Jídlo a stravováníNemoci a komplikace

Vitamíny a minerály doplňujte podle věku. Každé desetiletí si žádá něco jiného

Vitaminy a minerály musíme pravidelně doplňovat, aby naše tělo mohlo skutečně dobře a efektivně fungovat. Neplatí však to, že bychom vždy potřebovali stejné množství těch samých minerálů a vitamínů. Jejich potřeba se proměňuje nejen s ohledem na životní situaci, ale také věk. Tělo si v pubertě žádá jiné vitamíny než třeba tělo ženy v menopauze. Na které živiny byste se měli zaměřit právě ve vašem věku?

Vaše strava by za každých okolností měla být vyvážená a bohatá na všechny živiny. Přesto se ale vyplatí příjem některých látek upravit vzhledem k vašemu věku. Jaké důležité látky potřebují lidé různého věku a kde je můžete ve stravě najít?

Pro školáky

Tělo školáků má hodně práce s růstem a dospíváním. Jejich imunita je také vystavena velké zkoušce, zejména kvůli navštěvování rozmanitých školních a zájmových kolektivů. Proto by jim neměly chybět důležité vitamíny C a D, ale ani vitamin B6. Ten je nezbytný zejména při boji proti únavě, ale také pro povzbuzení obranyschopnosti, vyživení nervové soustavy a dobrou paměť. Tento důležitý vitamín získáte například z cizrny, tučných ryb nebo cereálií, ideální denní dávka vitamínu je 1,4 mg.

V pubertě

Dospívání je náročné z mnoha různých důvodů. Je to období růstu a velkých změn. Puberťákům by tedy rozhodně neměl scházet hořčík, vápník a železo, z vitaminů A, B, C a E. Důležité je pohlídat také dostatečný přísun zinku, který je zásadní pro svalový růst a tělesný vývoj. Je také klíčový pro správnou funkci metabolismu i imunity a podporuje také zdraví vlasů, nehtů i kůže. Zinek najdete nejen v masu, ale také v tvrdých sýrech, tofu a mořských rybách. Denní dávka by měla dosahovat alespoň 10–15 mg.

Po dvacítce

Životní styl mladých lidí je velmi rychlý a náročný. Zahrnuje studium, práci, rodinu, ale i spoustu zábavy a dalších aktivit. Potřebují hlavně vitamín D, který je klíčový pro správné fungování imunity. Dlouhodobý nedostatek tohoto vitamínu je spojen s vyšší náchylností k akutním respiračním infekcím. Denně bychom měli přijmout asi 5 μg vitaminu D. Dodává nám jej samozřejmě slunce, ale také tučné ryby, houby šitake a mléčné výrobky.

Pro třicátníky

V tomto věku se většina lidí cítí dobře a zdravě, nicméně i tak mohou třicátníci zažívat hodně stresu, nedostatek spánku a sil. Pokud nyní zanedbají péči o své tělo, může je to za pár let nepříjemně dostihnout. Důležité je zaměřit se na příjem probiotik, která jsou důležitá pro zdravý střevní mikrobiom a zabrání nejen trávicím obtížím ze stresu i nevhodného jídelníčku, ale pomůže vám také získat stabilní mentální stav a silnou imunitu. Probiotika můžete získat z mléčných výrobků a kvašené zeleniny.

Pro čtyřicátníky

Po čtyřicítce se začíná zpomalovat metabolismus a mění se schopnost využívat dodávané živiny. Proto je třeba se ještě více zaměřit na kvalitní a vyváženou stravu. Doplnit je nutné zejména bílkoviny, vápník a kvalitní tuky, dejte si pozor na nadbytek sodíku nebo cukru. Určitě velmi důležitou roli hraje i draslík, který pomáhá chránit mozek před cévní mozkovou příhodou a před nepříznivými následky vyššího krevního tlaku. Doplníte jej z jogurtů, meruněk nebo banánů. Denně tělo potřebuje 2 000 mg draslíku.

Po padesátce

U žen v této době chybí především vápník. Jeho doporučená denní dávka stoupí až na 1 300 mg. S věkem a v menopauze se zhoršuje jeho vstřebávání, a to ženy ohrožuje osteoporózou. Proto je klíčové zaměřit se na mléčné výrobky, listovou zeleninu, ovesné vločky a ořechy. K ukládání vápníku do kostí je nezbytný také vitamín K2 a D.

Po šedesátce

Postupem času se zpomaluje trávení. Pohyb střev se snižuje, a proto je potřeba jej podpořit dostatečným příjmem vlákniny. Je také nutné pamatovat na pitný režim, jinak hrozí zácpa. Přirozeným zdrojem vlákniny je zelenina a celozrnné pečivo, ideální dávka se pak pohybuje okolo 30 g. Pomůže také pravidelné pohyb, který může být obtížnější vzhledem k bolestem kloubů. Pokud je to i váš případ, je vhodné zařadit do svého každodenního jídelníčku také kloubní výživu.

Po sedmdesátce

V pokročilém věku je třeba se bát zejména degenerativních onemocnění mozku. Proti tomu mohou pomoci omega-3 mastné kyseliny. Zabrání nejen Alzheimerovi nebo demenci, ale také oddálí oční nemoci a artritidu. Do jídelníčku zařaďte bohaté tučné ryby, vlašské ořechy či lněné semínko a vsaďte také na rybí tuk.

ZDROJ: https://www.caromonthealth.org/News/2016/April/The-Right-Vitamins-for-Every-Age.aspx

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Chokniti Khongchum ze služby Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button