NávodZdravé tipy

Připravte svůj domov na příchod miminka. Každá drobnost je důležitá

Vítání nového člena rodiny je vždy radostným momentem. Všichni se na něj celé těhotenství těšíme a představujeme si, jaké to bude, až se vrátíme z porodnice do našeho vlastního příbytku a konečně budeme mít čas se s novým členem rodiny pořádně seznámit.

Na tento moment je ale třeba se řádně připravit. Miminko má zcela jiné požadavky než kdokoliv z nás a potřebuje spoustu věcí, které musíte před jeho příchodem zařídit. Nebavíme se jen o nezbytném nábytku nebo drogistický potřebách. Jde i o celkovou bezpečnost vašeho bydlení. Musí odpovídat všem potřebám právě narozeného tvorečka, aby se mu co nejlépe prožily jeho první dny ve zcela novém prostředí. Pojďme se podívat, na co byste určitě neměli zapomenout.

Bezpečná ložnice

Základem je samozřejmě vybavení ložnice, kde budete v prvních dnech trávit s miminkem asi nejvíce času. Pořiďte mu kvalitní postýlku, která nemá žádné ostré hrany ani příčky, ve kterých by se miminku mohla vzpříčit ručička nebo hlavička. To, že se nějaká postýlka prodává jako vhodná pro miminka, ještě nutně nezaručuje, že je zcela bezpečná. Zamyslete se nad vším sami svým vlastním selským rozumem.

Než začne vaše miminko lézt a objevovat svět mimo postýlku, máte ještě relativně dost času. Nicméně i tak se doporučuje provést základní bezpečnostní opatření ještě před tím, než se miminko vůbec ukáže u vás doma. Budete tak mít jistotu, že jste připraveni a že to nebudete muset později řešit, až bude situace akutní. Jde zejména o zásuvky a jiná nebezpečná místa, kam by později mohlo lezoucí dítě snadno spadnout. Pokud to ale nestihnete, žádný stres, doděláte to později.

Auto

Prvním místem, kam se vaše miminko po narození podívá mimo porodnici, bude stejně nejspíš vaše auto. Proto jej nezapomeňte vybavit potřebným vybavení, které je vyžadováno. Jde zejména o pořízení vhodné autosedačky, které pasuje do vašeho auta, a také o to popřemýšlet, jakým způsobem budete s miminkem cestovat. Z auta odstraňte také jakékoliv vonné stromečky, které by mohly být pro plíce malého drobečka příliš agresivní. Vyčistěte také ventilaci a klimatizaci, abyste ji zbavili všech alergenů a prachu.

Úklid

Váš domov nemusí být sterilním místem. Miminko se naopak má postupně dostávat do střetu s bakteriemi, které se kolem něj běžně vyskytují, aby si vytvořilo silnou imunitu. Přesto je dobré před příchodem miminka udělat větší generální úklid, který vás dům vyčistí od prachu a usazené špíny. Jakmile bude miminko na světě, budete stejně mít jiné starosti než běhat po bytě s prachovkou, takže je lepší udělat jeden důkladný úklid a také si pořídit vhodné čisticí prostředky bez agresivních přísad. Pokud chcete, někdy se doporučuje vyměnit i koberce a záclony, ve kterých mohou být usazené bakterie, prach a špína, ale nutné to rozhodně není.

Domácí mazlíček

Máte-li domácího mazlíčka, je nutné pamatovat na hygienu a bezpečnost obzvlášť. Ujistěte se, že váš pes či kočka mají všechna potřebná očkování a před příchodem miminka raději zajděte k veterináři na preventivní vyšetření, které případně odhalí nějaká skrytá onemocnění.

Vztah mezi miminkem a zvířetem může být někdy dost napjatý a rozhodně nespoléhejte na to, že váš pes či kočka jsou přeci mírumilovní tvorové, kteří by mouše neublížili. Miminko je pro ně něco zcela nového a potenciálně i nebezpečného a většina zvířat občas reaguje dost nezvykle, nebo až agresivně. Pes ani kočka by nikdy neměli zůstat s miminkem sami a jejich kontakt zprostředkujte vždy velice obezřetně. Dejte i vašemu domácímu mazlíčkovi čas zvyknout si na novou situaci a nečekejte, že ho to nijak neovlivní.

Stěny

Mnoho lidí zapomíná na stěny. Zejména ve starších domech existuje riziko plísní i nevhodných nátěrů na stěnách, které do vzduchu vypouští dráždivé chemikálie. Vyplatí se tedy před narozením miminka všude vymalovat, a to bezpečnou vodou ředitelnou barvou. Moderní barvy jsou dnes již zcela bezpečné, takže z těch mít obavu nemusíte.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button