Péče o těloZdravé tipy

Správná hygiena při menstruaci je důležitější, než si myslíte. Děláte to správně?

Rozhodně nestačí si jen pravidelně měnit vložky nebo tampony. Důležité je dodržovat i další zásady, které jsou dost určující pro to, jaké bude zdraví vašich intimních partií. Některé ženy opakovaně bojují s infekcemi nebo plísněmi, ale nenapadne je zamyslet se nad vlastním počínám během menstruace. A jak jste na tom vy? Dodržujete všechny zásady nebo to taky trochu „flákáte“?

Potíže

Od hygieny při menstruaci se odvíjí řada dalších věcí. Jde zejména o možné gynekologické potíže.

Mezi nejčastější patří samozřejmě kvasinkové infekce. Existuje dokonce zvláštní typ infekce, která přímo vyplývá ze špatné menstruační hygieny. Zabránit se jí ale dá poměrně snadno – stačí opravdu pečlivě dodržovat některá pravidla.

Prvním z nich je například to, že ruce je třeba si mýt nejen po toaletě, ale i před ní. Musíte si uvědomit, že vaše ruce jsou plné bakterií, které takto můžete velice snadno zanést do citlivých míst. Je také nezbytné zcela pravidelně měnit vložku nebo tampon. Samozřejmě konkrétní dobu je nutno stanovit v závislosti na síle vašeho krvácení, ale i pokud máte krvácení slabé, neměli byste vložku nebo tampon nosit déle než 4 hodiny vkuse.

Dalším běžným problémem je i podráždění okolní kůže. Některé ženy mají vyrážky, opruzeniny nebo dokonce otoky kůže v oblasti genitálií Asi není nutné popisovat jak velice nepříjemné a svědivé takové podráždění je.

V neposlední řadě je pak třeba si uvědomit, že u žen je močová trubice velice náchylná k zanesení bakterií a může se tak snadno stát, že si přivodíte zánět močových cest. Ten může v nejhorším případě vést i k trvalému poškození ledvin, takže byste jej rozhodně neměli podceňovat.

Jak na správnou hygienu

Naučte se dodržovat velice pečlivě následující body a samozřejmě je naučte i svou dceru. Pro její zdraví je to maximálně důležité.

  • Dbejte na pravidelnou výměnu vložek a tamponů. Maximum by mělo být 4 hodiny. Zabráníte tak množení bakterií i zápachu. Hygienické potřeby s sebou všude noste, abyste se nikdy nedostaly do situace, že nemáte náhradní vložku či tampon.
  • Myjte si ruce před i po toaletě. Používejte vlhčené ubrousky na intimní hygienu. Zvlášť v létě se nebojte je používat co nejčastěji.
  • Pravidelně se sprchujte, klidně i několikrát denně. Stačí pár minut pod sprchou nebo použijte bidet.
  • Jste-li k infekcím náchylní, volte prostředky, které zadržují menstruační krev ještě v těle jako jsou tampony nebo menstruační kalíšky.
  • Při potížích se raději hned objednejte k lékaři, abyste nepodcenily počáteční infekci. Neléčené potíže mohou mít vážné následky.

Menstruace je přirozený proces, za který by se žádná žena neměla stydět. Nebojte se odmítnout aktivity, které jsou pro vás v době „vašich dní“ nepříjemné nebo rizikové.

Mnoho žen se například děsí návštěvy koupaliště, ale ze strachu z posměchu raději jdou. Na koupališti skutečně můžete snadno chytnou nějakou infekci, a proto pokud nemusíte, tak do vody během menstruace zbytečně nechoďte.

Nebojte se odmítnout i fyzické aktivity, které vám jsou nepříjemné a to samé platí pro pohlavní styk. Řadě mužů nevadí praktikova sex i během menstruace, ale je nutné si uvědomit, že žena je v tomto období velice náchylná k infekci a o to více je nutné dbát na oboustrannou hygienu. Máte-li obavy, nestyďte se sex odmítnout a s partnerem si o tom pohovořit. Je to přirozená součást vašeho těla a vaší osoby.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button