NávodPéče o tělo

Syndrom vyhoření se nevyhýbá nikomu. Řešení ale není vždy snadné

Nedostatek odpočinku, špatné vztahy na pracovišti, monotónnost a další mohu z vaší práce udělat peklo na zemi. Často slýcháme jak je dnešní život náročný a stresující a přesto zapomínáme, že se to týká i nás a našich blízkých, a syndrom vyhoření je často reálnější hrozbou, než si dokážeme představit. Světová zdravotnická organizace vydala nedávno prohlášení, ve kterém varuje před podceňováním vyhoření a upozorňuje, že se jedná o skutečný medicínský problém, který je nutné řešit.

Vyhoření

Jak tedy poznáte, že syndrom vyhoření postihl i vás? Cítíte se prakticky neustále pod tlakem? Zažíváte opakovaně pocity fyzické i psychické slabosti? Nezvládáte pracovní zátěž a jste uzlíček nervů? Pak je vaše diagnóza dost možná více než zřejmá. Mezi další obvyklé symptomy patří:

  • Ztráta zájmu o všechny a všechno.
  • Nenávist vůči práci a neochota vidět věci pozitivněji.
  • Neustále absence v práci, snaha vyhnout se povinnostem.
  • Nesoustředěnost a dělání chyb.
  • Snížená výkonnost ve všech oblastech života.

Kromě toho je velmi typické, že takový člověk prožívá silné fyzické vypětí, velkou únavu a vyčerpání, časté nemoci, narušené spánkové cykly a ztrátu chuti k jídlu. I v jiných oblastech vašeho života bojujete s nechutí cokoliv dělat a čehokoliv se účastnit, ztrácíte zájem i o rodinu a přátelé. Cítíte se často úplně osamělí, máte černé myšlenky a někdy se mohou objevit i sklony k sebevraždě. Je snadné podlehnout různým závislostem v čele s pitím alkoholu, všechno vám hrozně dlouho trvá, odmítáte sociální kontakt.

Všechny tyto symptomy mohou značit, že vás dostihl syndrom vyhoření. Pokud se v nich vidíte, je nutné požádat o pomoc, sami se z toho nedostanete.

Příčiny

Co stojí za tím, že se vám zničehonic tohle všechno děje? V prvé řadě je nutné si uvědomit, že to určitě není zničehonic. Možná si to neuvědomujete, ale vyhoření je vždy důsledkem dlouhotrvajících potíží, které naše tělo už jednoho dne prostě nezvládne.

Vyhoření je typické zejména v souvislosti s velmi náročnou a zodpovědnou prací, kde se každodenně očekávají bezchybné výkony a kde na vás tlačí mnoho povinností. Typické příčiny jsou:

  • Nedostatek ocenění v práci.
  • Nereálná očekávání ze strany vašeho zaměstnavatele nebo kolegů.
  • Pocit, že je na vás toho moc a všechno se hroutí.
  • Monotónní pracovní úkoly.
  • Nedostatek odpočinku a přepracovanost.
  • Minimum kontaktu s lidmi mimo práci.
  • Nedostatek spánku nebo neschopnost odpočívat.

Jste náchylnější k vyhoření?

Některé osobnosti jsou náchylnější k tomu podlehnout okolnostem a dojít až tak daleko, že to tělo prostě nezvládne. Jsou to zejména lidé, kteří jsou přirozeně velmi citliví na kritiku, kteří si vše berou velmi osobně, a také perfekcionisté. Naopak lidé, kteří jsou takříkajíc „splachovací“ většinou i velmi vypjaté situace zvládají lépe a hlavně se jimi nenechávají ovlivňovat dlouhodobě.

Prevence

Je možné se vyhoření nějak bránit? Ano, samozřejmě existují preventivní způsoby, které vám pomohu riziko vyhoření zmírnit. Ale jako u všeho, neplatí to stoprocentně a vždy záleží na vaší konkrétní situaci.

Blízcí lidé

Významnou roli při zvládání stresu a napětí mohou hrát blízcí lidé. Pokud kolem sebe máte dostatek přátel a rodiny, kteří vás dokáží a umí podržet, pak se vyhoření bát nemusíte. Vždy budete vědět, že po práci na vás čeká klid a pohoda a to vám pomůže zvládnout i hodně těžké věci.

Pozitivní myšlení

To se lehce řekne, ale hůř udělá. Myslet pozitivně je zvlášť při vyčerpání a únavě dost obtížné. Řada lidí se ale usilovnou snahou naučí dovézt umění pozitivního myšlení k dokonalosti a v náročných situacích jim to poskytuje potřebnou jistotu a oporu.

Nová práce

Není-li jiná cesta, je načase změnit práci. Vždycky je to lepší volba, než aby vás vaše zaměstnání zatáhlo do pasti depresí a vyčerpání. Najděte si místo, kde se budete cítit opravdu dobře a kde vám zbude čas na to, co máte skutečně rádi.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button