Jídlo a stravováníZdravé tipy

Nevíte, jak jíst zeleninu? Tyto tipy vám to usnadní

Všichni víme, že zelenina je zdravá a měli bychom ji konzumovat v hojném množství. Ale ruku na srdce – jak se vám to daří? Pokud se podíváte do svého svědomí, možná zjistíte, že to není žádná sláva a že máte ještě hodně velké mezery. Pět porcí zeleniny denně, což je jakási ideální hodnota, zvládne dnes jen málokdo.

Zelenina je bohatá na vitaminy, minerální látky a antioxidanty. Pyšní se také vysokým obsahem vody, takže dokáže dobře hydratovat a je ideální pro udržení štíhlé linie. V rámci svého jídelníčku byste měli jednotlivé druhy zeleniny co možná nejvíce střídat, abyste přijímali široké spektrum užitečných látek. Pokud s konzumací zeleniny také bojujete a už nevíte, jak dosáhnout stanoveného cíle, nechte se inspirovat těmito kreativními tipy. Pomohou vám zařadit zeleninu i tam, kam by vás to třeba nenapadlo. A zdravotní výhody jistě ucítíte na vlastní kůži.

V zimě potěší hustá zeleninová polévka

Je chladno, vlhko a na studenou zeleninu z lednice nemáte ani pomyšlení? Nedivíme se, to není nic překvapivého. Ale co takhle dopřát si chutnou zeleninovou polévku, která vás navíc ještě zahřeje a zasytí? Je to velmi chytrý způsob, jak do sebe dostat hned několik druhů zeleniny – a to ve velmi chutné formě. Připravit si můžete krémové polévky (z dýně, brokolice či špenátu), ale i silné zeleninové vývary. Je sice pravda, že tepelným opracováním o část živin přicházíte, ale je to lepší než si zeleninu nedat vůbec.

Smoothie s ovocem i zeleninou

Také milujete ovocná smoothička? Na hubnutí to sice nejlepší parťák není, ale pokud do nich přidáte místo kupy ovoce i nějakou tu zeleninu, snížíte nejen kalorickou hodnotu, ale přidáte i spoustu vitamínů a dalších užitečných látek. Chuťově neutrální je třeba listový špenát nebo červená řepa, ale bát se není třeba ani jiných druhů zeleniny.

Dokonalá večeře

Nevíte, co vymyslet na rychlou večeři? Zkuste vaječnou omeletu se spoustou zdravé zeleniny. Je to velmi snadné, rychlé a samozřejmě výživné. Vajíčka se najdou snad v každé lednici a během pár minut máte nachystané hodnotné jídlo. Přidat můžete prakticky cokoliv. Skvěle omeleta chutná třeba s paprikou, cibulí, rajčaty, žampiony nebo špenátem.

Ovesná naslano

Zatočte se svým snídaňovým stereotypem a zkuste trochu změnu. Ovesná kaše zůstává, ale namísto sladkých ingrediencí dejte šanci těm slaným. Zkuste třeba slanou ovesnou se žampiony, avokádem a ztraceným vejcem – budete zaručeně překvapeni, jak skvěle to může chutnat.

Květák na mnoho způsobů

Květák možná nepatří mezi vaše nejoblíbenější druhy zeleniny, ale neznamená to, že se to nemůže změnit. Květák je totiž velmi všestranně využitelný a ve 100 g obsahuje pouhých 24 kcal. Pro ty, kdo si hlídají svou hmotnost, je to tedy zcela ideální volba. Samozřejmě je ale třeba zapomenout na smažený květák s tatarkou, ale spíše se zaměřit na zdravé varianty. Připravte si třeba květákovou pizzu, která chutná skoro stejně jako ta z mouky, ale její kalorická hodnota připomíná daleko spíše zdravé a hodnotné jídlo.

Najemno nasekaný květák můžete využít i jako přílohu třeba místo klasické rýže. Stačí jej ochutit nasekanými bylinkami, kurkumou či kari a nikdo nic nepozná.

Netradiční těstoviny

Těstoviny milujeme všichni. Zároveň ale také všichni dobře víme, že to není úplně ideální strava na každý den a je lepší dopřát si je jen občas. Pokud si je ale nedokážete odpustit, zkuste si jídelníček zpestřit jejich zeleninovou variantou. Připravte si ze zeleniny nudle pomocí spirálového kráječe na zeleninu. Skvěle se hodí třeba cuketa, mrkev, batáty nebo špagetová dýně. Na nudle už přijde jen vaše oblíbená omáčka a třeba trochu sýra a máte hotovo.

Pracujte se zeleninou v rámci omáček

Přidání zeleniny do rajčatového základu omáček může být skvělou fintou, jak zvýšit příjem zeleniny. Přidat snadno můžete například mrkev, barevné papriky, cibuli nebo listový špenát. Když vše rozmixujete dohladka, nikdo nepozná, že je omáčka o tyto suroviny obohacena. Ocení to ale vaše tělo, které dostane pořádnou nálož vitamínů a dalších živin. Taková omáčka se skvěle hodí jako příloha k masu nebo těstovinám a poslouží jako nutričně vyvážený oběd.

Benefity pro vaše trávení

Velmi moderní je dnes tzv. kvašená zelenina. Konečně totiž začínáme objevovat její skvělé účinky. Kvašená zelenina podpoří vaše trávení a správné složení mikrobiomu, které je neuvěřitelně podstatné i pro naši imunitu. Velmi populárním je třeba kimči. Zvládnete jej připravit i doma, ale pokud si netroufáte, bývá dostupné i v obchodech se zdravou výživou.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button