Jídlo a stravováníPřírodní léčba

Znáte rakytník? Tato superpotravina je klíčem ke komplexnímu zdraví

Díky vysokému obsahu bílkovin, vlákniny, antioxidantů, vitamínů a minerálů jsou plody rakytníku o tzv. superpotravinou, jejíž benefity oceňuje stále více a více lidí.

Ačkoli se v Asii a Evropě používají po staletí pro svůj vysoce výživný a léčivý profil, u nás byl až donedávna rakytník skoro neznámý. Toto ovoce, které pochází z Himálaje, se dnes pěstuje po celém světě, kde se jeho plody objevují ve všech formách od šťávy přes džemy až po péči o pleť.

Co dělá z rakytníku superpotravinu?

Tato drobná žlutooranžová bobule je přibližně o třetinu větší než borůvka, ale obsahuje 12krát více vitaminu C než pomeranč. Díky vysokému obsahu bílkovin, vlákniny, antioxidantů, vitamínů a minerálů (přesněji nejméně 190 bioaktivních látek) je rakytník skutečně velmi jedinečnou a mocnou potravinou. Rakytník, který je označován za jednu z nejvýživnějších a na vitamíny nejbohatších potravin na světě a který je prospěšný jak vnitřně, tak zevně, se rychle stává stejně oblíbeným jako acai nebo granátové jablko.

1. Pomáhá udržovat zdravou hmotnost

Rakytník se nedávno stal terčem zájmu i u těch, kteří usilují o snížení své váhy. Studie totiž prokázaly jeho schopnost přispívat k hubnutí tím, že zabraňuje ukládání přebytečného tuku. S úbytkem hmotnosti se také snižuje výskyt nemocí, jako jsou srdeční choroby a cukrovka.

2. Hydratuje zevnitř

Tato mocná bobule má vysoký obsah omega mastných kyselin včetně 3, 6, 9 a vzácné 7. A i když stále čekáme na další studie o prospěšnosti omega 7, pokud jde o protizánětlivé vlastnosti, výsledky vypadají slibně. Pravidelná konzumace těchto mastných kyselin pomáhá zvlhčovat střeva a zvyšuje tak pravidelné vylučování u lidí trpících zácpou.

3. Udržuje zdravý a zářivý vzhled

Na rakytníkových bobulích je úžasné i jejich lokální využití. Díky vysokému obsahu vitaminu C najde své využití také v různých krémech a sérech na obličej, protože tato sloučenina má schopnost vytvářet kolagen. Vitamin C udržuje pokožku pevnou, pružnou, vypadá méně vrásčitě a je známý svými regeneračními vlastnostmi.

4. Zklidní vaši pleť

Pro podrážděnou pleť může být rakytník mimořádně léčivý. Omega 3 mastné kyseliny snižují zánět (a tím i zarudnutí), pálení a svědění, zatímco vitamin E pomáhá rychle hojit pokožku a redukovat jizvy.

Kde jej najdete

Olej z tohoto ovoce lze používat samostatně nebo přidávat do domácích směsí. Rakytníkový olej můžete také hledat jako účinnou složku v přípravcích péče o pleť. Takové krémy jsou pak příjemně hydratační a hojivé.

Z potravinářského hlediska může být rakytník v syrovém stavu poněkud trpký, takže ho často najdete vařený v džemech, jako sirup nebo nejčastěji ve formě doplňků stravy jako koncentrovanou šťávu nebo kapsle.

Nejsnáze se rakytník shání ve formě doplňku stravy, ale situace se začíná měnit. S tím, jak inovativní farmáři a slavní kuchaři začínají rakytník aktivně používat i při svém vaření, se s těmito drobnými plody brzy setkáme ve více restauracích a na farmářských trzích.

Jak můžete rakytník využít i vy?

Pro každodenní běžné využití je nejlepší rakytníkový olej. Jeho trpká chuť sice není pro každého, ale v mnoha případech je to skutečně jen otázka zvyku a pokud jej správně použijte, v řadě pokrmů může skutečně hezky ladit.

  • Salátová zálivka: Zkuste kombinaci rakytníkového oleje, olivového oleje, octa, medu a hořčice. Vznikne tak velmi příjemně pikantní zálivka, která ozvláštní jakýkoliv salát.
  • Smoothie: Můžete si přidat lžičku rakytníkového oleje do svého oblíbeného smoothie. Přidejte jej zejména ke sladkému ovoci, protože trpkost rakytníku pomůže chuť příjemně vyladit.
  • Dezerty: Rakytníkový olej můžete v malém množství přidat také do oblíbených dezertů, jako jsou muffiny, cupcaky, koláče, sladké chleby a další.
  • Marinády: Zkuste si rakytníkem okořenit oblíbené maso. Smíchejte jej se sójovou omáčkou, česnekem a zázvorem a vznikne lahodná marináda na maso nebo tofu.

Jak sami vidíte, rakytník může být skvělým doplňkem stravy a může poskytnout paletu látek, které jinde v takovém množství nenajdete. Přesto pamatujte na to, že i jeho použití má svá omezení. Dejte si pozor zejména na jeho konzumaci v souvislosti s léky regulující srážlivost krve nebo krevní tlak. Pokud užíváte jakékoliv léky na pravidelné bázi, konzultujte použití rakytníku se svým lékařem. Nadměrná konzumace může také vyvolat různé žaludeční potíže a průjem.

ZDROJ: https://aktin.cz/rakytnik-resetlakovy-superpotravina-plna-benefitu

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: EKATERINA BOLOVTSOVA: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/piti-sklenice-caj-liti-5662249/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button