Péče o těloZdravé tipy

Zbavte se „kuřecí kůže“ i vy. Drobné pupínky na těle vás už trápit nemusí

Slyšeli jste někdy o nemoci, která se nazývá kuřecí kůže? Pokud ne, dovolte, abychom vám ji popsali, a jistě hned budete vědět, o co jde – a co víc, možná zjistíte, že jí trpíte i vy. Jde o výskyt drobných červených pupínků, které nejčastěji pokrývají paže nebo stehna. Hned ze začátku vás uklidníme – nemusíte se nijak obávat, protože tato nemoc v podstatě není nijak nebezpečná. Je ale pochopitelné, že byste si možná přáli, aby vaše pokožka vypadala lépe. A to hlavně nyní v létě. Ale jak toho docílit?

Tato nemoc se odborně nazývá folikulární keratóza. Jak již bylo řečeno, není nebezpečná, nebolí, ale může významně narušit vzhled pokožky. V České republice touto kožní poruchou trpí až 35 procent populace. Není tedy nemožné, že byste tímto problémem mohli trpět i vy nebo někdo z vašeho okolí. Pokud vás tyto potíže trápí, možná už jste veškeré své snahy o řešení vzdali s tím, že je to prostě neřešitelný problém. My vás ale dnes přesvědčíme, že to jde i jinak a s tímto nepříjemným problémem nemusíte žít věčně.

Kůže jako od kuřete

Nemoc nese toto ne zrovna lichotivé jméno právě proto, že vaše pokožka skutečně může připomínat tu kuřecí. Jsou na ní drobné světlé nebo červené hrbolky, které nebolí, nesvědí, ale prostě nevypadají zrovna hezky. I když se většinou vyskytují hlavně na končetinách, někdy se mohou objevit i na obličeji nebo zádech. U většiny lidí se krupička poprvé objeví během puberty, ale bohužel na rozdíl od akné nezmizí a přetrvává dále do dospělosti. Pokud se problém neřeší, mohou lidé s tímto nevzhledným kožním projevem prožít celý život.

Proč pupínky vznikají?

Na vině je nezbytná stavební bílkovina kůže keratin. Díky jí je naše kůže chráněna před škodlivými látkami i infekcemi. Jenže někdy se může stát, že se jí pod kůží nahromadí větší množství, a to zejména v okolí kořínků chloupků. Přebytkem keratinu se pak pór ucpe a vzniká nevzhledný pupínek. Výsledkem je pak pokožka posetá stovkami droboučkých hrbolků, která je navíc i dost vysušená, neboť pupínky narušují přirozenou ochrannou bariéru kůže a ta je náchylnější k vnějšímu poškození.

Jak situaci řešit?

Zrovna nyní během léta máte jedinečnou příležitost problém vyřešit. Na kuřecí kůži totiž velmi pomáhá pobyt u moře. Kombinace slunečních paprsků a slané vody je pro kůži mimořádně prospěšná a u většiny pacientů dochází i po týdenním pobytu k výraznému zlepšení situace.

Jestliže na cestu k moři nemáte čas nebo peníze, nebo vám to prostě tento rok nevyjde, nezoufejte, existují i jiné prostředky. Nezbytná je především hydratace. Při výběru vhodného hydratačního produktu si ale všímejte složení a hledejte především účinné látky, které zabraňují hromadění keratinu a chrání pokožku. Mezi ně patří například urea, kyselina glykolová, kyselina salicylová, alfa-hydroxykyseliny (AHA) nebo ceramidy.  Prospěje vám kosmetika bez parfemace, jelikož právě vonné složky mohou být pro pokožku dráždivé.

Vyhněte se mačkání

V každém případě ale platí, že je nutné vyhnout se mačkání vzniklých pupínků. Často to vede ke vzniku jizviček, kterých už se zbavuje mnohem hůře a budou vaši pleť hyzdit ještě dlouho poté, co bude kuřecí kůže pryč. Nepoužívejte také hrubé mechanické tělové peelingy, které mohou nepříznivě narušovat kožní bariéru a zbavovat jí přirozené ochrany. Právě nedostatek přirozené bariéry vede k hromadění nového keratinu v pokožce a celý kolotoč začíná nanovo.

V rámci léčby se také pokud možno vyhýbejte horké sprše. Ta může folikulární keratózu zhoršit, protože po ní zůstává pokožka suchá a drsná. Zbytečně také nepoužívejte mycí gely, které pokožku vysušují. Snažte se denně sprchovat pouze čistou vodou a sprchový gel využívejte jen když jste skutečně viditelně špinaví nebo propocení.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button