Přírodní léčbaZdravé tipy

Lupénka hrozí nejen potížemi s klouby, ale i sociálním vyloučením

Když se řekne lupénka, každý si představí kožní problém. Jenže méně lidí už tuší, že se nejedná pouze o výrazný kosmetickým problém, ale takové onemocnění dokáže zkrátit život až o pět let a hrozí riziko i dalších komplikací.

Jedná se o chronické autoimunitní onemocnění, které se projevuje velkými šupinatými ložisky a kůži. Trpí jim na celém světě až 125 milionů lidí, v ČR je to asi 250 tisíc pacientů. Mimo viditelné projevy nejvíce postihuje klouby a vede k depresím.

Pokud znáte nějakého pacienta s lupénkou, nebo jí snad sami trpíte, jistě dokážete potvrdit, že to, co je viditelné na povrch, je jen malou částí potíží, které musí nemocný člověk vytrpět. Poškozená kožní ložiska často v lidech vytváří odpor, a pro mnoho pacientů je velmi složité se s tímto problémem vyrovnat a zachovat si zdravé sebevědomí.

Lupénka není infekční, to znamená, že ve styku s ní se okolí nakazit nemůže. Lupénka není dědičná, ale je prokázaný dědičný sklon k této nemoci. To, jestli u nás lupénka propukne, nemůžeme předem nikdy vyloučit. Lupénka vypukne kvůli tzv. spouštěcím mechanismům, tedy třeba emočnímu vypětí, dojde k narušení určitého druhu bílých krvinek, T-lymfocytů, které následně spustí zánětlivé reakce projevující se na kůži.  Tato nemoc je velmi bolestivá a neexistuje na ni léčba ve smyslu trvalého vyléčení. V současné době lze pouze zmírňovat existující příznaky.

Včasná léčba je první krok k úspěchu

Mnoho pacientů bohužel návštěvu lékaře odkládá a diagnostika se tedy provádí až v pokročilejších fázích nemoci. Přitom včasná léčba je základem úspěchu a maximální kvality života. Základem je lokální léčba spočívající v aplikaci mastí či krémů na postižená místa.

Mezi obvyklé metody patří i terapie UV zářením. U pacientů s vážnějšími formami onemocnění se může přistoupit také ke konvenční systémové terapii, která má většinou poměrně dobré výsledky. Dále je dostupná i biologická léčba, která dokáže zasahovat do mechanismů imunitního systému.

Úspěšná léčba má výborné výsledky

Pokud je pacient vhodně léčen, neměl by mít žádné přidružené nemoci a měl by být téměř bez příznaků. Takový člověk má výrazně kvalitnější život a v podstatě není omezován takovým způsobem, který by byl na první pohled patrný. Oproti tomu neléčený či špatně léčený pacient má ložiska na většině povrchu těla, častěji ho postihují související onemocnění a kvalita života je nesrovnatelně horší.

Další komplikace

Nejčastěji dochází k poškození kloubů. Vzniká tzv. psoriatická artritida, která může v některých vážnějších případech vést až k trvalému poškození kloubů. Objevit se mohou i střevní potíže a záněty, onemocnění srdce a cév. Méně často se přidává i cukrovka nebo vysoký krevní tlak.

Velkým problémem je i riziko psychických onemocnění, včetně depresí. Není ani výjimkou, že pacienti mohou mít sklon k sebevraždám. Mimo to má psoriáza dopad na vztahy v soukromí, ve škole a na pracovišti, kde nemocní nejčastěji zažívají pocity studu, nízké atraktivity, samoty a frustrace.

S tímto však lékaři nic nenadělají, to je spíše otázka společnosti a povědomí o této nemoci. Řada lidí se totiž nechá velmi lehce vyděsit ošklivě vypadající kůží a bojí se, že se jedná o přenosnou nemoc. Stačilo by přitom, aby se více šířila osvěta o tomto onemocnění. Pacienti s lupénkou by nemuseli trpět sociálním vyloučením a pocity méněcennosti.

Je logické, že pokud je pacient v dobrém psychickém stavu, bude to mít pozitivní vliv i na jeho fyzický stav. Každý z nás tedy v tomto může udělat krok kupředu a v případě, že ve vašem okolí někdo takový je, vězte, že takový člověk ocení především normální zacházení a přístup bez předsudků.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button