DetoxikaceKrása

Pocení je přirozený proces, ale někdy může značit i nemoc. Naučte se rozumět svému tělu

Zejména v horkém letním počasí se jen stěží vyhneme pocení. Je to přirozený a životně důležitý proces. Faktem nicméně zůstává, že nás hodně obtěžuje a hlídáme si, aby ho naše okolí nezaregistrovalo. Kdybychom se ale nepotili, byl by to velký problém. Potíme se jednoduše všichni, i když každý trochu jinak.

Bez pocení bychom dlouho nepřežili. Udržuje stabilní tělesnou teplotu a obranné vlastnosti kůže, zvlhčuje se tak a ochlazuje povrch těla. Naše tělo se také tímto způsobem zbavuje toxických látek. Celý proces je řízen nervovou a hormonální soustavou, ale míru pocení ovlivňuje i naše psychika. Sami dobře víte, že například když jste ve stresu, potíte se daleko více.

Ne každé pocení je ale důkazem zdravého organismu. Nadměrné pocení, noční pocení nebo jiné nečekané změny v průběhu pocení mohou znamenat hrozící poruchu nebo nemoc. Na noční pocení si dejte pozor zejména pokud pozorujete také úbytek na váze nebo výraznou únavu. Tyto příznaky byste neměli podceňovat a raději navštivte svého lékaře a nechte se odborně vyšetřit.

Jak pocení regulovat?

Je přirozené, že pocení chceme regulovat. Není to příjemné a samozřejmě to s sebou nese i nepříjemný zápach. Nutno ovšem podotknout, že samotný pot nesmrdí. Jsou to až bakterie na naší kůži, které s potem reagují a vytváří nepříjemný zápach, za který se tak často stydíme.

Zabránit nepříjemným vlivům pocení není složité – základní postup je pravidelná hygiena – sprchování, častá výměna oblečení, výběr oděvů z přírodních materiálů a používání deodorantů či antiperspirantů. Pozor si ale dejte na přípravky, které obsahují hliníkové soli. Tyto látky, které jsou typicky součástí antiperspirantů, jsou zdraví nebezpečné a mohou dokonce vést k rakovině. Namísto antiperspirantů raději sáhněte po deodorantech s přírodním složením.

Pokud vás pocení i tak trápí, je možné omezit jisté druhy jídla, které pocení podporují. Jde o kofein, nikotin, hodně kořeněná jídla, pokrmy obsahující česnek, kmín, kari či cibuli a česnek. Zejména dvě posledně jmenované potraviny obsahují silné aromatické silice, které mohou pronikat do potu, a ten pak více zapáchá.

Když se potíte nepřiměřeně

Doposud jsme hovořili o případech standardního pocení. Někteří lidé se ale mohou potit tak, že jim to může významně komplikovat běžný život. Jen co vyjdou z domu, mají propocené oblečení, neustále si musí otírat obličej apod. Hyperhidróza, tedy nadměrné pocení, vzniká zvýšenou činností potních žláz. Postižení jedinci svůj stav zpravidla vnímají jako velmi stresující a trapný. Taková nemoc má velký dopad i na psychiku či sebevědomí člověka.

Řešení je většinou nutné konzultovat s lékařem. Ten musí nejprve určit příčinu této situace a poté navrhne vhodnou léčbu. Může se jednat o léky, které tvorbu potu potlačují. Dále mohou pomoci lymfatické masáže. Další možností je využití iontoforézy, při níž se dlaně a chodidla namáčejí do elektrolytického roztoku a po zapnutí přístroje kožním povrchem procházejí ionizované látky. Velkou oblibu má v poslední době i aplikace botulotoxinu, kterým se blokují nervy spouštějící pocení. Účinky jsou většinou velmi dobré a pacienti nemívají žádné další obtíže.

Alergie

Není výjimkou, že se po použití deodorantu či antiperspirantu dostaví alergická reakce. Hlavně kůže v podpaží se může podráždit a svědit, někdy se objeví červené pupínky, jež se změní až v bolestivé puchýřky. V takovém případě je nutné s použitím takového produktu urychleně přestat a navštívit lékaře.

Častým alergenem bývá parfemace, ale někdy i jiné látky, například konzervanty. Pokud tedy zjistíte přecitlivělostí na tyto látky, můžete se poohlédnout po neparfémovaných a hypoalergenních výrobcích. Koupíte je nyní již ve většině drogerií.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button