NávodPéče o těloZdravé tipy

Školní rok jako stresový faktor: Jak jej zvládnout jako student i jako rodič?

Všichni občas zažíváme stres – a někteří lidé více než jiní. Stres je způsob, jakým se naše tělo vyrovnává s požadavky, které mohou vyvolat fyzickou, emocionální nebo psychickou reakci.

Pokud však stres nezvládáte nebo začne zahlcovat váš život, může vést k vážnějším problémům, jako jsou nepříjemné úzkosti a deprese. A to je to, co může hrozit s počátkem školního roku nejen studentů, ale také jejich učitelům nebo rodičům.

Stres, úzkost a deprese zhoršují fungování, brání dětem v učení a dospělým v práci. Proto je nutné naučit studenty i dospělé rozpoznávat příznaky úzkosti a deprese a pracovat na osvojení si triků, jak se stresorem bojovat.

Strategie uvolnění pro studenty

Studenti se během školního roku setkávají se všemi typy stresových situací. Pro úspěch je důležité mít k dispozici nástroje, které jim pomohou zvládnout jejich dopady. Zde je několik strategií pro zvládání stresu, které můžete využít i vy, anebo je doporučit někomu z blízkých, kdo by je mohl potřebovat.

Cvičte hluboké břišní dýchání

  • Hluboké břišní dýchání můžete praktikovat mezi hodinami, při obědě nebo před a po škole.
  • Pohodlně se posaďte, obě nohy položte na zem a jednu ruku si položte na břicho. Ujistěte se, že máte uvolněné svaly.
  • Dýchejte zhluboka nosem, dokud se vám nezvedne břicho.
  • Zadržte tento dech na 5 sekund a poté pomalu vydechujte ústy, jako byste foukali brčkem.
  • Tento postup opakujte 3 až 5 minut.

Vyzkoušejte progresivní svalovou relaxaci

  • Tento postup vám pomůže uvolnit se a nabrat ztracenou rovnováhu například před testem nebo zkouškou.
  • Usaďte se do pohodlné polohy.
  • Začněte tím, že napnete svaly dolních končetin.
  • Při stahování těchto svalů se na 5 až 10 sekund nadechněte, poté vydechněte a stah uvolněte.
  • V této uvolněné poloze setrvejte 10 sekund.

Postupujte vzhůru po těle, s nádechem a výdechem stahujte různé svalové skupiny, s každým nádechem vydržte 5 až 10 sekund a poté 10 sekund uvolňujte, než přejdete k další svalové skupině.

Účastněte se pravidelných pohybových aktivit

Účast na každodenní aktivitě prostřednictvím cvičení nebo sportu může pomoci snížit účinky stresu. Studenti by se měli pravidelně účastnit nějakého sportu nebo aktivity, která jim pomůže zapojit tělu, a naopak uvolnit mysl.

Najděte si důvěryhodné posluchače

Je také důležité, aby studenti měli někoho, kdo jim bude pozorně a bez předsudků naslouchat, když to budou potřebovat. Každý se občas potřebuje svěřit se svými potížemi nebo obavami. Studenti všech věkových kategorií by si měli najít alespoň dva dospělé, kterým důvěřují a ke kterým mají přístup po většinu času. Může se jednat o zaměstnance školy, rodinného přítele, člena rodiny, podpůrnou osobu z komunity nebo odborníka na duševní zdraví.

Strategie zvládání stresu pro rodiče

Mnozí rodiče jsou již experty na změny a na zvládání všeho, co se jim postaví do cesty. Přesto může být začátek roku skutečně zátěžovou situací, která přeci jen způsobí, že se síly napnou na maximum. Zde jsou způsoby, jak mohou rodiče v tomto školním roce zvládat stres.

Udělejte si přestávku na meditaci

  • I kraťoučká pětiminutová přestávka na meditaci – před odchodem do práce nebo před spaním – pomoci snížit stres a vyčistit mysl.
  • Chcete-li začít s meditační praxí, ujistěte se, že jste na klidném místě.
  • Zavřete oči, zhluboka se nadechněte a soustřeďte se na přítomný okamžik.
  • Pokud se vaše myšlenky zatoulají k událostem, které se staly včera, k seznamu úkolů nebo k čemukoli jinému než k přítomnosti, vezměte je na vědomí, ale pak je nechte odejít a vraťte pozornost zpět do přítomného okamžiku.
  • Čím častěji budete meditaci všímavosti praktikovat, tím snadněji se vám podaří udržet své myšlenky mimo kontrolu.

Praktikujte každodenní péči o sebe

Rodiče jsou často první skupinou lidí, která péči o sebe odsouvá na konec svého seznamu úkolů. Jenže rodič, který zanedbává své osobní zdraví a pohodu nemůže fungovat jak dostatečná podpora a pomoc pro děti. Dobrá strava, pití velkého množství vody, dostatek pohybu a odpočinku o samotě dokážou zabránit nadměrné stimulaci a podrážděnosti.

Minimalizujte využívání sociálních sítí

Vyhněte se nadměrné konzumaci zpráv a času stráveného na sociálních sítích. Čas, který trávíte online mimo pracovní povinnosti, omezte na 1 hodinu denně v předem naplánovaný čas.

Kdy vyhledat pomoc?

Pokud zvládání úzkosti a stresu vlastními silami nefunguje, je možná načase vyhledat odbornou pomoc. Je potřeba naučit se včas rozpoznávat příznaky nadměrného stresu a únavy, abyste mohli reagovat a řešit situaci tehdy, když ještě není pozdě.

Zde jsou běžné příznaky nadměrného stresu:

  • pocity podráždění a hněvu
  • nedostatek motivace
  • pocit přetížení
  • nervozita nebo úzkost
  • problémy se spánkem
  • smutek nebo deprese
  • potíže se soustředěním
  • změny chuti k jídlu
  • zvýšené užívání alkoholu, tabáku nebo jiných látek
  • bolesti hlavy, bolesti těla a žaludeční nebo zažívací potíže

Dočasný stres je normální. Pokud však vy nebo vaše dítě pociťujete delší období příznaků stresu, může to být známkou toho, že stres není správně zvládán. Pak je nezbytné situaci nepodcenit a včas si říct o pomoc u odborníka. Občas stačí prostě jen na chvíli vypnout, nebo projít pár sezení u psychologa a vypovídat se. Školní rok by každopádně neměl být takto nepřekonatelným stresovým faktorem, jak se na první pohled může zdát.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/stress/stress-management-school#seeking-help
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: energepic.com: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-zena-iphone-chytry-telefon-313690/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button