Péče o tělo

Zbavte se tmavých kruhů pod očima

Opuchlá, zabarvená kůže nad a pod okem vám může přivodit vyčerpaný a unavený vzhled, i pokud jste dobře odpočatí. Známé lékařsky jako periorbitální tmavé kruhy, tato oblast oka je obzvláště citlivá na změny tónu pleti, protože kůže kolem očí je velmi tenká. S tloušťkou okolo 0,5 milimetrů (ve srovnání s kůží zbytku těla, která je tlustá alespoň 2 milimetry) může periorbitální zóna ukázat cévy a krev vespodu poměrně jasně.

Přestože může být náhlý výjev tmavých kruhů kvůli vašemu životnímu stylu a prostředí, mohou být tyto kruhy i způsobené genetikou, která se předává v rodinách se světlou a tenkou kůží. Přesto se není čeho bát – pokud jsou vaše tmavé kruhy zděděné, existuje spoustu přírodních metod, které mohou snížit jejich viditelnost a napravit vaše trápení s mývalím vzhledem.

  1. Zdravý noční spánek

Asi to nebude nic překvapivého, ale únava je hlavním zdrojem tmavých kruhů pod očima. Třeba jste za ta léta posbírali pár zlozvyků, které narušují váš kvalitní noční spánek – třeba usínání před televizí, lok alkoholu před spaním, nebo spaní v příliš teplé ložnici.

Pokud se vám nedostává dostatečně spánku, je zřejmě načase změnit vaší spací rutinu, nebo můžete do ložnice umístit uklidňující či spánek podporující rostliny. Tím by se vám brzy mělo dostat spánku, který potřebujete.

  1. Úleva od alergií

Senná rýma aktivovaná pylem, plísní, zvířecími chlupy, a prachovými částicemi častou spouští symptomy podobné nachlazení – rýmu, zácpu, sínusový tlak, a slzící, opuchlé, a svědící oči. Mnutím a drbáním očí však budou tmavé kruhy ještě horší.

Můžete minimalizovat vliv alergenů tím, že necháte zavřená okna během pylové sezóny, začnete doma používat čistič vzduchu, nosit masku při uklízení a práci na dvorku, a vyměníte povlečení za druh vhodný pro alergiky.

Pokud i přesto budete mít příznaky senné rýmy, můžete vyzkoušet přírodní léčby nebo esenciální oleje. Pomůže vám to zklidnit alergie a tím na oplátku i tmavé kruhy.

  1. Léčba ekzému

Ekzém – neboli atopická dermatitida – se projevuje svěděním, podebranou kůží, a může se najednou zjevit v choulostivé zóně na očních víčcích a pod očima, kde způsobí zarudnutí nebo tmavou diskoloraci.

Přestože byste jako první měli jít navštívit doktora a obdržet oficiální diagnózu, existuje spousta přírodních způsobů, jak léčit symptomy ekzému. Můžete vyzkoušet esenciální oleje smíchané s rostlinnými oleji, které nedráždí pokožku, či vyrobit si vlastní zklidňující levandulový krém.

  1. Ochrana proti slunci

Vystavení se slunečním ultrafialovým paprskům nejen urychluje stárnoucí proces, ale také způsobuje větší tělesnou produkci melaninu, což má za následek produkci hyperpigmentace a tmavší pleť. Pokud už trpíte na tmavé kruhy pod očima, sluneční záře je může akorát zhoršit.

Pokaždé, než vystrčíte nos ze dveří do sluncem prolitého dne, ochraňte se před sluncem přírodními minerálními krémy na opalování a slunečními brýlemi chránících před UV zářením.

  1. Konzumujte více železa

Pokud jsou vaše tmavé kruhy spojené s nevolností, závratěmi, bolestmi hlavy, a dušností, můžete trpět na nedostatek železa v těle. Železo je zodpovědné za produkci hemoglobinu, který přenáší kyslík z plic do tělesných tkání. Jeho nedostatek by tedy mohl být pravou příčinou za diskolorací kolem očí.

Nedostatek železa se lehce napravuje, promluvte si však jako první se svým doktorem o změření hladiny železa. Příliš mnoho železa v těle totiž může poškodit vaše orgány. Jakmile budete jednou mít diagnózu, můžete začít konzumovat více potravin bohatých na železo jako tmavou listovou zeleninu, fazole, červené maso. Můžete také posílit tělesnou schopnost absorbovat železo konzumací jídel hodně bohatých na vitamín C.

  1. Uberte na soli

Kombinace příliš málo vody a příliš mnoho sodíku ve vašem jídelníčku může způsobit, že vaše tělo bude zadržovat vodu. Díky tomu můžete mít pocit těžkosti a nadmutí. Přestože se zadržovaná voda může uchovávat po celém těle, je to nejvíce zjevné v oblasti kolem očí, když vypadají natekle a opuchle.

Hlídejte si váš příjem soli konzumací více čerstvé zeleniny a vyhýbáním se zpracovaným jídlům a fast foodu. Můžete také napravit sodíkovou nerovnováhu konzumací potravin bohatých na draslík, který pomáhá tělu s hydratací, podporuje správnou buněčnou funkci, a odvrací škodlivé působení nadbytečného sodíku.

  1. Spěte na zádech

Spaní na břiše či na boku může zapříčinit nahromadění tekutin v obličeji a očích. Zkuste usnout na zádech s hlavou lehce nadzdvihnutou.

  1. Použijte chladící obklad

Zklidněte nateklé a stažené cévy pod očima aplikováním chladivého zábalu po 10 až 20 minut denně:

  • Plátky okurky – lehce svíravé, okurky mohou pomoci zesvětlit pleť. Nechte je v lednici vychladit půl hodiny před použitím, poté jen nakrájejte na kolečka a položte je na oči.
  • Čajové pytlíky – taniny v čaji fungují jako jemné diuretikum na snížení opuchlosti. Namočte dva čajové sáčky ve vodě a poté je nechte vychladit v lednici před aplikací.
  • Bramborová šťáva – brambory jsou zdrojem katecholázy, což je enzym, který pomáhá předcházet tomu, aby se potlučené ovoce zbarvilo do hněda. Nastrouhejte syrovou bramboru a do její šťávy namočte vatový tampon. Před užitím vychlaďte v ledničce.
  • Růžová voda – růžová voda je plná antioxidantů, čímž je skvělým tonikem na potlačení zarudnutí a zánětů.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button