Jídlo a stravováníZdravé tipy

Trápí vás nadýmání? Těmto jídlům se raději vyhněte

Pokud se občas po těžkém jídle necítíte úplně nejlíp a trápí vás nadýmání, není to nic neobvyklého. Čas od času může tento nepříjemný projev potrápit každého a není to zas tak nic nenormálního. Jednoduše jste snědli něco, co vám příliš nesedlo, a tělo se s tím nějak vypořádá. Problém ale je, pokud vás nadýmání trápí klidně i několikrát do týdne, komplikuje vám život a jednoduše nevíte, čím by to mohlo být.

Typickými příčinami nadýmání je přejedení. Dále pak nadbytek sacharidů, ale někdy je to i jen obyčejný hlad. Často se může jednat i o projev potravinové intolerance nebo alergie, takže se vyplatí vyloučit i tyto příčiny a případně řešit podle instrukcí lékaře.

Co je nadýmání?

Při nadýmání se kvůli špatnému zažívání hromadí střevní plyny v dutině břišní a způsobují nadmutí celé této oblasti, která je často zcela zjevně viditelná a navíc způsobuje i značný diskomfort. Častěji nadýmáním trpí ženy, protože mnohdy je na vině i jejich menstruační cyklus nebo hormonální výkyvy. Mezi typické příčiny nadýmání patří:

  • špatné trávení
  • stres, tlak, napětí
  • absence pestré stravy
  • reakce na určité druhy jídla
  • hormonální nerovnováha

Některá jídla jsou ale typická tím, že nadýmání zhoršují nebo jej dokonce přímo vyvolávají. Pokud se chcete nadýmání vyhnout, pak buďte opatrní i s konzumací těchto potravin.

Příliš mnoho soli

Všichni tušíme, že sůl není příliš zdravá. Respektive ne v množství, v jakém ji nyní běžný člověk konzumuje. Každodenně překračujeme doporučené denní dávky soli a pak se divíme, že máme problémy. Vyhněte se tedy silně soleným jídlům a sami maximálně omezte solení pokrmů, které si připravujete doma. Pozor si dejte zejména na:

  • Při přípravě polévek se vyhněte polévkovému koření a bujónům.
  • Nepoužívejte hotové kořenicí směsi, obsahují velmi mnoho soli a další nevhodné Látky.
  • Vyhněte se pečivu, které je sypané solí.
  • Samozřejmostí je vynechat všechny slané pochutiny jako jsou chipsy nebo solené ořechy.

Příliš mnoho tuku

Příliš tučná strava je jednou z typických příčin nadýmání. Tělo nedokáže nadměrné množství tuků vhodně zpracovat, což pak způsobuje nadýmání a také to, že se tuky velice rychle uloží do zásoby. Vyhněte se zejména těmto jídlům:

  • Všechny smažené pokrmy. Volte raději jiný a zdravější způsob přípravy jako je grilování nebo pečení či dušení.
  • Všechny hotové saláty a pomazánky, které obsahují majonézu.
  • Polotovary a další potraviny, kde neznáte přesné složení nebo nerozumíte, co jednotlivé názvy znamenají.
  • Volte lehčí dezerty a snažte se sladké nahrazovat ovocem.

Perlivé a slazené nápoje

Slazeným nápojům je vhodné se vyhnout i kvůli jiným zdravotním problémům. Obsahují hodně cukru nebo umělých sladidel a zdraví jednoduše vůbec neprospívají. Všechny sycené nápoje navíc významně podporují nadýmání. Bublinky nemají kudy unikat ven, a tak se dále roztahují v žaludku a ve střevech a vy pak máte břicho jako balón.

Mléčné produkty

Nechceme zde polemizovat o tom, zda je zdravé mléko konzumovat, či nikoliv. To ať si každý vyhodnotí sám. Faktem ale je, že mléčné produkty zhoršují nadýmání, protože obsahují živé kultury a bakterie, které mohou produkci plynu zvyšovat. Stále více lidí je také citlivých na laktózu a mléko jim opravdu nedělá dobře a neměli by jej konzumovat vůbec. Zkuste tedy vysadit sýr, jogurty, mléko, puding, zmrzlinu a smetanové pomazánky a uvidíte, zda se situace zlepší.

Návštěvu lékaře byste neměli odkládat, pokud jsou problémy časté, zažíváte opravdu bolesti a velký pocit nepohodlí, nebo nedokážete odhalit příčinu nadýmání. Lékař vám může provést řadu testů, které poodhalí možné důvody, které se za nadýmáním skrývají a doporučí vhodnou léčbu. Určitě však neuškodí, když se začnete více hlídat v jídle a více se hýbat.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button