NávodOstatníPéče o těloZdravé tipy

7 důvodů proč si každý den dopřát šlofíka

Máte rádi, když si po obědě můžete na pár minut zdřímnout? Vnímáte to vy nebo vaše okolí jako zlozvyk, který je třeba vymýtit? Není třeba – vědci zjistili, že každodenních pár minut spánku uprostřed dne vám a vašemu zdraví může naopak velmi prospět. Zlepšuje paměť i celkový výkon a pomáhá vám i zlepšit imunitu.

Pomáhá zvládat stres

V dnešním světě je stres už takřka nezbytným společníkem. A pokud ne pořád, pak alespoň čas od času určitě. Společně se stresem se ale zvedá i krevní tlak, což posléze může vést k nemocím srdcem, infarktu a dalším kardiovaskulárním potížím. Dopřát si 20 minut spánku vám usnadní zvládání stresu a udržení krevního tlaku v normálu.

Zlepšuje paměť

Spánek hraje při fungování paměti zcela klíčovou úlohu. Pomáhá uchovávat podstatné informace dlouhodobě a také je správně třídit. Chvilka spánku přes den vám pomůže zařadit si již přijaté informace a započít jejich proces ukládání.

Zvedne náladu

Hektický životní styl vás zbavuje nejen sil fyzických, ale i psychických. Trocha odpočinku vám dodá zpět ztracenou svěžest a vitalitu a pomůže vám pustit se do dalších úkolů s větším pracovních nasazením a nadšením. Změny ve vašem chování si všimnete nejen vy, ale určitě i kolegové či vaše rodina.

Pomáhá srdci

Odpolední šlofíček vám pomůže uvolnit ztuhlé svalstvo a zbavit se zvýšeného krevního tlaku. Tělo se zrelaxuje a srdce se vrátí do klidového režimu. Neriskujete tedy ani infarkt ani rozvoj jincýh srdečních chorob, které souvisí s přetěžováním organismu.

Snižuje riziko cukrovky

Unavené tělo nedokáže správně zpracovávat cukry. Pokud tento stav trvá dlouhodobě, může vést až k rozvoji cukrovky. Dopřát si krátký spánek po obědě vám pomůže dát tělu šanci nabrat síly a také se správně popasovat s trávením přijeté potravy. Budete-li během trávení odpočívat, je větší šance, že vše proběhne jak má a vaše tělo si z jídla získá všechny živiny, které potřebuje.

Podporuje kreativitu

Schází vám nové nápady, představivost a invence? Možná stačí pár minut spánku a hned vám práce půjde líp od ruky. Během spánku se aktivují části mozku, které přirozeně podporují naši fantazii a kreativitu. Pomáhá vám také zbystřit smysly a vnímání, takže snadněji získáte lepší rozhled a vnímání pro řešení zapeklitých situací a úkolů.

Chrání před demencí

Šlofík zlepšuje kognitivní schopnosti a pomáhá mozku pracovat přesně tak, jak je potřeba. Lidé, kteří kvalitně spí a čas od času si dopřejí i krátký odpočinek během dne mají menší riziko vzniku nervových chorob jako je demence nebo Alzheimerova choroba.

I když je určitě krátký šlofíček zdraví prospěšný, ke zdravému životními stylu je zapotřebí mnohem více. Je nutné se pravidelně hýbat, zdravě jíst a kvalitně odpočívat především v noci. Spánek přes den by měl trvat maximálně 20 minut. Účelem není dohnat spánkový deficit, ale spíše povzbudit své tělo i mysl do dalších úkolů.

Pokud jste schopni usnout prakticky kdekoliv, pak si můžete šlofíka dopřát i na pracovišti. V opačném případě budete mít tuhle možnost jen když pracujete z domu nebo máte na pracovišti odpočinkovou zónu, kde to jde. Na každodenní spánek si ale nezvykejte, je vhodné dopřát si jej čas od času, ale pravidelně ho zdravý člověk nepotřebuje. Šetřete si ho pro dny, které jsou opravdu náročné a vyžadují vaše plné nasazení. V ostatní dny spíše dbejte na včasný odchod do postele večer a hlídejte si kvalitní a vydatný spánek po dobu alespoň 8 hodin denně.

A pokud ve svém okolí stále máte posměváčky, kteří vaše odpolední spaní kritizují, pak jim dejte přečíst tento článek a možná si příště půjdou po obědě lehnout s vámi. Zdraví je přeci to nejdůležitější, co máme a musíme o něj tedy náležitě pečovat.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button