Jídlo a stravováníPéče o tělo

Úbytek testosteronu má pro muže nepříjemné následky. Lze proti němu ale bojovat

Zatímco už žen hrají klíčovou roli hned dva pohlavní hormony, u mužů hraje prim pouze testosteron. Tento hormon má daleko větší moc, než si většina muž uvědomuje, a jeho nedostatek se velice rychle a nepříjemně na mužském těle projeví.

Podobně jako u žen, i u můžu začíná v určitém věku množství testosteronu nenávratně klesat. Obvykle k tomu dochází kolem 45. roku věku, ale vlivem špatného životního stylu, nadmíry stresu, nebo zdravotních potíží to může být i výrazně dříve. Kvůli ubývajícímu testosteronu ale přichází změny, které většina mužů vnímá jako velmi nepříjemné. Jak jsou nejvýznamnější příznaky a dá se s tím něco dělat?

Padající vlasy a stárnoucí pleť

Prvními příznaky, které muži při poklesu testosteronu zaznamenají, bývá typické řídnutí vlasů, které se projevuje zejména tzv. kouty. Zpomaluje se i růst vlasů a dalšího ochlupení včetně vousů. Jakmile tedy začnete ve vyšší míře ztrácet vlasy, bývá na vině právě úbytek mužského hormonu. To samé platí i o prvních projevech stárnutí. I muži mají vrásky a ty se objevují právě tehdy, když tělo ztrácí vysokou hladinu testosteronu.

Pivní pupek

Podobně jako u žen, ani muži se nevyhnou změnám hmotnosti. Dříve vysportovaní muži často získávají typický pivní pupek nebo přibírají i na ostatních částech těla. Snižuje se výkonnost svalů a ubývá jejich hmota. Začíná také váznout svalová regenerace a novotvorba svalové hmoty. Je tedy daleko těžší udržet si pevnou postavu a viditelné svaly. I muži by v tomto období měli vážně uvažovat nad změnou jídelníčku a celkového životního stylu, aby zbytečně nepřibírali na váze.

Navíc tloustnutí samotné a přibývání tukových zásob má negativní vliv na tvorbu nového testosteronu, protože tukové buňky přeměňují testosteron na ženský hormon estrogen. I z tohoto důvodu dochází u silnějších mužů k tzv. gynekomastii, tedy zvětšování prsní žlázy. S poklesem svalové hmoty přichází i nebezpečí osteoporózy, tedy řídnutí kostí, které může vést ke zvýšenému riziku úrazů.

Snížení plodnosti

Nejen ženy mají svůj plodný věk. I když muži nejsou věkem tak významně limitováni, přeci jen se snižujícím se testosteronem jde přirozeně dolů i šance na oplodnění. Čím více muž testosteronu má, tím více se vyrábí spermií i tekutiny, která podporuje pohyb i životnost spermií.

Pokles libida

Testosteron také velmi významně ovlivňuje chuť na sex a celkový požitek při sexuálních aktivitách. Je tedy jasné, že pokles mužského hormonu bude mít dopad i na kvalitu jeho milostného života. Ve většině případů dochází ke snížení libida, zhoršení erekce nebo změnám při dosahování vyvrcholení. Testosteron sice sám o sobě nezpůsobuje erekci, ale stimuluje důležité receptory v mozku, které zajišťují vyvolání erekce.

Únava a ztráta energie

Muži se obvykle lépe vypořádávají s nedostatkem spánku i dlouhodobou únavou. Pomáhá jim v tom právě testosteron. Jakmile ale začne jeho produkce váznout, přichází často únava a ztráta energie do všech činností. Pověstná lenost mužů tedy může snadno souviset právě s nízkou hladinou zmíněného hormonu. Tyto problémy je ale vhodné zavčas řešit, neboť dlouhodobý nedostatek spánku a únava mohou podpořit další zdravotní problémy, jako je vysoký krevní tlak, onemocnění srdce či problémy soustředění.

Co se s tím dá dělat?

Přirozené procesy člověk nezastaví. A ani by to nemělo být naší snahou. Stárnout musíme úplně všichni, ale co můžete pro své tělo udělat je umožnit tělu stárnout pomaleji a s ohledem na vaše aktivity a potřeby.

Přirozenou cestou tedy můžete obsah testosteronu v mužském těle navyšovat. Jak na to? Hladinu testosteronu zvýší především změna životního stylu a úprava jídelníčku. V prvé řadě by se muži měli zaměřit na doplnění nezbytných vitaminů a minerálů z potravy, a to zejména z ovoce a zeleniny. Řešení nabízejí i doplňky stravy obsahující zejména vitamin D, C, H, B6, selen, hořčík, zinek.

Jsou-li problémy skutečně závažné, může lékař rozhodnout o tom, že bude testosteron suplementován uměle. Vždy je ale třeba takovou léčbu podstoupit jen po konzultaci s lékařem a dle jeho pokynů.

Co ještě může pomoci?

Kromě výše uvedeného by muži neměli podceňovat ani další drobné kroky, které mohou pomoci. Mezi ně patří zejména:

  • Omezení stresu, dostatek odpočinku a relaxace.
  • Dopřát si dostatek pohybu. Zapojte do své denní rutiny pohyb po dobu alespoň 40 minut denně.
  • Dopřejte si častý sex, který podporuje tvorbu hormonů.
  • Omezte alkohol, cigarety a další látky, které tělo zatěžují.
  • Vyhněte se pivu, které zvyšuje hladinu estrogenu. 
  • Zhubněte a budujte svalovou hmotu. Věnujte se koníčkům či zájmovým aktivitám, které vám dají pocit naplnění.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button