DetoxikaceJídlo a stravováníZdravé tipy

Konzumujete příliš soli? Tyto příznaky napoví

O tom, že konzumujeme velké množství soli se mluví dost často. Největším problémem není ani tak to, že si čas od času dopřejeme solené arašídy nebo brambůrky, ale spíš tzv. skryté soli, které se nachází v řadě potravin, jež ani nejsou slané. Spoustu soli například najdete jen v obyčejném pečivu nebo v polotovarech. Pak je váš příjem soli skutečně těžko měřitelný a vy můžete konzumovat dávky, které jsou z dlouhodobého hlediska skutečně velmi nezdravé.

Naše tělo nám naštěstí pomáhá rozpoznat, jak na tom skutečně jsme. Dává nám jasné signály, které by nás měly upozornit na to, že přijímáme příliš soli a měli bychom s tím urychleně něco dělat, než dojde k vážnějším následkům. Zjistěte, jak jste na tom vy, a jestli také nepozorujete některý z těchto příznaků.

Otoky

Sůl zadržuje vodu v těle. Ta se pak hromadí, nemá kudy utéct ven a vznikají tak snadno otoky. Nejčastěji se projeví na očích, kotnících, prstech nebo i kolenech. Pokud v poslední době pociťujete, že vám natékají tyto části bez zjevné příčiny, může se jednat o nadbytek soli ve vašem těle. Někdy to však také může znamenat potíže s ledvinami, proto tyto příznaky nepodceňujte, a pokud přetrvávají, raději konzultujte se svým lékařem.

Časté močení

Časté nucení na záchod se často spojuje s těhotenstvím nebo nachlazením močových cest. Pokud však toto není váš případ, měli byste se zamyslet nad množstvím soli, které přijímáte. Sůl výrazně zatěžuje ledviny, které potom pracují na plné obrátky a produkují moč častěji, i když třeba v menších dávkách. Moč je také často tmavá a silně zapáchá. Tyto příznaky není radno podceňovat. Zkuste omezit příjem soli a pokud se váš stav do týdne nezlepší, kontaktujte svého lékaře.

Silná žízeň

Cítíte se pořád vyprahlí a neustále musíte doplňovat tekutiny? Pokud není zrovna parné léto, pak to může značit zvýšený přísun soli. Sůl narušuje rovnováhu tekutin v těle a a nutí vás k častějšímu pití. Voda pomáhá ředit přísun sodíku, takže pokud víte, že jste měli velmi slané jídlo, je dobré pořádně jej alespoň zapít vodou. To tělu usnadní vypořádat se s tímto zvýšeným příjmem soli snadněji.

Pořád byste solili víc a víc

Na slanou chuť se dá vytvořit návyk stejně jako na sladké. Budete-li hodně solit, budou po vás vaše chuťové pohárky vyžadovat stále vyšší a vyšší přísun slané chuti. Solení se tak snadno stane zvykem, který děláte zcela bezmyšlenkovitě bez ohledu na skutečnou chuť pokrmu. S odvykáním začněte postupně, ale urychleně. Nejprve přestaňte úplně konzumovat čistě slané jídlo jako arašídy, brambůrky apod. Poté postupně přestaňte pokrmy dosolovat a zvykejte si na normální chuť pokrmu.

Bolesti hlavy

Možná by vás nenapadlo spojovat nadbytek soli s bolestí hlavy. Má to ale silnou souvislost. Bolesti hlavy nebudou velké jako například u migrény, ale budou velice dlouhotrvající. Zvyšte přísun vody, zařaďte do stravy více zeleniny a ovoce a redukujte sůl. Dopřejte si také zelený čaj nebo ovocné šťávy, ale především preferujte čistou vodu.

Jídlo má pro vás nudnou nevýraznou chuť

Pokud je pro vás každé jídlo chuťově nezajímavé a nudné, je téměř jisté, že jste si již příliš navykli na slanou chuť. Bohužel, tuto fázi budete muset překonat. Vaše chuťové buňky už nedokážou správně hodnotit chuť jídla a vám vše přijde stejné. Odvykání nějakou dobu zabere, ale stojí to za to. Vaše tělo se vám poděkuje a vy budete ve výsledku překvapeni, jak jídlo skutečně má chutnat.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button