Jídlo a stravováníNávod

Konzumace arašídů může snížit riziko alergií u dětí. Začít můžete již od 4 měsíců

Dětské alergie na potraviny jsou komplexní téma. Stále více dětí v poslední době trpí alergiemi na různé pokrmy. Může se jednat o problém, který významně snižuje kvalitu života dítěte i do budoucna, a navíc komplikuje i možnost dodržovat vyváženou stravu a získávat kompletní sadu vitamínů a minerálů. Děti pak často musí být odkázány na doplňky stravy, což samozřejmě není ideální řešení.

Mezi nejčastější alergie patří alergie na arašídy. V průměru je každé 50. dítě na arašídy minimálně přecitlivělé a řada z nich projevuje po konzumaci arašídů alergické reakce. Symptomy jsou různé – vyrážky, nevolnosti, potíže s trávením, ale i život ohrožující reakce. Jakékoliv potíže, které při požití arašídů zaznamenáte, by měly být konzultovány s pediatrem.

Podle některých lékařů ale existuje způsob, jak se alergii na arašídy vyhnout, a eliminovat tím i nebezpečí vzniku jiných potravinových alergií nebo intolerancí. Kontrolované a postupné zavádění arašídů do dětské stravy prý dokáže alergii zabránit. Pojďme se podívat na to, jak by to mělo fungovat.

Proti alergii na arašídy

Nedávná studie ukázala, že děti, kterým byl po malých dávkách do stravy přidáván arašídový protein již od útlého věku, měly menší riziko vzniku alergií, a to nejen na arašídy. Tyto děti byly odolnější i vůči jiným intolerancím a celkově snášely lépe změny ve stravě a fungovalo u nich lépe trávení i látková výměna.

Arašídy již od 4 měsíců

Jak tedy postupovat? Arašídový protein by se měl dětem začít podávat už od ukončeného 4. měsíce. Pro mnohé maminky to může být trochu šok, protože mnoho z nich ve 4. měsíci ještě žádnou jinou stavu než mléko nepodávají. V zásadě ale na tom není nic špatného, dětské zažívání by na to mělo být připraveno.

Do stravy je vhodné zavádět skutečně jen malé množství arašídů, ideálně ve formě neslazeného arašídového másla. To je pro děti snadno stravitelné a většinou proti němu ani neprotestují. Stačí skutečně jen malý kousek másla na špičku lžičky jedenkrát za den.

Poraďte se s lékařem

O tomto postupu je vždy vhodné poradit se s lékařem. Je nejen nutné, aby o tom byl informován, ale v některých případech je vhodné požádat jej o svolení či doporučení. Děti, u kterých existuje vyšší riziko alergií obecně, by měly být zvláště pod dohledem a je nutné připravit se i na situaci, kdy podávání arašídového másla vyvolá alergickou reakci. Rizikové skupiny jsou například děti s atopickým ekzémem, takže zvláště u nich je vhodné být mimořádně ve střehu. Pokud je alergie na arašídy již potvrzena, pak samozřejmě takový experiment v žádném případě nepodstupujte.

Osm gramů týdně postačí

U kojenců by mělo týdně postačit již jen 8 gramů arašídového másla, aby se snížilo riziko výskytu alergie na arašídy, ořechy a další potraviny. Toto množství pečlivě dodržujte a nepřekračujete jej. I v dospělosti by měly být arašídy konzumovány v rozumném množství, a ne na denní bázi.

Symptomy alergie na arašídy

Vyhledejte lékařskou pomoc, pokud se po požití arašídů dostaví alergická reakce. Nepanikařte, ale zbytečně nevyčkávejte. Alergická reakce se může časem zhoršovat a ohrozit vaše zdraví nebo zdraví vašeho dítěte.

  • Potíže s dýcháním, obtížné polykání, nadměrné kašlání.
  • Kůže a rty získávají namodralý nádech.
  • Vlhká kůže a přílišné pocení.
  • Pocity na omdlení a celková slabost.
  • Náhlá ztráta vědomí (v extrémních případech).

Při jakékoliv reakci na požité potraviny se vyplatí být opatrný a nepodcenit možnost, že se jedná o alergickou reakci. Také jakákoliv nevolnost nebo zvracení mohou být příznaky intolerance. Máte-li podezření, je vhodné nechat sebe nebo své děti pečlivě vyšetřit a stanovit alergeny, abyste příště nebyli nepříjemně překvapeni.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button