Jídlo a stravováníNemoci a komplikacePéče o tělo

Trápí vás silný zápach potu? Na vině může být nemoc i jídlo

Nikoho asi nešokuje, že v létě jsou potní žlázy aktivnější a podpaží nám často „zdobí“ nevzhledné koláče od potu. V letním horku je to prostě normální, protože je to pro tělo přirozený způsob, jak se ochlazuje. Pokud ale extrémně zapácháte a žádné běžně dostupné prostředky nepomáhají, může jít o problém, který souvisí se zdravím více, než si myslíte. Proč se můžeme nadměrně potit a co stojí za nepříjemným zápachem?

Na odér má vliv velká spousta věcí, typicky se jedná o stres, ale třeba také jídlo, které bezprostředně spořádáte. Nepříliš vábivou vůni dovede vytvořit zejména brukvovitá zelenina jako květák, brokolice či kapusta. Sice obsahují mnoho vitaminů a minerálních látek, ale kromě toho v nich lze nalézt i mnoho sirných sloučenin, které se dostávají z těla ven právě potem a mohou způsobovat nepříjemný odér. To jsou však stále zcela bezpečné záležitosti. Co když ale za nepříjemným puchem stojí zdravotní potíže?

Pot sám o sobě nesmrdí

Všichni víme, že na některých místech máme potní žlázy, ale tekutina z nich vylučovaná sama o sobě nezapáchá. Daleko větší roli v tomto ohledu hraji pachové žlázy. Jsou umístěné v podpaží, kolem pohlavních orgánů a bradavek. Mají jasný úkol – produkují feromony, které slouží zejména k vábení partnerů. Paradoxně ale nejsou moc cítit, působí spíše na vaše podvědomí a určují, zda vám daný partner voní nebo ne. Snažit se tedy potlačit veškerý tělesný pach rozhodně není ve vašem zájmu.

Nicméně pokud se bavíme o potních žlázách, i ty mohou vydávat za určitých okolností odér. Ten se obvykle dá snadno maskovat parfémy, antiperspiranty, deodoranty i zvýšenou hygienou, ale nelze jej úplně přehlušit. Vliv má pohlaví, věk, ale třeba i rasa. Je známé, že například Asiaté se potí méně než evropská populace.

Zdravotní komplikace

Pokud je váš pot nepříjemně cítit, vyplatí se vyloučit možné zdravotní důvody. K nim zejména patří:

  • Oslabená játra – Cítíte ve vlastním potu zkažená vejce? Někdy může být na vině snížená funkce jater. Bílkoviny se pak nevylučují močí, ale tělo se jich zbavuje potem.
  • Nemocná štítná žláza – Potíže se zápachem mohou provázet i nemoci štítné žlázy. Typický je pro ně zejména silný octový zápach, nadměrné pocení i návaly horka.
  • Cukrovka a hyperglykemie – Lidé s cukrovkou mají potíže s tím, že tělo špatně rozkládá cukr a místo toho se zaměřuje na tuk, což má vliv na aroma potu i dechu.
  • Zánět v těle – Infekce je na vině tehdy, pokud dochází k nočnímu pocení. Pomůže zejména dlouhodobá úprava jídelníčku nebo krátkodobý půst. Zánět v těle je ale vážný problém, který se nesmí nechávat jen tak, protože může vést až k mrtvici nebo rakovině.
  • Léky – Složení potu dokážou měnit především antidepresiva, hormonální antikoncepce, ale třeba také léky na alergie, které typicky užíváme zejména v létě.
  • Zarostlé podpaží – V hustém ochlupení se snáz množí bakterie, takže může být dobrým tipem zvážit pravidelné odstraňování chloupků.
  • Nevhodné oblečení a boty – Vždy vybírejte lehké a prodyšné materiály, které dovedou odvádět pot z těla. Vyhněte se upnutým střihům a syntetice.
  • Nevhodné potraviny – Omezte výrazné koření, alkohol nebo česnek, protože právě tyto suroviny zvyšují sílu pachu našeho potu.

Pokud tedy neznáte důvod vašeho zápachu nebo nadměrného pocení, je vždy lepší poradit se s lékařem. Rozhodně za ním zajděte vždy, kdy se situace nějak dramaticky změní. Pokud jste se nikdy zvlášť nepotili, ale najednou musíte přes den měnit tričko, je to rozhodně signál, že něco není v pořádku.

Co pomůže proti pocení?

Vaše tělo je osídleno množstvím bakterií a kvasinek, které dovedou rozkládat pot a mění jeho chemické složení. Následkem toho mohou vznikat různé sloučeniny síry, podobné těm, které jsou v pachu tchořů. Zcela se jich nikdy nezbavíte, ale můžete je alespoň zásadně eliminovat. Nohy, třísla a podpaží si proto myjte denně mýdlem, zbytek těla stačí sprchovat méně často, a klidně i bez mýdla.

Proti pocení mohou pomoci i speciální koupele ve vodní lázni s octem, jehož kyselost vytváří pro bakterie nehostinné prostředí. Pokud na to nemáte čas, zkuste před odchodem z domu namočit ručník do vody s octem, vyždímejte ho a otřete jím podpaží, zátylek a další místa, kde se nejvíc potíte. Uvidíte, že se riziko zápachu významně sníží.

ZDROJ: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/reduce-body-odor

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Andres Ayrton: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-sport-zlomeny-uvnitr-6550859/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button