Péče o těloZdravé tipy

I muži mohou trpět rakovinou prsu. O tomto problému je nutné více mluvit

Když se řekne rakovina prsu každý si představí starší ženu. Bohužel ale, realita je taková, že s rakovinou prsu se stále více potýkají i mladé ženy a dívky a v neposlední řadě i muži. Sice je výskyt rakoviny u těchto skupin méně pravděpodobný, ale zvlášť pokud má dotyčná osoba v rodinné anamnéze toto onemocnění, rozhodně by neměla podceňovat prevenci.

Mužská prsa mají jinou strukturu, ale obsahují podobnou tkáň jako u žen, jen v menším množství. Rakovina prsu se jich tedy týká v o poznání méně případech, ale stále je reálnou hrozbou. Řada mužů nicméně o tomto riziku vůbec neví a ani by je nenapadlo jít se nechat zkontrolovat nebo snad o tomto problému s někým mluvit. Riziko roste zejména ve vyšším věku (okolo 60-70 let) a projevuje se podobnými příznaky jako u žen.

Symptomy

Rakovinu prsu se u mužů projevuje velice podobně jako u žen. Prvním varováním by rozhodně měl být nález bulky nebo zduření v oblasti prsou nebo podpaždí. Většinu mužů by však ani nenapadlo se pravidelně kontrolovat a pokud přeci jen nález objeví, většinou mu nepřikládají důležitost. Ale právě bulka v prsní tkáni je něčím, co by každý muž měl urgentně řešit se svým lékařem. Mezi další symptomy může patřit například i krvácení z bradavek, ale většinou indikuje, že nemoc již pokročila a v takovém případě je již zcela nezbytné pomoc lékaře bezodkladně vyhledat.

Mezi další příznaky patří také:

  • Šupinatá kůže. Pokud se vám na prsou znenadání objeví šupinatá nebo jakoby hrubá kůže, je čas zpozornět. Tyto změny většinou nevznikají náhodně a měly by být konzultovány s lékařem.
  • Otoky. Pokud se vám nenadále zvětší prso, pak je to určitě důvod k návštěvě lékaře. Právě pod otokem se může ukrývat bulka, kterou necítíte a lze ji tak snadno přehlédnout. Jen lékař dokáže určit, zda je třeba se obávat nebo nikoliv.
  • Změny na bradavkách. Typickým projev může být tzv. vpáčení bradavek. Tedy že přirozeně vystouplé bradavky se jakoby otočí dovnitř. Až 7 % všech diagnostikovaných s rakovinou udává, že zažilo změny na jejich bradavkách. Může se jednat o takto výrazný symptom, ale i o změny v barevnosti, svědění a další.

Diagnóza

Jakmile muž zaznamená jakékoliv výše zmíněné symptomy, měl by navštívit svého praktického lékaře. Metody vyšetření se nijak neliší od těch, které podstupují ženy. Lékař muže vyšetří pohmatem a v případě podezření na rakovinné uskupení jej pošle na vyšetření mamografem a biopsii. Jen tato specializovaná vyšetření mohou odhalit případný rakovinný nádor a odhalit jeho povahu.

Léčba

Léčba se opět většinou nijak neliší od léčby žen. Na základě posouzení nálezu je navržen jeden z mnoha různých léčebných postupů. Dopředu nelze odhadnout, který postup bude zvolen. Vždy záleží na míře rozšíření nádoru, na jeho povaze rychlosti růstu i celkovému zdravotnímu stavu osoby. Léčba se tedy může provádět pomocí chemoterapie, biologické terapie, ozařování, hormonální terapie nebo s pomocí chirurgického zákroku. U mužů se častěji přistupuje přímo k chirurgickému řešení (pokud je to pro konkrétní nádor možné), jelikož zde neexistuje žádná estetická překážka.

Žádný stud

Žádný muž by se neměl stydět, pokud je mu rakovina prsu diagnostikována. Nikterak to nesnižuje jeho mužství, jedná se o chorobu jako každá jiná. Důležité je nebát se kvůli posměchu navštívit lékaře nebo požádat o pomoc. Jde o váš život a vaše zdraví a jakékoliv pochybnosti ohledně svého stavu byste měli bezodkladně konzultovat se svým lékařem. Lépe být přehnaně opatrný, než později litovat, že jste k lékaři nezašli včas. Prevence je tou nejlepší ochranou před rakovinou i jinými nemocemi.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button