CvičeníNávod

Vyhněte se těmto chybám při běhu na trenažéru. Hrozí vám zranění i bolavé klouby

Chodíte do posilovny? Pak nejspíš mezi vaše oblíbené stroje bude patřit i běžecký trenažér. Je to skvělý způsob jak se v posilovně zahřát před samotným posilováním a jak také rozpohybovat svalstvo a klouby, které jsou ze sedavého života trochu zatuhlé. Navíc pokud milujete běh, může být i běháním na pásu snadným řešením, když je zrovna zima nebo prší. Budete v teple, suchu a stále můžete vykonávat svou oblíbenou antistresovou aktivitu.

Ale běhání na trenažéru není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Přeci jen, není to půda, po které běžně běžíme, a musíme tomu přizpůsobit i ostatní věci. Jak tedy běhat i na páse správně, aby to prospívalo našemu zdraví a abychom si neničili klouby?

Vyhněte se těmto zásadním chybám, které dělá spousta sportovců. Zaměřte se na svůj běžecký styl a snažte se vylepšit to, kde vám ještě něco k dokonalosti chybí. Jen správně provedený běh je skutečně prospěšný a zdravý.

Sledujete televizi

Řada lidí ráda chodí do posilovny, protože tak snadno mohou spojit příjemné s užitečným. Moderní posilovny jsou často vybaveny televizními obrazovkami, na kterých se promítá televizní vysílání, abyste při cvičení mohli sledovat zprávy nebo váš oblíbený seriál. Zabijete tak vlastně dvě mouchy jednou ranou. Jenže sledování televize při běhu není zrovna ideální. Většinou kvůli tomu musíte držet hlavu v nepřirozené poloze, což přetěžuje vaše krční svaly, a ty pak mohou bolet a dělat potíže. Vaše hlava by měla spíše následovat přirozený pohyb těla, a ne se zaměřovat na jeden bod kdesi na stěně.

Druhá věc je také to, že při sledování televize se na běh plně nesoustředíte. To znamená, že se vám pravděpodobněji stane, že poběžíte nevhodně a budete přetěžovat klouby. Dále je možné, že snadno ztratíte koncentraci a můžete zakopnout, upadnout či ztratit rovnováhu a přivodit si zranění. Když běžíte, měla by se vaše mysl maximálně soustředit na váš pohyb, a ne na osudy lidí na televizních obrazovkách.

Cvičíte stereotypně

Běháte pokaždé stejný čas, stejný program a stejnou vzdálenost? Pak se možná připravujete o kýžené výsledky. Rutina tělu neprosívá. Tělo si na opakovaný pohyb snadno zvykne a nebude zabírat tak, jak byste si přáli. Je ideální trénink pokaždé trochu změnit. Jednou běžte pomaleji na delší vzdálenost, jindy si zase dejte krátký sprint. Buďte kreativní a vymýšlejte různá cvičení s různými zátěžemi, aby se vaše svaly nenudily.

Zanedbáváte rozcvičení

To je častá chyba začátečníků. Proč ztrácet čas protahováním, když můžete jít rovnou na věc? Zkušený běžec ale ví, že správný strečink vám umožní dosáhnout lepších výkonů a vaše svaly ani nebudou tolik bolet. Eliminujete i riziko zranění. Nemusíte rozcvičením strávit desítky minut, plně postačí 5-7 minut. Tělo bude zahřáté a připravené na výkon.

Držíte se madel

Madla jsou na stranách trenažéru umístěna proto, aby se jich mohli držet začátečníci při chůzi a pomalém běhu a získali jistotu, než se začnou pohybovat rychleji. Při běhu se jich ale nedržte, může vám to sice dodat jakýsi pocit jistoty a rovnováhy, ale není to pro tělo přirozené. Venku byste se při běhu taky ničeho nedrželi.

Běháte v příliš prudkém sklony

Trenažér umožňuje nastavit různý sklon, abyste mohli simulovat běh do kopce a z kopce. Je to ale určené ke krátkodobé změně zátěže, která se hodí třeba do intervalových tréninků. Při delším běhu je ale stoupání do prudkého kopce méně vhodné. Přetěžujete své stehenní i lýtkové svaly a trpět mohou i kolena. Proto volte raději rovný nebo mírně stoupající terén. Při běhu do kopce se navíc budete mít tendenci držet madel, což, jak jsem si již řekli, není vhodné.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button