás to baví a děláte to pro své zdraví i dobrý pocit.

Změna smýšlení

Zakopaný pes je obvykle v nedostatečné motivaci. Vaše životní priority jsou jinde a dobrá kondice na první příčky nepatří. Častokrát ale nejde je o vaši lenost, nechuť ke sportu může mít i dědičný základ. Jsou mezi námi jednoduše osobnosti, které se hýbou rádi a dělá jim to dobře, ale i lidé, kteří pohyb zrovna nebaví. Podle vědců se však mozek dá v tomto směru přenastavit. Pokud se překonáte a postupně si vytvoříte závislost na cvičení, máte prakticky vyhráno. Je však třeba myslet na to, že pár lednových týdnů stačit nemusí. Ideální doba na vytvoření zvyku a možná i závislosti je prý až čtvrt roku.

Správná motivace

Je možné tisíckrát mluvit o tom, proč cvičit kvůli zdraví, ale upřímně – všichni tuší, že motivací drtivé většiny ledňáčků je líbivější figura. Jsou však i lidé, které k pohybu motivují vyhrůžky lékařů nebo to, že chtějí dosáhnout jiného cíle, který však vyžaduje dobrou kondici. Vaše motivace mohou být různé, ale musí být skutečně silné, jinak vás u cvičení neudrží. Je dobré nastavit si i menší měřitelné cíle, které můžete už třeba po dvou týdnech hodnotit. Jakmile uvidíte byť i jen malý posun, bude vás to hnát dále.

Soustřeďte se na stravu

Pokud chcete mít na cvičení chuť a energii, je naprosto nezbytné se správně stravovat. Počítejte s tím, že když se budete potit ve fitku a odměníte se svíčkovou s knedlíkem, vínem a dezertem na závěr, neshodíte ani gram a vaše motivace se začne ztrácet. Proto volte kvalitní a nutričně vyvážená jídla, aby již od začátku mělo cvičení smysl a vy jste se jen zlepšovali. Dobře nastavené jídlo vám také dodá potřebné živiny, nebudete unavení a budete mít z čeho energii na cvičení brát.

Nuda nesmí hrozit

Chodit několikrát týdně do fitcentra a cvičit stále to samé leckoho brzy přestane bavit. Je tak více než vhodné trénink pravidelně obměňovat, tedy zkoušet nové cviky, měnit sestavy, tempo a tak dále. Spíš než chodit denně do fitka, je lepší mít na každý den naplánovaný jiný druh pohybu. V pondělí aerobik, v úterý běh, ve středu jóga, ve čtvrtek kruhový trénink a v pátek třeba jen procházka z práce. Když se osmělíte, je výborné vyzkoušet úplně jiný druh pohybu: svaly bezvadně posílíte třeba na lezecké stěně, při plavání, ale i během pomalých druhů cvičení, jako je pilates nebo power jóga. Jakmile se do vaše cvičení vkrade nuda, je to první krok k neúspěchu. Proto to nedopusťte – dnes jsou možnosti skoro neomezené.

S parťákem to jde líp

Pokud se potřebujete udržet v tempu, vydat ze sebe maximum a zároveň být pod kontrolou v jídle, doporučuji najít si dobrého trenéra, který vám obstará tréninkový a současně výživový plán. Stejně dobrou službu vám ale může udělat i kamarád nebo kolega, který už se cvičením nějaké zkušenosti má a žije zdravě. Dá vám nějaké nezbytné rady, bude nad vámi dohlížet a když vám bude docházet motivace, povzbudí vás. Jakákoliv fyzická aktivita se lépe dělá v páru nebo ve skupině. Někdo spoléhá na to, že jej do fitka doprovodíte nebo si s ním půjdete zaběhat, a takový závazek se vám bude o poznání hůře rušit, než když víte, že to je jen na vašem svědomí.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button