Péče o těloPřírodní léčba

Proti alergii na prach pomůže především kvalitní vysavač. Kýchat už nebudete muset

Alergií je celá řada. Můžete být alergičtí na různé potraviny, na slunce nebo třeba na chlad či roztoče. Mezi nimi je velmi častá i alergie na prach, i když to není zcela přesné označení. To, na co jsou alergici ve skutečnosti přecitlivělí, jsou další částečky, které se do prachu přirozeným způsobem přidávají.

Domácí prach je vlastně směs různého drobného odpadu, zejména biologického původu. Obvykle v něm najdeme vlasy a chlupy, šupinky odumřelé kůže, vlákna textilu nebo jiných materiálů, písek nebo i zbytky jídla.

Na co alergici reagují přecitlivěle:

  • Roztoči, jejich zbytky a exkrementy. Ty se uvolňují z čalouněného nábytku, drží se spíše u země.
  • Zrnka pylu. Logicky dovnitř do domu proniká i mnoho pylu z venku. Potíže se zvyšují na jaře a v létě, kdy stromy opět vykvétají.
  • Spory plísní. Plísně se mohou snadno dostat i do vnitřních prostor. Daří se jim zejména na vlhkých místech, tedy například v koupelně nebo ve sklepě.
  • Domácí zvířata. Chloupky zvířat, šupinky pokožky nebo výměšky jejich žláz – to vše se shromažďuje v prachu, pokud vlastníte domácího mazlíčka.

Alergeny se rozkládají velmi pozvolna, a tak jsou schopny způsobovat alergické potíže i mnoho měsíců po svém vzniku.

Pořiďte si kvalitní vysavač

Jak si s alergií na prach poradit? To jistě dennodenně řeší každý, koho příznaky tohoto onemocnění omezují. Bez čeho se žádná domácnost alergika neobejde, je kvalitní vysavač. Opravdu se vyplatí investovat do kvalitního přístroje, který pečlivě sbírá i drobné částečky prachu a žádným způsobem z něj neunikají ven. Nechte si klidně poradit přímo u vašeho lékaře, jistě bude mít s nějakou značkou či typem dobrou zkušenost. Pokud budete mít kvalitní vysavač, se kterým budete skutečně pravidelně uklízet, pak by se vaše potíže měly eliminovat na minimum.

Snižte prašnost

Míra prašnosti je dána především tím, v jakém prostředí žijete. Logicky bude menší na vesnici a tam, kde v blízkosti není žádná prašná silnice ani jiné zdroje znečištění. Pokud žijete ve velkém městě, musíte počítat s tím, že úklid bude třeba provádět častěji. Sledujte, jak rychle se vám usazuje prach na nějaké hladké vodorovné ploše, například poličce. Zhruba stejný nános bude i na podlaze. Vysávejte tedy tak často, jak je to u vás potřeba.

Pokud chcete tvorbu prachu zpomalit, pomůže udělat několik preventivních opatření. Hodí se například snížit množství dek, přehozů, polštářů a dalších věcí, kde se mohou snadno rozmnožovat roztoči a kde se snadno drží prach. Pokud se obáváte pylu, pak může pomoci nainstalování protipylových sítí do oken. Většině alergiků toto opatření mimořádně uleví. Pokud máte vlhký byt, pak bojujte proti plísním. Na trhu je spousta možností a přípravků.

Chraňte své dýchací cesty

Pokud se vám nedaří alergické příznaky účinně snižovat, je možné nasadit ještě silnější kalibr. Kromě toho, že musíte řešit výskyt prachu ve vašem okolí, tak se také naučte chránit své dýchací cesty.

Výborným řešením je čistička vzduchu. Je schopna odstranit z místnosti všechny nečistoty, které se přenášejí vzduchem. Nejlépe funguje čistička vzduchu s ionizátorem. Ten urychluje usazování prachu. Ionizací nabité nečistoty se shlukují do větších celků a ty pak čistička svým ventilátorem nasaje a zadrží na svých filtrech.

Další možností je pořídit si kvalitní ochranné filtrační polomasky. Toto řešení je samozřejmě viditelné, ale v domácím prostředí si to můžete snadno dovolit a vaše dýchací cesty to ochrání nejefektivněji. Pomůže i inhalace minerální vody, která dýchací cesty účinně pročistí.

V každém případě je dobré s alergiemi aktivně bojovat a nesnažit se je pouze tlumit léky. Řada alergií se dá řešit komplexně a výsledky jsou při dodržování předepsané léčby velmi dobré.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button