Přírodní léčbaZdravé tipy

Kombucha! Starodávný kvašený čajový nápoj, který byl ceněn po mnoho staletí v mnoha různých kulturách!

Kombucha má mnoho přínosů – starodávný kvašený čajový nápoj, který byl ceněn po mnoho staletí v mnoha různých kulturách (v různých formách).

Co je Kombucha?

Kombucha je tradiční kvašený nápoj z černého čaje a cukru. Obsahuje celou řadu vitaminů, minerálů a enzymů a je ceněn tradičními kulturami pro své zdravé vlastnosti.

Konkrétněji je Kombucha oslazený čaj, který je fermentován SCOBY (symbiotickou kolonií bakterií a kvasnic), aby se stal nápojem bohatým na živiny. Fermentační proces trvá 7-12 dní v závislosti na teplotě a síle SCOBY. SCOBY spotřebuje více než 90% cukru během fermentace, což má za následek konečný produkt s nízkým obsahem cukru.

Kombucha je oblíbeným nápojem, který je dostupný u většiny obchodů se zdravou výživou a mnoha místních obchodů s potravinami. Mnoho lidí ji také vaří doma pomocí různých metod, včetně dávkové metody a nepřetržitého vaření.

SCOBY: Kolonie mikrobů

SCOBY nebo symbiotická kolonie bakterií a kvasinek je sbírka mikrobů, které jsou odpovědné za přeměnu sladkého čaje na probiotický nápoj. V podstatě je to živá kolonie prospěšných organismů, které přeměňují cukr na zdravé kyseliny a probiotika.

SCOBY se často nazývají „Houby“ a jsou důvodem, proč se Kombucha někdy nazývá „houbový čaj“. Na praktické úrovni je SCOBY neatraktivní kaučukový disk, který pokrývá povrch varné kapaliny, aby ji utěsnil ze vzduchu. To umožňuje fermentaci probíhat v anaerobním prostředí (bez vzduchu).

Můžete také slyšet SCOBY s názvem „Matka“, protože je to mateřská kultura, která vytváří čaj. Během procesu SCOBY často na sebe sama vytváří „dítě“ nebo sekundární kulturu, která pak může být použita k vaření dalších šarží.

Pokud se řádně postaráte, SCOBY může trvat mnoho let. Ve skutečnosti znám pár rodin, které mají generace starých kmenů SCOBY, které v průběhu let vytvořilo mnoho dětí.

Jak bylo zmíněno, tento kvašený nápoj obsahuje prospěšné probiotika a kyseliny. Je méně kalorický než jiné sycené nápoje, jako jsou nealkoholické nápoje, pouze asi 30 kalorií na šálek.

Kombucha je bez tuku a neobsahuje žádné bílkoviny.

Jeden pohár obsahuje asi sedm gramů sacharidů a asi 20% denní hodnoty vitamínů B.

Kombucha přínosy

Toto dávné zdravé tonikum je plné několika zdravotními přínosy. Živiny, které obsahuje, jsou skvělé při podpoře těla různými způsoby.

Detoxikace jater

Vylepšená funkce pankreatu

Zvýšená energie

Lepší trávení

Vylepšená nálada (pomáhá s úzkostí / depresí)

Snížení Candidy (kvasinky)

Pomáhá asimilaci živin

Může být přínosem pro hubnutí

Tyto přínosy mohou být částečně způsobeny koncentrací prospěšných enzymů a kyselin přítomných v kombuchy, včetně Gluconacetobacter, Lactobacillus a Zygosaccharomyces.

 

1. Zlepšení trávení

Výzkum jde stále specifickým způsobem, jak Kombucha ovlivňuje trávení, ale víme, že obsahuje probiotika, enzymy a příznivé kyseliny, které byly zkoumány na jejich přínosy pro zdraví.

Harvard Medical School vysvětluje, že zdravé střevo bude mít 100 bilionů + mikroorganismů z 500 různých identifikovaných druhů. V tomto smyslu jsme skutečně více bakteriální člověk. Došlo k velkému rozvíjejícímu se výzkumu o nebezpečích příliš hygienického prostředí a jak nadužívání antibiotik a antibakteriálních mýdel a výrobků doslova mění strukturu našeho střeva.

Nápoje jako Kombucha, vodní kefír, mléčný kefír a fermentované potraviny, jako je zelí, obsahují miliardy těchto prospěšných bakterií, enzymů a kyselin, které pomáhají zachovat rovnováhu střeva.

2. Přírodní detoxikace a podpora jater

Játra jsou jedním z hlavních detoxikačních orgánů těla. Kombucha má vysokou kyselinu glukanu, která je prospěšná játrům a napomáhá jejich přirozené detoxikaci.

Kombucha také podporuje zdravé střevní bakterie a trávení, pomáhá tělu přizpůsobovat potravu snadněji a poskytuje rychlou a snadnou energii bez kofeinu.

3. Imunní zesílení

Kombucha je přirozeně vysoký obsah antioxidantů a podporuje imunitní systém. Opět neexistuje žádná magická pilulka nebo stříbrná kulka, pokud jde o imunitní funkci – je nejlepší podporovat tělo v jeho přirozeném imunitním procesu.

Obsahuje sloučeninu zvanou 1,4-lakton D-sacharinové kyseliny (nebo krátce DSL), která má úžasné antioxidační vlastnosti. Tato sloučenina není přítomna v nefermentovaných čajích. DSL byla speciálně určena jako prospěšná pro detoxikaci buněk.

4. Může podporovat zdraví kloubů

Kombucha je přirozený zdroj sloučenin zvaných glukosaminy, které jsou často doporučovány pro zdraví kloubů a pro zmírnění bolesti kloubů. Glukosaminy přirozeně zvyšují kyselinu hyaluronovou v těle a pomáhají chránit a mazat klouby.

5. Více nutriční alternativa ke sodíku

Kombucha je skvělá alternativa k lahodným nápojům jako je soda. Je přirozeně sýrován oxidem uhličitým. To znamená, že proces sekundární fermentace přirozeně vytváří bubliny a karbonaci.

Tento šumivý fermentovaný čaj je atraktivní alternativou k jiným syceným nápojům a poskytuje probiotika a živiny, které v sodě nejsou přítomny. Kombucha také obsahuje méně cukru než nealkoholické nápoje. Cukr v receptu je prostě potravou pro prospěšné bakterie a je z velké části spotřebován během procesu fermentace.

Potenciální rizika a vedlejší účinky Kombuchy

Miluji tento starodávný fermentovaný čaj a často ho piji, ale jsou zde určité varování a vedlejší účinky, které si je třeba uvědomit, když ho konzumujete.

Těhotné a kojící maminky a někdo se zdravotním stavem by se měli před konzumací poradit s lékařem. Obsahuje jak kofein, tak cukr, který by měl být během těhotenství omezen.

Někteří lidé mají pocit nadýmání z pití. To může být částečně způsobeno přítomností probiotik a potenciálními změnami střevních bakterií. Každý, kdo trpí poruchou trávení, by se měl před konzumací poradit s lékařem.

Pokud je kombucha vyrobena nesprávně, může obsahovat škodlivé bakterie a může být nebezpečná. To je vzácné, ale je častější u domácího vaření.

Nejčastějším problémem, který jsem s Kombucha viděl, je její potenciál způsobit zubní problémy. Vzhledem k tomu, že je vysoká v přírodních kyselinách (ale stále nižší než většina nápojů) může být škodlivá pro zuby. Tento krok může pomoci snížit potenciál kyselin v kombuchy ovlivňovat zuby: pijte jí najednou, nepopíjete přes den,ale naráz vypijte množství a vyčistěte si zuby čistou vodou.

Obsah kofeinu

Základem kombuchy je černý čaj a někteří lidé mají obavy ohledně obsahu kofeinu. Množství kofeinu v kombuchy se značně liší podle typu použitého čaje. Obecně platí, že má méně kofeinu než káva. Obsah kofeinu také klesá během fermentace, takže čím delší je kvašení, tím méně kofeinu obvykle zanechá v vaření.

Obsah cukru

Cukr se používá při výrobě kombuchy, a proto je mnoho lidí znepokojeno obsahem cukru v hotovém čaji. Naštěstí se většina cukru fermentuje během fermentačního procesu. Protože cukr je potravou pro bakterie, není možné vyrábět bez cukru vůbec. Z tohoto důvodu nefungují také náhražky cukru, jako stevia a xylitol.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button