Jídlo a stravování

Nečekaná jídla, kterým byste se měli vyhnout v těhotenství

Asi každá nastávající maminka, jakmile zjistí, že je těhotná, začne dlouhé hodiny věnovat výzkumu co smí a nesmí sníst, aby neublížila plodu. Nejčastějšími takovými jídly, ne které člověk narazí jsou: syrová masa, ryby s vysokým obsahem rtuti (též uzené ryby), šunky, měkký sýr, a nepasterizované mléčné výrobky. Konzumací těchto jídel se zvyšuje riziko listeriózy u dítěte i matky, což může být škodlivé. Existují však i jiné, ne tolik známé, potraviny a zde je několik z nich:

  1. Zelená papája

Zelené nezralé papáji, mají postaglandinové a oxytocinové enzymy, které mohou vyvolat kontrakce a děložní křeče, stejně jako možné potraty v brzkém stádiu těhotenství. Tato papája se nachází v mnoha asijských pokrmech, vždy tedy raději dvakrát překontrolujte seznam ingrediencí, abyste se vyhnuli tomuto tropickému ovoci. Zralé papáji jsou v pořádku a dokonce obsahují mnoho nezbytných vitamínů pro rostoucí plod.

  1. Ananas

Ananasy obsahují bromelain, skvělý doplněk pro sezónu alergií a bolestech způsobených srtritidou, ale mohou také změkčit děložní hrdlo – což je pro plod během prvního trimestru velice nebezpečné. Proto je bromalainový doplněk velkým a rázným ne, a ženy by se obecně tomuto ovoci měli vyhnout během prvního trimestru.

  1. Aloe Vera

Všichni jsou posedlí nekonečným seznamem účinků aloe vera od hojení ran, zklidnění popálenin od slunce, až po zlepšování astma a cukrovky. Přesto však těhotná žena, by neměla jíst či pít nic obsahující aloe vera, protože zvyšuje riziko krvácení do dělohy a potratu. Je to proto, že aloe vera inhibuje prostaglandiny a thromboxan A2, inhibuje agregaci krevních destiček a prodlužuje dobu krvácení. Nejlepší je vyhnout se aloe vera ve všech formách od džusů, gelů a doplňků stravy po dobu těhotenství.

  1. Pískavice řecké seno

Pískavice se používá hlavně ke stimulaci produkce mléka po porodu, protože obsahuje phytoestrogen, který napomáhá produkci mléka. Během těhotenství může však být nebezpečné – obzvláště pokud je konzumováno v nadměrném množství během třetího trimestru. Sazenice také obsahuje oxytocin, který může způsobit děložní křeče a kontrakce vedoucí k potratu.

  1. Bazalka posvátná

Bazalka posvátná je králem bylin. Tento adaptogen má řadu zdravotních přínosů, které mohou pomoci na snížení stresu, zlepšení kontroly hladiny glukózy v krvi, zlepšení hladiny cholesterolu a na astma a nachlazení. Nadměrné množství během těhotenství však může stimulovat kontrakce dělohy a může být pro plod škodlivé.

  1. Ločidlo čertovo lejno

Toto indické koření je tradičně používáno na vaření, ve velkém množství však může být problematické pro nastávající maminky. Zejména by se ho měly vyvarovat maminky s vysokým krevním tlakem, protože toto koření ho může ještě zhoršit. Nadměrné užití tohoto koření v syrové formě může způsobit nevolnost, zvracení, a průjem, je tedy nejlepší ho omezit či úplně vystřihnout.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button