Spolupráce

Káva: Zdravá nebo nezdravá? A jaké množství je ještě v pořádku?

Přesto, že pití kávy je obecně zdraví ne zrovna prospěšné. I v kávě se najdou látky, které našemu zdraví neškodí, ba naopak. Zdraví prospěšné antioxidanty se vyskytují v každé kávě a je jedno, zda pijete tu instantní, z french pressu nebo z kapsle.

Věděli jste, že právě antioxidanty chrání náš organismus před škodlivinami? Díky pravidelné konzumaci kávy a jejích vlivů na lidský organismus se snižuje riziko cukrovky druhého typu a pozitivně působí i jako prevence před Alzheimerovou chorobou.

Samozřejmě má káva stále i škodlivé účinky. Čím více obsahuje kofeinu a antioxidantů, tím více se v ní vyskytuje akrylamidu a furanu. Tyto látky jsou v kávě obsaženy ale v tak malém množství, že se rizika například rakoviny, kterou by tyto látky mohly potenciálně způsobit, bát v žádném případě nemusíte.

Obecně se varování před kávou překvapivě týká jejích náhražek. S kávou mají jen málo společného mimo například vůně či chuti. Antioxidanty zde povětšinou zcela chybí, takže než sahat po těchto náhražkách, doporučují odborníci spíše kávu bez kofeinu.

A jaké množství kávy je zdravé či dokonce prospěšné? Pro zdravého člověka jsou to 3 až 5 šálků kávy denně. Lidé s vysokým tlakem, zhoršenou funkcí srdce, problémy s trávením či žaludečními vředy by měli zůstat maximálně u jednoho šálku kávy denně, ale samozřejmě po poradě s lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button