Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

8 jídel, které nejezte, pokud trpíte bolestí kloubů

Bolesti kloubů jsou velmi nepříjemné a mnohdy nevíte, co už jinak dělat. Nepomáhá snad vůbec nic. Klouby jsou spoje mezi kostmi, poskytují podporu, díky které se můžete pohybovat. Jakékoliv poškození klou z důvodu nemoci nebo úrazu může způsobovat hodně nepříjemné bolesti a také může zasahovat do vašeho pohybového ústrojí.

Nemoci spojené s bolesti kloubů

Bolesti kloubů způsobuje velké bolesti, nepohodlí a často se mohou objevovat záněty. Ty mohou být mír, těžké, akutní nebo také chronické. K bolesti kloubů může vést mnoho věcí, včetně revmatické artritidy, osteoartritidy, dny, podvrtnutí, bursitidy, natažení a jiného zranění. Bolest kolene bývá nejčastější, následuje jí pak bolest ramene, kyčle a podobně. Bolesti kloubů mohou ovlivnit různé části lidského těla, z kotníků na nohy a z ramen na ruce. Postupem času, jak člověk stárne, bolestivost kloubů se objevuje častěji a častěji. Trpíte-li bolestmi kloubů, pak se může stát, že díky potravě, kterou konzumujete, se zánět bude zhoršovat. Těchto osm potravin je dobré vyřadit ze svého jídelníčku, abyste uklidnili bolesti kloubů.

Cukr

Trpíte-li bolestí kloubů, měli byste se vyhnout zpracovaným cukrům. Ty totiž mohou stimulovat zánětlivé posly, zvané cytosiny. Z toho důvodu lidé, kteří mají problémy s klouby, by neměly konzumovat obiloviny, čokoládové tyčinky, koblihy, limonády a podobně. Nadměrná hladina cukru působí také tlak na kosti a způsobuje zvýšení tělesné hmotnosti.

Rafinované sacharidy

Výrobky z bílé mouky, jako například chléb, suchary, bílá rýže, bílé brambory a mnoho dalších obilovin jsou rafinované sacharidy. Studie ukázaly, že zpracované sacharidy mohou být jednou z hlavních příčin obezity a dalších chronických onemocnění. Tyto potraviny mají vysoký glykemický index. Produkují AGE, což stimuluje zánět.

Červené a zpracované maso

Tato masa obsahují chemikálie, dusičnany a purin a ty ještě zhoršují zánět, podobně jako růst rakoviny.

Mléčné výrobky

Pro některé lidi je mléko a mléčné výrobky jídlo, které je vysoce zánětlivé. Studie ukázaly, že většina dospělých má nějaké problémy s trávením mléka. Někteří to vědí, někteří ne. Jídelníček, který je tvořen z vysoké části mlékem a mléčnými výrobky může vyvolat zánětlivou reakci. Trpíte-li bolestmi kloubů, je nejlepší vyřadit mléčné výrobky ze svého jídelníčku.

Kukuřičný olej

Kukuřičný olej se přidává do různých pochutin a pečiva, stejně jako řada olejů bohatých na omega-6 mastné kyseliny. Studie potvrzují, že tyto oleje mohou způsobovat záněty. Proto byste měli přestat konzumovat salátové dresinky, sóju, olej z hroznových jader. Toto všechno je lepší nahradit alternativami, které obsahují protizánětlivé omega-3. Například olivový olej, lněná semínka, dýňová semínka, ořechy a podobně.

Alkohol

Konzumujete-li alkohol ve vysoké míře, pak to bude mít negativní dopad na bolest kloubů. Alkohol obsahuje puriny a v pivu najdete lepek, který se přeměňuje na kyselinu močovou, když vstoupí do těla. To je pro lidské zdraví velmi škodlivé a také ke kloubům.

Rafinovaná sůl

Mnoho balených potravin s vysokým obsahem rafinované soli a jinými ochrannými prostředky jsou trvanlivé, jelikož se právě díky tomu prodlužuje jejich trvanlivost. Rafinovaná sůl je bohatá na chemické látky a přísady, které narušují rovnováhu tekutin v těle. Je dobré se těmto rafinovaným solím vyhnout.

Glutaman sodný (MSG)

Glutaman sodný je potravinářská přidaná látka, která zvyšuje chuť. Nejvíce jí můžeme najít v připravovaném asijském jídle a v sójové omáčce. Může se přidávat také do jídel z rychlého občerstvení, do polévek a polévkových směsí, salátových dresinků a podobně. Tato chemická směs může zhoršovat bolest kloubů a také zánět. Proto je dobré se ujistit, že se držte dál od potravin, které obsahují glutaman sodný.

Odstraňte ze svého jídelníčku potraviny, které podporují zánět a bolest tak zhoršují. Přidejte do jídelníčku ovoce, zeleninu ryby a podobně. Zkrátka potraviny, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Ty se mohou velmi dobře podílet na zmírnění bolesti a příznaků artritidy.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button