NávodOstatní

První rok manželství je prý nejkrizovější. Připravte se na změny a nenechte se zaskočit

Manželství je asi málokdy procházka růžovým sadem. Každý dlouhodový vztah s sebou nutně nese problémy, hádky, neshody a další potíže. Vždy by ale také měl znamenat pocit bezpečí, jistoty, opory a další pozitivní pocity. I proto lidé po dlouhodobých vztazích touží a snaží se na nich pracovat. Ne vždy to sice skončí dobře, ale stále platí, že kdo na svém vztahu tvrdě pracuje a nepolevuje, ten se dočká odměny.

Pokud se právě chystáte vstoupit do manželství, možná by vás mohlo zajímat, že podle psychologů je právě první rok manželství vůbec tím nejtěžším. Těšíte-li se tedy na romantické večery, láskyplná vyznání a každý den jako z pohádky, pak vás asi musíme trochu varovat. První rok manželství je zatěžkávací zkouška. Pro mladé a bezdětné páry to může být krutý skok do nudné reality. Zatímco dříve jste k sobě byli připoutáni jen tím, že prostě chcete být spolu, nyní vás váže už i jakýsi „papír“, společenská očekávání a další praktické věci. I letité páry se mohou cítit pod tlakem. Nechtějí zklamat – sebe, protože si něco slíbili; rodiče, kteří se těší na vnoučata; kamarády, kteří jim tak moc fandí. Rozhodně to tedy bývá pro vztah velká zkouška a kdo je na ni dobře připraven dopředu, určitě situaci zvládne lépe.

Jak tedy první rok společního manželského života prožít co možná nejlépe a vyhnout se vztah ohrožujícím krizím?

Nezapomeňte na zábavu

Pro mnohé páry začne být rutina natolik ubíjející, že zcela zapomenou, že se spolu dřívě dobře bavili. Najednou tráví každý večer doma u televize, manžel ještě ideálně v trenýrkách a manželka s mastnými vlasy u plotny, a po romantice a vášni jako by se zaprášilo. Na společné aktivity a zábavu tedy v žádné případě nerezignujte a hledejte si příležitosti, jak trávit čas ve společnosti, a to nejen jako dvojice, ale i každý individuálně.

Sdělte si svá očekávání

Byli byste překvapení, jak moc je očekávání od manželství ovlivněno tím, co jsme kolem sebe viděli jako malí. Často si to ani neuvědomujeme, ale nenaplněná očekávání jsou často velmi závažným problémem, který může vztah velmi ohrozit. Do manželství každý vstupuje s nějakými představami a očekáváními. A o nich je potřeba mluvit. Ideálně už před svatbou, ale i po ní, protože řada věcí se v průběhu času vlivem osobnostního růstu, s věkem, s přibývajícími zkušenostmi mění. Především je dobré mít jasno v tak významných věcech jako jsou děti, starost o domácnost nebo využívání financí.

Hádka vždy férově

Hádky přijdou, to je jasné a nevyhnutelné. A v žádném případě to neznamená, že se k sobě nehodíte, nebo že vám to neklape. Výměna názorů (pokud probíhá v rámci mezí) může být naopak mimořádně plodná a užitečná. Dodržujte pravidla férové hádky: neútočte na partnerovy slabiny, nebuďte na sebe zlí, sprostí a krutí, nevyčítejte si staré křivdy, vzájemně se vyslechněte a hledejte kompromis. Jen když si během hádky nebudete ubližovat, můžete z ní oba vyjít spokojeně.

Milostný život se mění

Asi jste s prvním milováním nečekali na svatební noc, ale v podvědomí stejně máte, že teď když je sex zcela dostupný, budete si ho konečně pořádně užívat. Jenže bohužel funguje to přesně opačně. Když je sex dostupný a možný prakticky kdykoliv a kdekoliv, stává se zároveň velmi nudný a okoukaný. Vytrácí se z něj ona vášeň, napětí a touha, které vás dříve provázely a o kterých jste si mysleli, že vydrží navždy. Všichni by ale měli vědět, že je naprosto normální, že milostný život se mění a v dlouhodobých vztazích ho je zpravidla méně. Neznamená to ale nutně, že už musí být navždy nudný a nezajímavý. Jen je práce na vás, a ne na vašich robouřených hormonech.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button