NávodPřírodní léčbaZdravé tipy

Bojíte se ledvinových kamenů? Zjistěte, zda trpíte příznaky

Řada lidí se obává, že je dřív nebo později dostihnou bolestivé ledvinové kameny. Ledvinové kameny jsou malé útvary, které vznikají v ledvinách nebo močových cestách kvůli nahromadění minerálů, které tělo nedokáže odvést pryč. Často je to způsobeno nedostatečným přísunem tekutin nebo také častou konzumací minerálních vod s nevhodným složením. Pokud víte, že toto je váš problém, pak se zaměřte na symptomy, které pozorujete na svém těle, abyste ledvinové kameny dokázali včas odhalit. Pokud jsou ještě malé, dají se poměrně snadno odstranit, ale jakmile dosáhnou větších rozměrů je nutná operace. A to ani nehovoříme o tom, jakou bolest dovedou způsobit a jak vám celý proces zkomplikuje život.

Časté a bolestivé močení

Běháte pořád na záchod? Neprospíte v klid jedinou noc bez toho, aniž byste si museli odskočit. Na záchodě vás pak trápí pálení, nepříjemné tlaky nebo bolesti? To vše mohou být první příznaky ledvinových kamenů. Jakmile zaznamenáte tyto symptomy, měli byste neprodleně navštívit lékaře. Nemusí se nutně jednat o ledvinové kameny, může to být třeba „jen“ zánět močových cest. V každém případě není bolestivé močení v pořádku a značí nějaký problém v rámci vylučovacích cest.

Bolest zad

Bolí vás v poslední době záda, a to zejména bederní část? Tento problém není v dnešní době ničím neobvyklým. Řadu lidí bolí záda z dlouhého sezení na nevhodných židlích a z nesprávného držení těla. Bohužel často lidé tento symptom podceňují a zaměňují ho za nepodstatnou bolest zad, která časem přejde. Nemusí však vůbec jít o páteř. Ve spodní části zad jsou uloženy i naše ledviny a často je velmi těžké rozpoznat, zda nás bolí bederní páteř nebo právě ledviny. Proto tento příznak raději nepodceňujte a celou situaci konzultujte s vaším lékařem.

Vzhled moči

Lidem, kteří mají ledvinové kameny, se často mění barva a konzistence moči. Najednou je neobvykle tmavá a zakalená a také může často nést velice silný a nepříjemný zápach. Na tyto změny si dejte velký pozor. Pokud se vám barva moči změní pouze krátkodobě, pravděpodobně jde pouze o reakci na pití nebo léky, které berete. Pokud ale potíže přetrvávají déle, je načase obrátit se na lékaře.

Nevolnost a zvracení

Ledvinové kameny snadno způsobí zánět v těle. Ten je pak doprovázen vysokou teplotou, někdy i zvracením nebo pocity slabosti. Tento symptom je však velmi běžný pro celou řadu jiných onemocnění, proto jej nelze automaticky považovat za důkaz existence ledvinových kamenů. Pokud jiné popsané symptomy nepociťujete, pak se bude pravděpodobně jednat o jiný problém.

Krev v moči

Krev v moči je již naprosto alarmující příznak, který by vás měl dohnat k doktorovi prakticky okamžitě. Znamená to, že zánět již postoupil a je potřeba jej urychleně řešit.

Neschopnost sedět

Větší ledvinové kameny brání lidem se pohodlně posadit. Při sedavém zaměstnání se cítí velmi nekomfortně, dokonce mohou pociťovat bolest či tlaky a křeče.

Otoky ledvin

Závažné stádium ledvinových kamenů se často projeví otokem ledvin. Je-li oblast beder červená horká a jakoby nadmutá, je nejvyšší čas vyrazit do nemocnice. Oteklé ledviny nedokážou plnit svou funkci a vy riskujete skutečně vážné poškození celého vašeho organismu.

Existuje prevence?

Je nějaký způsob jak ledvinovým kamenům zabránit. Ano, samozřejmě. Základem je především správný pitný režim. To znamená nejen dostatečné množství tekutin (alespoň 2 litry denně), ale důležité je také co pijete. Nejvhodnější je čistá voda, případně ovocné či zelené čaje. Naopak omezte přísun kávy nebo černého čaje a zapomeňte na minerálky a džusy. Důležité je také se pravidelně hýbat a během dne střídat sedavé pozice s pohybem. Po každé hodině sezení je vhodné se alespoň na pár minut projít nebo si vyběhnout schody.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button